Hlavní navigace

Zdravé je vypít až šest šálků kávy denně. Jen ne turka.

17. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Káva je natolik zdraví prospěšná, že umí být dobrou prevencí i proti cukrovce či Parkinsonově chorobě. Jen je třeba nepít turka a nepřekročit hranici šesti šálků denně.

Káva podle lékaře Pavla Kohouta obsahuje přes 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou, některé přispívají k ochraně například před rakovinou. „Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty zkonzumované v kávě,“ řekl agentuře ČTK Kohout.

Podle něj je s pitím kávy stále spojena řada mýtů, které se i díky modernímu vědeckému výzkumu daří vyvracet. „Bylo například zjištěno, že pravidelné pití kávy dokáže preventivně působit proti vzniku některých civilizačních chorob, jako cukrovka druhého typu nebo Parkinsonova choroba,“ uvedl Kohout, který je zakladatelem a garantem Institutu kávy.

Češi stále milují svého nezdravého turka

Jako lékař apeluje zároveň na rozumnou míru pití kávy. „Doporučená denní dávka kofeinu je 200 až 300 miligramů na den, což představuje čtyři až šest šálků denně,“ upřesnil. Podle Kohouta Češi ve srovnání s Evropou, zvláště Dánskem a Norskem, v pití kávy zaostávají. Spotřeba na jednoho obyvatele ČR vychází zhruba na tři kilogramy na rok, což zemi řadí na poslední místa evropského žebříčku. Nejoblíbenější je stále takzvaný český turek, což odborníci za zdravou kávu rozhodně nepovažují.

Podle průzkumu tvoří pražená káva, zrnková i mletá, 65 procent prodané kávy v Česku. Druhou nejoblíbenější je káva rozpustná s přibližně pětinovým podílem a ten stále roste. Pro řadu zemí je podle Kohouta pití kávy téměř životním stylem. Typické jsou například Itálie s espresem a Rakousko s vídeňskou kávou.

V českých zemích stoupla popularita kávy a její pití v kavárnách v meziválečném období 20. století. Rozmach přerušila druhá světová válka, nový rozkvět kávové kultury nastal v Česku zase až v posledních letech. Institut kávy zahájil činnost před rokem. Jeho cílem je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).