Hlavní navigace

Odstraňují časné nádory střev i bez operace. Pacient může druhý den domů

24. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lékaři z Fakultní nemocnice v pražském Motole začali v rámci běžné praxe používat revoluční technologii k endoskopickým zákrokům, díky kterým se pacienti vyhnou velké operaci. Doba jejich hospitalizace se tak zkrátí jen na 24 až 48 hodin.

Technologii EFTR (Endoscopic Full-Thickness Resection) používají lékaři Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol. Umožňuje jim provádět chirurgický zákrok pomocí endoskopu v oblasti tenkého a tlustého střeva i v dalších částech zažívacího traktu. Její pomocí lze odstranit časné nádory, neodstranitelné zbytky polypů či nepokročilé léze, a to až do průměru dvou a půl centimetru. Tyto útvary přitom nelze odstranit klasicky endoskopicky.

„Pacientů s nálezem v oblasti tenkého i tlustého střeva v posledních letech přibývá. V minulosti byli odsouzeni k chirurgickému zákroku, a to i opakovaně. Například k odstranění polypu se často muselo přistoupit vícekrát, protože zůstávala rezidua, která nebylo možné standardním způsobem odstranit,“ říká přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol, profesor Radan Keil.

Útvar se odstraní i se střevní stěnou

Technologie EFTR rozšiřuje možnosti endoskopických operací. Patologický útvar zvládnou lékaři odstranit i se střevní stěnou v celé své šíři a současně místo uzavřou speciálním klipem. Délka výkonu včetně anestezie se pohybuje v rozmezí 60–90 minut, samotná aplikace EFTR pak v řádu vteřin.

„V první fázi najdeme lézi a označíme si její okolí, zavedeme endoskop, na kterém se nachází velký klip a jakási průhledná čepička – EFTR. Lézi pak uchopíme kleštěmi, vtáhneme ji do čepičky, pomocí klipu sešijeme stěny k sobě a následně je uřízneme. Revoluční je to v tom, že dříve jsme mohli jít pouze po povrchu, tímto způsobem můžeme odstranit celou část stěny střeva,“ vysvětluje profesor Keil.

Důležitým benefitem je pro pacienta fakt, že jde o neinvazivní přístup, vyhne se proto jizvám. Dalším plusem je krátká hospitalizace. Samotný zákrok se provádí po předcházející přípravě (vyčištění střev) v den nástupu. V případě, že pacient nemá žádné obtíže, je druhý den propuštěn do domácího ošetření. V následujících dnech je pak informován o výsledcích histologického vyšetření vzorku.

Olomoučtí lékaři se díky 3D mapě dostanou i k ložiskům na okraji plic Přečtěte si také:

Olomoučtí lékaři se díky 3D mapě dostanou i k ložiskům na okraji plic

„Měli jsme zde pacienta, kterému vrůstal polyp do stěny apendixu. Standardně bychom v tomto případě museli přistoupit k běžné chirurgické operaci, místo toho jsme pomocí EFTR odstranili celý apendix i s polypem zevnitř. V současné době provedeme na naší klinice dvacet až třicet takových výkonů ročně a lze předpokládat, že toto číslo rychle poroste,“ dodává profesor Keil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).