Hlavní navigace

Ladíme formu na časy, kdy zase začne opravdový život. Budeme to potřebovat

25. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Deposithotos.com
Dávat pozor na to, kolikrát jdeme pro něco do ledničky, počítat si kroky na zdravotní procházce přírodou, procvičit unavené oči. Pravidelnost a řád se vyplatí v právě probíhajícím období, kdy jsme hodně doma, dodržovat. Nebo konečně pravidla nastavit.

Zachovat si zdravý životní styl, nebo ho začít dodržovat je v nuceném domácím vězení, které zažíváme, možná jednodušší než kdy dříve. Velká část z nás má totiž hlavní komoditu – čas. Čas zamyslet se, co a jak děláme, kolik toho sníme, jak strávíme celý den. Zároveň je tu ale všudypřítomný stres, který systematicky oslabuje imunitní systém. Jak se s tím vším vypořádat ve svůj prospěch?

Co se dozvíte v článku
  1. Doma se můžeme dokonale poznat
  2. Co jíme a pijeme, je vhodné zapsat
  3. Pozor na množství vypitého alkoholu
  4. Odpočinek pro oči je nutný
  5. Jak propojit přírodu s technikou

Doma se můžeme dokonale poznat

„Téměř 60 % dospělé populace má nadváhu a obezitu. Karanténa a omezení množství volných aktivit může paradoxně nastartovat i pozitivní změnu uvědomění si, co je důležité, co méně a že zdraví je zcela zásadní. Je možné využít tento čas a dokonale se poznat,“ říká předseda České společnosti tělovýchovného lékařství Martin Matoulek.

Podle něj ale teď není ten nejlepší čas držet dietu a hubnout, protože by to při současném omezení možností pohybu bylo na úkor aktivní tělesné hmoty. A v obecně panujícím stresu máme také více potřebu „zhřešit“.

„Není třeba se stydět, když jíme nezdravě, je to normální, že nám i nezdravé jídlo chutná. Výsledkem je hledání kompromisů,“ dodává lékař.

Co jíme a pijeme, je vhodné zapsat

Zdravý životní styl, pokud jde o jídlo, začíná pravidelností. Teď má většina lidí možnost ji nastavit a těm, kdo mají doma děti, vyžadující svačiny, teplé obědy a večeře včas, to půjde snáz. Obvykle ale máme s pravidelností problém a doma jíme hodně a nepravidelně, což potvrzuje i Martin Matoulek:

„Pravděpodobně se ani teď v karanténě neodbýváme. Právě naopak – při pocitu nudy, stresu nebo během přestávky v práci vyrážíme k ledničce, vezmeme si pokaždé jen trošku‘. Právě teď ale určitě je dost času jídlo zaznamenat a začít rozumět tomu, co a proč jíme a pijeme,“ říká Martin Matoulek. A radí kontrolovat si jídelníček. Klasikou jsou zápisy a propočty na kaloricketabulky.cz. Teď máme ale navíc další možnost svůj způsob stravování konzultovat, abychom při sezení u televize nepřibrali. Různé poradny, kde pomáhají nutriční terapeuti a lékaři, totiž právě teď fungují online.

Pozor na množství vypitého alkoholu

Velkou pozornost bychom teď měli věnovat tomu, kolik alkoholu vypijeme. Ze skleničky piva po obědě se může stát rázem několik lahví, protože nikam nejedeme autem. 

Povinnosti na home office si organizujeme sami (přečtěte si, jak v době koronaviru pracovat z domova a nezbláznit se z toho), takže ledacos odložíme třeba na večer. A ten je, pokud jde o množství vypitých skleniček, v domácí karanténě rizikovým časem. Kromě rizika závislosti má alkohol i dost vysokou energetickou hodnotu. Skleničky bychom si tak určitě měli počítat a případně pití omezit na minimum, nebo úplně.

Odpočinek pro oči je nutný

Doba strávená před obrazovkami se rapidně navyšuje. Dokonce už některé streamovací weby zpomalují přenosy videí, internet je přetížený. Kromě práce na něm víc než kdy jindy sledujeme zpravodajství. Oči proto potřebují odpočinek. Ale i pohyb. Přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka doporučuje věnovat očím zvýšenou pozornost:

„Při každodenní práci s počítačem oči rychle osychají kvůli nedostatečné frekvenci mrkání a také se rychleji unaví, proto je důležité dopřát si pravidelné přestávky, kdy očím ulevíme zamrkáním a pohledem do dálky, například z okna do zeleně,“ popisuje lékař. 

Dobře funguje oční jóga, oči uvolní a funguje jako přirozená masáž. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Cvičení urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak. Cviky doporučuji provádět třikrát denně. Nejlépe je cvičit oči také pravidelně večer před usnutím,“ říká Pavel Stodůlka.

Cviky pro oční jógu

  • nejdříve 10× zamrkat
  • 10× se podívat nahoru a dolů
  • 10× se podívat doprava a doleva
  • 10× se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
  • 10× se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  • 10× zakroužit očima doprava
  • 10× zakroužit očima doleva
  • 10× zamrkat

Jak propojit přírodu s technikou

Ani během omezení volného pohybu nejsou zakázané zdravotní procházky v parku či přírodě. A svižná chůze je prospěšná z mnoha důvodů. Nezatěžuje klouby ani páteř, což je důležité i v případě, že nemáme právě ideální váhu. Zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Obecná doporučení mluví o 10 000 krocích denně, které bychom měli ujít. A na ty je teď také více času – samozřejmě je lepší vybrat třeba časné ráno nebo večer, kdy je šance, že téměř nikoho nepotkáme.

Pro technické typy je ideální využít pro procházky krokoměr nebo aplikaci v telefonu, které se dají propojit s různými webovými stránkami a doplnit třeba i o hodnoty glykemie nebo krevního tlaku. Pak je kontrola nad zdravím zase o něco důkladnější. 

Vyladit si formu i duševní stav právě v období, kdy jsme převážně doma, se vyplatí do budoucna: „Nastane totiž další dlouhé období postupného návratu do normálu. A pohyb je nejlevnější lék na všechny neduhy,“ dodává Martin Matoulek.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.

Předseda České společnosti tělovýchovného lékařství 


Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).