Hlavní navigace

Palmový olej

Palmový olej je forma jedlého rostlinného oleje získaného z oplodí palem, nikoli ze semen. Ze semen se připravuje tzv. palmojádrový olej, který má jiné složení.

Palmový olej, vyráběný z palmy olejnice guinejské pocházející ze západní Afriky, se v posledních třiceti letech stal jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby.

Je obsažen v asi polovině všech potravinářských výrobků (margaríny, tuky na smažení, majonézy, omáčky, bramborové hranolky, chipsy, sušenky, jemné pečivo, zmrzlina, čokoláda, ztužené rostlinné tuky, instantní polévky a mléka, cukrovinky, zmrzliny, výživy pro kojence), v kosmetice (šampony, krémy, pěny na holení a mýdlo), v krmivech pro zvířata, v průmyslových mazivech a v biopalivech.

Kvůli pěstování palmy olejnice je ve velkém likvidován původní deštný prales, vede k vymírání zvířat, má široké ekologické i sociální dopady.

Od 13. 12. 2014 je v platnosti Nařízení EU, na základě kterého je u potravin uvádění přesného druhu rostlinného oleje na etiketě povinné.

Zdroje: Wikipedie, Stoppalmovemuoleji.cz

Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?

Podle informací Evropského úřadu pro bezpečnost potravin existují důkazy o tom, že palmový olej, který mimo jiné obsahuje populární pomazánka Nutella, je karcinogenní. Jak je to ve skutečnosti?

Doba čtení: 4 minuty

Rohlik.cz: Palmový olej zákazníci nechtějí

Online supermarket Rohlik.cz zavedl před časem možnost filtrovat potraviny bez palmového oleje. Využívá ji pětina zákazníků.

30. 6. 2016 12:05
Doba čtení: 2 minuty

Proč v Penamu nesypou koblihu moučkovým cukrem?

Navštívili jsme pekárnu Penam v Českým Budějovicích, kde nám sám ředitel závodu ukázal, jak se tu ručně motají vánočky i jak poznáme tu nejlepší koblihu. Vyrazte s námi na průzkum tajných pekařských zákoutí. Nic nám nezůstalo utajeno.

Doba čtení: 4 minuty

Lékaři budou řešit, zda je palmový olej nezdravý

V sobotu 23. dubna se v Praze koná největší sjezd českých praktických lékařů. Jedním z témat, o kterých budou lékaři diskutovat, bude palmový olej a jeho zdravotní aspekty.

19. 4. 2016 12:20
Doba čtení: 4 minuty

Zdanění palmového oleje by bylo nebezpečným precedentem

Zdanit nezdravé potraviny? Stará myšlenka – a pořád špatná. Petr Havel o tom, proč nevítá zdanění palmového oleje ani jiných potravin kvůli jejich „nezdravosti“. Ani z hlediska ekologie není zdanění palmového oleje řešením.

Doba čtení: 3 minuty

Jsou farmářské trhy bez palmového oleje?

Nakoupit potraviny bez palmového oleje na internetu je už snadné, v obchodech stále musíme hodně číst. Jak jsou na tom ale farmářské trhy? Používají tamní prodejci palmový olej?

8. 3. 2016 11:55
Doba čtení: 3 minuty

Zájem o potraviny bez palmového oleje roste. Kde je seženete?

Palmový tuk se hojně využívá pro své nesporné technologické výhody, jenže řada lidí se mu začala vyhýbat. Zejména z etických důvodů. Reagují na to i výrobci i prodejci.

Doba čtení: 5 minut

Test hovězích bujónů: Kolik je v nich hovězího?

Bujóny tvoří z pětiny tuk, často palmový, kterému se dnes chce hodně lidí vyhnout. Stejně tak obsahují glutamáty, a to i ty výrobky, které se prezentují jako „ bezglutamátové“. Hlavní složkou masoxů je sůl, která tvoří i více než polovinu hmotnosti. Tipnete si, kolik zbývá na hovězí složku?

16. 2. 2016 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Ministerstvo: Palmový olej nezakážeme, není důvod

Tlak veřejnosti a médií konečně dohnal k vyjádření i ministra zemědělství. Jenže kdo čekal opatření k omezení palmového oleje, bude zklamán. Zdraví prý až tak neškodí a představuje problém „pouze“ etický.

Doba čtení: 5 minut

Kolik palmového oleje kupujeme?

Palmový olej je skoro ve všem. Pokud pochybujete, že se to výrobcům vyplatí, porovnejte ceny s jinými druhy olejů. Jak zastavit „palmovou epidemii“?

Doba čtení: 2 minuty

Jak se vyhnout palmovému oleji?

Palmový olej je superlevná surovina nejen pro potravinářský průmysl. Cena, kterou za něj ale platíme, je příliš vysoká. Nejen že ohrožuje naše zdraví. Masivní rozšiřování plantáží palmy olejné způsobuje i nevratné klimatické změny na celé planetě.

Doba čtení: 6 minut

Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout

Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.

Doba čtení: 4 minuty