Hygienici přišli o kompetence. Už nebudou kontrolovat hospody a bistra

14. 2. 2025

Sdílet

Inspektor kontroluje přípravu jídla v restauraci
Autor: Depositphotos
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny nebo stravování na čerpacích stanicích společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva sjednotil pod Ministerstvo zemědělství.

Před rokem 2015 spočívaly kontroly ve společném stravování na Krajských hygienických stanicích. Od roku 2015 pak provozovny společného stravování začaly dozorovat na půl se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Pokus převést kontroly plně na SZPI byl už v roce 2021, kdy takový návrh Sněmovna vložila do novely o potravinách. Návrh tehdy ale zrušil Senát.

Krajské hygienické stanice však i nadále zajišťují komplexní dohled nad dodržováním hygienických a zdravotních standardů v těchto provozovnách, a to v rámci státního zdravotního dozoru. Jak již dříve uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, tím, že hygieny přišly o kompetence, se jim mimo jiné uvolní ruce pro přípravu plánů na potenciální krize.

Kolik úřadů bude kontrolovat restaurace? Hygienici se snaží udržet si moc Přečtěte si také:

Kolik úřadů bude kontrolovat restaurace? Hygienici se snaží udržet si moc

Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI tak odstranilo dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti. Dříve totiž stejné požadavky u stejně zaměřených podniků se srovnatelnou mírou rizika dozorovaly různé orgány.

„Předností SZPI je kromě jiného centrální řízení a jednotné metodické postupy kontrol, všechny inspektoráty postupují stejně napříč obory i regiony. Vytváříme tím přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Kontroly SZPI zahrnují:

  • kontrolu hygienických a mikrobiologických požadavků
  • bezpečnost potravin
  • falšování potravin a pokrmů
  • případy klamání spotřebitele 
  • celkovou poctivost prodeje

Co změny přinesou zákazníkům?

Díky sjednocení dozoru pod rezort Ministerstva zemědělství se nově dozvíme aktuální informace o uzavřených provozovnách z důvodu porušení hygienických požadavků, a to na platformě Potraviny na pranýři. Dříve se prohřešky musely dohledávat jak na „pranýři“, tak na webech krajských poboček hygien.

Zda se počet dozorujících osob sníží, tedy se sníží i počet kontrol, což byla obava hygieniků, nám z Ministerstva zemědělství, pod nějž SZPI spadá, nebyli schopni říci. Neví totiž, kolika kontrolory disponovaly krajské hygieny. 

Samotná SZPI disponuje 260 inspektory, kteří vykonávají každodenní kontrolní činnost v terénu. „Intenzita kontrol bude vycházet primárně z výsledků kontrol společného stravování v terénu a podíl nevyhovujících zjištění z vykonaných kontrol (zejména v provozech, které dříve nebyly pod dozorem SZPI) určí potřebu frekvence jejich kontrol,“ řekl nám tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví Vojtěch Bílý.

Co se změní pro provozovatele?

U části provozoven se pro provozovatele nic nemění. Formální změna nastává pouze u provozovatelů společného stravování „otevřeného typu“ zahajujících, měnících nebo ukončujících činnost po 1. 1. 2025, kdy již vzniká oznamovací povinnost vůči SZPI. Nikoli tedy vůči příslušné Krajské hygienické stanici jako dosud.

Víte, z jaké země pochází boršč, ramen, hranolky či třeba chilli con carne? Udělejte si test

Když se řekne vepřo knedlo zelo, málokdo pochybuje o tom, že jde o českou specialitu, stejně jako pizza nezapře Itálii a španělskou paellu by si asi taky správně tipnul skoro každý. Ale i mezi zdánlivě typickými jídly existuje spousta chytáků – vyzkoušejte si v našem testu, jak se v nich vyznáte.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).