Hlavní navigace

Ketóza je obranný mechanismus těla. Zhubnete rychle, ale…

30. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vyřadit z jídelníčku prakticky všechny sacharidy abyste zhubli, to není dobrý nápad. Jídelníček s velmi nízkým obsahem sacharidů je nevyvážený a těžko udržitelný – ztracené kilogramy se s největší pravděpodobností brzy vrátí.

Nízkosacharidové diety jsou stále oblíbenější. Ve skutečnosti se ale sacharidů nemusíme bát. Ty správné sacharidy totiž pohánějí tělo i mozek a dodávají nám mnoho potřebných živin. Nízkosacharidové diety nejsou žádnou novinkou – ve skutečnosti začaly být populární již před více než sto lety. Od té doby se střídavě znovu dostávaly do módy a ztrácely na oblíbenosti. Jejich příznivce obvykle láká to, že slibují poměrně rychlý úbytek váhy.

Navíc pokud si dáte pozor na dostatečný příjem bílkovin a tuků, neměli byste během dne pociťovat hlad. Diety s velmi nízkým obsahem sacharidů mají ovšem také své nevýhody.

 
Co se dozvíte v článku
  1. Proč jsou sacharidy důležité
  2. Zdravé a zdraví neprospěšné sacharidy
  3. Co v našem těle způsobí nízkosacharidová dieta
  4. Jíst správné sacharidy je důležité

Proč jsou sacharidy důležité

Sacharidy si svou špatnou reputaci v oblasti výživy nezaslouží. Ve skutečnosti jsou pro naše tělo hlavním zdrojem energie. Poté, co se dostanou do lidského organismu, se rozpadají na cukr, nazývaný glukóza. Ta je pomocí krevního oběhu distribuována k buňkám, tkáním a orgánům. Fungování celého lidského organismu závisí právě na stabilním přísunu glukózy. Pro fungování mozku je glukóza dokonce téměř jediným palivem. Svaly ji mohou rovněž ukládat v podobě glykogenu a tyto zásoby využít v případě potřeby rychlého přísunu energie.

Zdravé a zdraví neprospěšné sacharidy

Sacharidy můžeme najít v mnoha potravinách – některé z nich jsou velmi zdravé, jiné bychom do našich jídelníčků zařazovat neměli. Problém je, že lidé často jedí příliš mnoho zdraví neprospěšných sacharidů.

Zdravé zdroje sacharidů

Zelenina, ovoce, celozrnné výrobky a luštěniny.

Tyto potraviny obsahují kromě sacharidů také velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a fytonutrientů, z nichž mnoho působí jako antioxidanty chránící naše buňky.

Nevhodné zdroje sacharidů

Cukr, sladkostiči v rafinovaných a škrobovitých potravinách, mezi které patří rýže, těstoviny, bílé pečivo nebo slazené snídaňové cereálie.

Co v našem těle způsobí nízkosacharidová dieta

Pokud nepřijímáme dostatečné množství sacharidů a naše buňky jsou tak ochuzeny o glukózu, je tělo nuceno získávat energii spalováním tělesného tuku. Produktem tohoto spalování není glukóza, nýbrž sloučeniny nazývané ketony. Ty daly mimo jiné název „keto“ dietám.

Naše tělo je naprogramováno tak, aby proces spalování spustilo v momentě, kdy hladovíme, a mohlo tak zajistit fungování všech důležitých systémů. Pokud přijímáme vyváženou stravu, ketony v našem těle téměř nevznikají. V momentě, kdy omezíme příjem sacharidů na minimum, tělo si mylně myslí, že mu nedodáváme žádné zdroje energie. V důsledku toho se dostane do stavu, kterému říkáme ketóza.

Jíst správné sacharidy je důležité

Na ketony jako hlavní zdroj energie si tělo zvyknout může. Musíme mít však na paměti, že se nejedná o normální fyziologický stav, ale obranný mechanismus, díky kterému může náš organismus zajistit všechny své funkce. Jídelníček s velmi nízkým obsahem sacharidů je nevyvážený a těžko udržitelný – to znamená, že jakékoli ztracené kilogramy později s velkou pravděpodobností znovu nabereme.

Zásadní je, že nízkosacharidové diety nevyřazují pouze nezdravé sacharidy, např. sladkosti, ale omezují také příjem zdravého ovoce, zeleniny, luštěnin či celozrnných výrobky, čímž nás ochuzují o velké množství živin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).