Hlavní navigace

Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy

 Autor: Shutterstock.com
Žaludy nejsou jen podzimní okrasou, ale také léčivým plodem. Vyzkoušejte recepty na čaj, kávu i víno ze žaludů.
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dub je majestátním stromem, který dorůstá až do výše třiceti metrů a dožívá se požehnaného věku, klidně 700 až 1200 let. Jeho plodem jsou žaludy, které dozrávají od začátku podzimu.

Kdy a kde sbíráme žaludy?

Žaludy sbíráme průběžně od poloviny září do půlky října. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Léčivé účinky

Oloupané, sušené plody dubu – žaludy můžeme s úspěchem použít jako podporu při léčbě srdečních onemocnění, například anginy pectoris, chudokrevnosti, nočního pomočování, potížích s močovými cestami, otocích lymfatických žláz, poruchách trávení, lámavosti kostí nebo na celkové posílení organismu.

KL20

Jak zpracovat žaludy

Žaludy můžeme používat čerstvé, nebo je usušit či naložit do lihu.

Žaludový čaj

  • Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci najemno nasekaných žaludů, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Žaludy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 2× denně po dobu osmi týdnů.

Žaludová tinktura

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných žaludů, 2 dl 60% lihu či pálenky
  • Postup: Žaludy přelijeme lihem, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat (denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky). Pak přecedíme a kapky užíváme 2× denně 25 kapek po dobu osmi týdnů.

Žaludový prášek

  • Žaludový prášek celkově posiluje organismus, srdce, krev, trávení i kosti.
  • Žaludy upražíme v troubě na 160 stupňů Celsia 10 až 15 minut, pak je oloupeme a rozdrtíme na prášek, který uschováváme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Užíváme ho 3× denně na špičku kulatého nože po dobu tří měsíců.

Žaludové víno při chudokrevnosti a potížích s trávením

  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekaných žaludů, 1 šálek jemně nasekaných lístků a kořenů kopřivy, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 l kvalitního červeného vína
  • Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 1× denně 1 štamprle po dobu čtyř týdnů.

Žaludové kloktadlo pomůže při bolestech v krku

  • Potřebujeme: 1 hrst nasekaných zralých žaludů, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Žaludy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Poté přecedíme, tímto čajem si několikrát denně vykloktáme. Tuto proceduru provádíme denně po dobu 3 dnů (denně musí být čerstvě připravený čaj).

Žaludové kafe

Káva ze žaludů je výbornou náhražkou klasické kávy. Na rozdíl od ní neobsahuje dráždivý kofein, posiluje srdce, krevní oběh i trávení.

Žaludová drť na přípravu kávy

Žaludy oloupeme, nasekáme, nasypeme na pánev a opatrně je opražíme. Potom je rozmixujeme či v hmoždíři rozdrtíme. Vzniklou drť usušíme a skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Žaludová káva

  • Potřebujeme: 3 lžičky drti, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Drť přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme a můžeme popíjet.

Exkluzivní žaludové kafe

  • Potřebujeme: 3 lžičky žaludové drti, špetku skořice, špetku mletého kardamomu
  • Postup: Drť přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme, posypeme skořicí a kardamomem a máme hotovo.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).