Hlavní navigace

Kam s použitými injekcemi? Některé lékárny je vezmou, jiné je nechtějí

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Prošlé léky nesmíme užívat ani je třeba splachovat do toalety. Co se jehel týče, ty nepatří do komunálního ani tříděného odpadu. Přesto tam někdy končí, i proto, že s odevzdáváním tohoto nebezpečného odpadu bývají potíže.

Prošlé nebo nespotřebované léky je nutné čas od času z lékárničky vytřídit. Co s nimi dál – do směsného odpadu, do lékárny, nebo k lékaři? Ještě složitější situace bývá s jehlami, injekčními stříkačkami či inzulinovými pery.

Co se dozvíte v článku
  1. Prošlé tablety nepatří ani do těla, ani do koše
  2. Jak vracet léky do lékárny? Ideálně bez původních krabiček
  3. Kam s použitými jehlami?
  4. Samostatné jehly a stříkačky: místo sběru určí lékař
  5. Kam vrátit léky a jehly
  6. Některé lékárny jehly vezmou, jiné je nechtějí
  7. Když nevíte, nikdy nevolte sběrnou nádobu před domem

Prošlé tablety nepatří ani do těla, ani do koše

Ideální je nekupovat léky zbytečně do zásoby nebo „pro strýčka příhodu“, loňský průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv ukázal, že lidé mají doma nepoužitelné léky za 505 milionů korun. Když už ale doma nějaké menší množství léků máte, před jejich použitím vždy zkontrolujte jejich expiraci. Jsou-li prošlé, neužívejte je, ale ani nezvažujte možnost vhodit je do komunálního odpadu nebo do toalety, kde bohužel stále sedm procent léků končí. Tyto léky můžete odevzdat zpět do lékáren.

„Nepoužitelná léčiva včetně jejich obalů musí být odstraněna tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí nebo zvířat anebo životního prostředí,“ říká Ivana Lánová, odborná konzultantka Benu lékáren. Léčivý přípravek, u kterého vypršela doba použitelnosti, se stává tzv. nebezpečným odpadem, a ten je nutné likvidovat ve spalovnách nebezpečného odpadu.

„Podle zákona o léčivech systém funguje tak, že občan odevzdává nepoužitelná léčiva do lékárny, která je povinna je převzít,“ vysvětluje Ondřej Charvát, tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR. Nepoužitelnými léčivy jsou míněny takové léky, jejichž jakost nevyhovuje, mají prošlou dobu použitelnosti, jsou uchovávány nebo připraveny za jiných než předepsaných podmínek, zjevně poškozeny nebo nespotřebovány. A stále je řeč o neinjekčně podávané formě léčiv, kde je situace složitější.

Jak vracet léky do lékárny? Ideálně bez původních krabiček

Nespotřebované tablety a další léky, ať jde třeba o kapky či masti, můžete doma ukládat na bezpečné místo mimo lékárničku a v případě většího množství, ale klidně i po jednom balení, je odnést do jakékoli lékárny. „Nespotřebované léky stačí jednoduše dát do lékárny v samostatném obalu (igelitový sáček nebo taška), aby se s léky nemuselo nijak manipulovat. Zároveň je dobré do lékárny odevzdat léky bez původních papírových krabiček, které se dají recyklovat do papírového odpadu,“ doporučuje Tomáš Lukš, ředitel EUC lékáren.

V lékárnách mají speciální uzavřenou nádobu, do níž vrácené léky ukládají. Tyto nádoby si pravidelně vyzvedává domluvený likvidátor odpadu a o tomto odběru vede evidenci.

Kam s použitými jehlami?

Pokud jste někdy měli doma léčivé přípravky, které jste si (nebo osobě blízké) museli aplikovat do kůže, do podkoží, do svalu, případně do žíly, možná jste dostali tzv. nádobu na zdravotnický odpad. Anebo také ne. A možná jste byli instruováni, jak s takovým odpadem dále nakládat. Anebo máte sadu již nepotřebných jehel stále doma a nevíte, co s ní…

Zamířit s jehlami do lékárny by totiž mohla být zbytečná cesta. Tam lze totiž vrátit jen léčivé přípravky, které jsou dodávány s integrovanou jehlou:

„Jde například o jednorázová inzulinová pera nebo injekce na ředění krve s integrovanou jehlou,“ vysvětluje pro server Vitalia.cz tisková mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová, které lékové formy lékárny od pacientů odebírají. Současně upřesňuje, kdy v lékárně nepochodíme: „Do lékárny nikdy nepatřily injekční jehly samostatné nebo použité výměnné jehly z inzulinových per.“

Jinými slovy, do lékárny tak můžete vrátit jen takové lékové formy, kdy je jehla součástí obalu, nelze od něj oddělit ani odšroubovat. Jako příklad je možné ještě uvést nízkomolekulární hepariny, které si pacienti aplikují doma sami před nebo po operaci nebo po úrazu či zlomenině, nebo tzv. adrenalinové autoinjektory.

„Stává se, že pacienti nosí do lékárny použité či nepoužité jehly. V tom případě v lékárnách vždy doporučujeme nosit je v pevných uzavřených nádobách, například v PET lahvích, nebo se dají koupit speciální uzavíratelné nádoby na jehly,“ doporučuje Tomáš Lukš z EUC lékáren.

Samostatné jehly a stříkačky: místo sběru určí lékař

Podle ministerstva životního prostředí je každý lékař, který předepisuje léky v injekčním podání, povinen současně pacienta písemně poučit o způsobu nakládání s odpadem z injekcí.

„Pacienti v souladu s tímto poučením mohou přinést jehly v pevné krabičce zpět k němu do ordinace nebo na místo, které jim lékař určí. V některých poliklinikách mají lékaři například společné určité shromažďovací místo na použité injekční jehly,“ osvětluje mluvčí Ondřej Charvát.

Kam vrátit léky a jehly

  • Tablety, kapky, masti – prošlé, nevyužité či jinak neupotřebitelné léky lze vrátit v jakékoli lékárně. Ideálně ve vhodném obalu (například v jednom sáčku bez původních papírových krabiček).
  • Jehly integrované – jde například o jednorázová inzulinová pera nebo injekce na ředění krve s integrovanou jehlou, lze je vrátit v jakékoli lékárně, ideálně v pevné uzavřené nádobě (lze využít například PET lahev či kelímek od jogurtu s víčkem, nebo se dají koupit speciální uzavíratelné nádoby na jehly).
  • Samostatné a oddělitelné jehly – do lékárny nepatří injekční jehly samostatné ani výměnné jehly z inzulinových per apod. Lékař, který je předepisuje, je povinen písemně poučit pacienta o způsobu nakládání s tímto odpadem. Místo odběru může být například u lékaře, na určeném místě ve zdravotnickém zařízení apod. Vrací se v pevném obalu.

Některé lékárny jehly vezmou, jiné je nechtějí

Potud tedy oficiální informace. Zkušenosti z praxe ale ukazují rozdílný přístup. Osobně jsem například nesla do lékárny použitá inzulinová pera v pevné krabičce a lékárnice mi sdělila, že žádné jehly od pacientů neodebírají, jen prošlé tablety a podobně.

Přitom lékárna je povinna od pacienta odebrat podle zákona o léčivech veškeré lékové formy, v nichž jsou léčivé přípravky distribuovány a pacientům vydávány. Včetně těch, jejichž součástí je integrovaná jehla. „Takže není důvod, aby lékárny odmítaly například inzulinová pera,“ upřesňuje Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

V jiné lékárně na velké poliklinice se zas pacientce při vyzvedávání léčiva na ředění krve injekční formou dostalo ponaučení, že použité integrované jehly může na stejném místě vrátit, „anebo raději v jiné, větší lékárně“. Při dalším vyzvednutí již jiná lékárnice rovnou odkázala na nemocniční lékárnu.

V některých lékárnách tedy můžete narazit na problém, že neodebírají ani to, co by ze zákona měly.

Když nevíte, nikdy nevolte sběrnou nádobu před domem

A zřejmě proto, že v odběru těchto nebezpečných materiálů panuje chaos, nejsou z toho moudří ani lidé, kteří si léky jehlou aplikují. A tak mohou jehly končit tam, kde rozhodně nemají. A kde mohou napáchat škodu. Jak uvádí Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb, detailní rozbor obsahu odpadových nádob k dispozici není, ale v praxi se jehly v odpadcích nacházejí:

„Je také pravdou, že na injekční stříkačky jsme nedávno narazili i v bioodpadu, a to nás velmi překvapilo,“ řekl pro server Vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).