Hlavní navigace

Lékaři budou řešit, zda je palmový olej nezdravý

19. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V sobotu 23. dubna se v Praze koná největší sjezd českých praktických lékařů. Jedním z témat, o kterých budou lékaři diskutovat, bude palmový olej a jeho zdravotní aspekty.

Mýty a fakta o palmovém oleji proberou praktičtí lékaři v sobotním dopoledním bloku Jarní interaktivní konference Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. Debata o palmovém oleji se totiž již přenesla i do lékařských ordinací. „Pacienti chodí do ordinace s dotazy, zda jim neublíží konzumace palmového oleje, který je obsažen v mnoha potravinách, kosmetice apod. Jsou denně vystaveni mediální masáži o jeho kontroverzních účincích někdy v kladném a někdy i v záporném slova smyslu a chtějí vědět, co přesně v jejich těle způsobí,“ popisuje praktický lékař Igor Karen, člen organizačního výboru konference a místopředseda výboru SVL. Lékaře tudíž zajímají informace, které jim pomohou pacientům odpovídat. Na konferenci proto přizvali doc. Jiřího Bráta, který je specialistou v daném oboru.

Palmový olej: záleží na množství i kombinacích

„V poslední době se kolem palmového oleje strhla téměř hysterie, diskutuje se o něm denně, veřejnost vnímá palmový olej pouze jako nezdravý. To však není jednoznačné,“ říká místopředseda odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické Jiří Brát. „Palmový olej má unikátní vlastnosti, díky kterým v celé řadě potravin, jako jsou například margaríny či dehydrované výrobky, docilují výrobci požadované textury. Obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, kterých česká populace spotřebuje příliš a měla by je ve stravě omezovat. Ale vliv palmového oleje na některé rizikové faktory je s živočišnými tuky srovnatelný. V porovnání s máslem vychází palmový olej dokonce o něco lépe. Použití palmového oleje v potravinách je naopak jednou z možností, jak vyřadit z výrobního řetězce používání nezdravých – částečně ztužených tuků. Výrobky s palmovým olejem mohou dokonce snižovat hladinu cholesterolu, např. pokud je palmový olej použit v produktu ve směsi s jinými druhy olejů.“

Hladinu cholesterolu ovlivňuje celkové složení mastných kyselin ve stravě a záleží i na tom, jaký tuk v ní nahradí. „Pokud palmový olej nahradí ve stravě slunečnicový olej s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin, bude mít hladina cholesterolu tendenci se zvyšovat. Na druhou stranu pokud se palmový olej konzumuje místo tuku s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin (například mléčného tuku), hladina cholesterolu může i klesat,“ říká Jiří Brát.

Stejně jako u ostatních tuků, i tady záleží podle doc. Bráta na tom, jaké množství palmového oleje v dané potravině zkonzumujeme. Z hlediska kardiovaskulárních onemocnění je ovšem více rizikovější tuk mléčný, obsažený například v másle, tuk kokosový, hovězí či skopový lůj, které se běžně v potravinách vyskytují.

Palmový tuk je podle odborníka jednoznačně zdravější než tuky s transmastnými kyselinami z řepky nebo slunečnice a obsahuje skutečně řadu prospěšných látek jako přírodní vitamín E, antioxidanty, vitamín A, betakaroten, koenzym Q10 a vitamín D a K. 

„Vítáme aktivitu pana docenta Bráta, který se výživou dlouhodobě zabývá, že nás vtáhne do problematiky hlouběji a my pak budeme moci lépe poradit našim pacientům,“ říká praktický lékař Igor Karen.

Přestože se lékaři setkávají s obavami zdravotního aspektu palmového oleje, kritika jeho používání souvisí především s ekologií a podmínkami, za kterých je získáván. Problematice jsme se věnovali v několika článcích na téma palmový olej.

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Je poradcem v oboru technologie výroby potravin, systémů jakosti a výživy. Místopředseda odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické. Člen oborové rady Technologie potravin VŠCHT V Praze a Slovenské technické university v Bratislavě. Předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny. Autor a spoluautor řady vědeckých publikací u nás i v zahraničí. Přednáší na odborných konferencích (chemie, technologie, vlastnosti potravin a výživa).

MUDr. Igor Karen

Praktický lékař. Člen organizačního výboru Jarní interaktivní konference Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, místopředseda výboru SVL.

O SVL ČLS JEP

Odborná společnost vznikla v roce 1979. V současnosti se SVL podílí na tvorbě doporučených léčebných postupů, aktualizuje koncepci oboru, je partnerem pro jednání v dohodovacích řízeních jak o kompetencích praktického lékaře, tak o ceně jeho práce. Odborní zástupci společnosti jsou zváni ke koncepcím řady preventivních programů. V současnosti např. k programu celoplošného screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku a aktivitám v oblasti prevence karcinomu prsu. Řada praktiků se podílela na výzkumu odhalování karcinomu prostaty nebo např. na významné epidemiologické studii prevalence Helicobacter pylori a na dalších. SVL pořádá vzdělávací semináře pro praktické lékaře v systému celoživotního vzdělávání. Společnost vydává časopis Practicus, který vychází 10× ročně. Více informací: www.svl.cz

Zdroj: SVL ČLS JEP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).