Hlavní navigace

Vánoce: Emoce a spousta jídla

22. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vánoční svátky nemusejí být šťastné a veselé. Můžete se cítit osamělí, můžete mít zažívací problémy, případně potíže s usínáním. Se vším vám může pomoci i homeopatie.

Svátky klidu a míru. Přejeme si šťastné a veselé, přestože mnohdy na sklonku roku prožíváme spíš těžké období. Může jít jak o ztrátu blízké osoby, tak třeba víme, že od Nového roku nemáme zaměstnání. Důvodů k trudomyslnosti může být ale mnohem více. Důležité je nenechat si vnutit obecnou představu o tom, jak se mají největší svátky v roce slavit.

Naplánujte si je podle svých představ, možností a hlavně nálady. Prvním krokem je přiznat si, že letošní Vánoce nemusejí být nutně krásné, a už vůbec ne šťastné a veselé. Následně si vymyslete, jak je chcete prožít. V čase, kdy všichni usedají k slavnostní tabuli, můžete vyjít ven. Možná budete překvapeni, kolik podobně naladěných lidí tam potkáte.

Pochopitelně se můžete pokusit o vnitřní únik a úplně je ignorovat. Místo koled si pustit oblíbený akční film a povečeřet jídlo z fastfoodu.

Netlačte na toho, kdo chce být na Vánoce sám

Zvlášť u osamělých lidí hrozí v určité chvíli panika, že všichni okolo smaží kapra pro celou rodinu a oni ho budou jíst zase sami.

Odborníci doporučují naplánovat si čas krok za krokem. Například na dopoledne procházku, případně návštěvu někoho blízkého, odpoledne přípravu večeře, kdy vánoční atmosféru podtrhují vánoční koledy. Myslete na to, že nejste rozhodně sami, kteří nemají nikoho, s kým by mohli nebo chtěli být.

Někteří lidé dokonce chtějí zůstat sami. To je pak naopak úkol pro jejich blízké, aby to respektovali a netlačili na ně.

Zvládnout toto náročné období může pomoci i homeopatie. Doporučit vhodný homeopatický lék na psychické potíže a osamělost není úplně jednoduché. Velmi záleží na tom, co konkrétně prožíváte a jací jste. Máte-li spíš tendence uzavírat se do sebe, nebo býváte hysteričtí. Pomoci vám s tím může pouze konzultace u lékaře-homeopata.

Psycholožka a homeopatka Alice Joši Lapišová k tomu dodává: „Homeopatická léčba se nezaměřuje ani tak na příznaky, jako na jedince, na celistvou bytost, jedinečnou a neopakovatelnou, v jednotě s prostředím, ve kterém žije.“ Při pocitu osamění a existenciálního ohrožení doporučuje například homeopatický lék Magnesia phosphorica.

Lékařka-homeopatka Kateřina Formánková radí při nadměrné psychické zátěži, třeba i na sklonku roku, lék Phosphoricum acidum 15CH. „Dávkování je pět granulí dvakrát až třikrát denně. Je vhodný i pro pacienty, kteří prošli velkým citovým traumatem (např. rozvod a smrt blízkého člověka), nebo pro studenty po zkouškovém období,“ dodává.

S psychickým náporem ve vánočním čase může souviset i nespavost. Není-li nespavost chronická, ale objevila se třeba u malých dětí z rozrušení nad všemi dárky a obecně zážitky spojenými s vánočními svátky, podejte jim homeopatický lék Coffea cruda v potenci v ředění 5 nebo 9CH. Cucají se 3 kuličky 2× denně.

Vánoce a přejídání

Stoly dobrot, cukroví plné bílé mouky, cukru a tuku je všude na dosah. Do toho vánočka, smažený kapr, těžký bramborový salát. Druhý den svíčková na smetaně s knedlíky nebo třeba pečená kachna. Vše zapíjené v menší nebo i větší míře alkoholem. Vánoce dávají našemu trávicímu ústrojí zabrat, a přestože se třeba i snažíte kulinářským svodům příliš nepodléhat, mohou se dostavit nepříjemné potíže v podobě pálení žáhy, průjmů a nadýmaní.

O typických problémech a možnostech řešení se podrobněji dočtete v článku Nejčastější zažívací potíže o Vánocích, pomoc nabízí i homeopatie.

Na zažívací potíže, případně i po požití většího množství alkoholu, pomůže lék Nux Vomica. Podáváme 5 kuliček 1× až 3× denně v ředění 9 nebo 15CH. Další možností je dopřát si 3× denně jednu tabletu Gastro Cinezine.

Při pálení žáhy spojené s nadýmání můžete sáhnout na homeopatický lék Argentum nitricum 5 nebo 9CH. Opět 5 granulí 3× denně. Případně Robinia Pseudoacacia, který je ovšem vázaný na lékařský předpis.

Pokud vás po vánočních hodech tzv. chytne žlučník, lékem číslo jedna může být Argentum nitricum 9CH. 

Zažívací potíže o Vánocích

I střídmí lidé se o Vánocích zblázní a dají svému trávicímu systému pořádně zabrat. Co s tím, když svátky kazí pálení žáhy, průjem, zácpa, nadýmání, bouřící se žaludek či žlučník?

Nejčastější potíže – jejich příznaky, první pomoc a léčbu – probíráme detailně ve vánočním seriálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).