Hlavní navigace

Jak zjistit zlepšení poruchy čichu při koronaviru

30. 10. 2020

Sdílet

 Autor: 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům nemoci COVID-19. Typicky se objevuje u jinak bezpříznakových pacientů, obvykle v mladší či střední věkové skupině. Lékaři nabízejí pomoc se samovyšetřením pomocí speciálních parfémovaných fixů.

„V nynější koronavirové vlně se s poruchou čichu setkáváme ještě častěji než na jaře,“ říká prof. Jan Plzák, přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN v Motole. Lidé s poruchou čichu se nyní mohou sami vyšetřit pomocí parfémovaných fixů, které jsou k dostání zdarma.

Co se dozvíte v článku
  1. Porucha čichu jako důležitý signál
  2. Možnost samovyšetření čichu pomocí parfémovaných fixů
  3. Čichový trénink je i základní léčbou
  4. Čichový trénink – 2× denně 5 minut
  5. Porucha čichu obvykle netrvá déle než měsíc

Porucha čichu jako důležitý signál

První informace o ztrátě čichu nebo i chuti při onemocnění COVID-19 se začaly objevovat již letos v zimě. Koncem března 2020 pak vydala 1. lékařská fakulta oficiální prohlášení k tomuto nově popsanému příznaku onemocnění způsobenému koronavirem. Od té doby přibyla řada dat k těmto potížím provázejícím nákazu.

Poruchu čichu udává podle aktuálních informací na základě metaanalýz přes šedesát procent osob, které se nakazily virem SARS-CoV-2. Podle odborníků se může jednat o jediný symptom, kterým se onemocnění projevuje, proto se jedná o důležitý varovný signál. Pacienti, u kterých v současné době vznikne porucha čichu a chuti bez zřejmé příčiny, by proto měli být – na rozdíl od minulosti – testováni na COVID-19.

„Porucha čichu se v souvislosti s koronavirem typicky vyskytuje u mladších jedinců s lehkým nebo bezpříznakovým průběhem, zatímco pacienti na jednotkách intenzivní péče poruchu čichu udávají daleko méně často. Jinak nevysvětlitelná porucha čichu může být ale spojena i s ostatními hlavními příznaky COVIDu-19, tedy s dušností, kašlem a podobně,“ vysvětluje Jan Plzák.

Možnost samovyšetření čichu pomocí parfémovaných fixů

V nynější koronavirové vlně se lékaři s poruchou čichu setkávají ještě častěji než na jaře. „Snažíme se proto pacienty informovat o příznacích, prognóze a možnostech léčby při přetrvávajících obtížích. Nabízíme jim možnost samovyšetření čichu pomocí parfemovaných fixů. Přestože pacienti často vnímají poruchu čichu jako úplnou (anosmie), jedná se obvykle pouze o částečnou poruchu čichu (hyposmie), což je prokazatelné právě vyšetřením pomocí parfémovaných fixů,“ vysvětluje prof. Plzák.

Lékař se spolu s dalšími kolegy z Rinologické skupiny České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP zapojuje v rámci Evropské rinologické společnosti do celoevropských studií věnujících se poruchám čichu v souvislosti s nemocí COVID-19.

Čichový trénink je i základní léčbou

Základním léčebným postupem je právě čichový trénink, až další v pořadí je farmakologická léčba, kterou musí vést lékař.

Čichový trénink se podle prof. Plzáka ukazuje jako úspěšný. Probíhá tak, že pacient čichá dvakrát denně minimálně po dobu pěti minut ke čtyřem vůním (růže, eukalyptus, hřebíček a citrón). Trénink je doporučeno provádět dlouhodobě, alespoň po dobu 32 týdnů.

Čichový trénink – 2× denně 5 minut

  • Čichový trénink je neinvazivní postup.
  • Každý den pacient volně čichá dvakrát denně alespoň po dobu pěti minut ke čtyřem vůním (růže, eukalypt, hřebíček, citrón).
  • Trénink je doporučeno provádět dlouhodobě (alespoň 32 týdnů) a koncentrace látek má být vysoká. Případně lze látky po 12 týdnech změnit.
  • Doporučuje se i zapisovat, co pacient cítí nebo během dne cítil.
  • Čichový trénink se jednoznačně ukazuje jako úspěšný v léčbě poruch čichu.

Zdroj: Čich.info – webové stránky projektu Čich a chuť COVID-19 Rinologické skupiny České společnosti ORL a chirurgie hlavy a krku

Porucha čichu obvykle netrvá déle než měsíc

„Dobrou zprávou je, že pouze u cca desetiny postižených porucha čichu přetrvává déle než čtyři týdny. Tím se COVID-19 výrazně liší od jiných povirových poruch čichu, u kterých dochází ke spontánní úpravě jen přibližně v jedné třetině případů,“ popisuje odborník.

Podrobnější informace, návod, jak získat sadu parfémovaných fixů, návod na rehabilitaci pomocí čichového tréninku a pacientské dotazníky, prostřednictvím kterých se lze zapojit do stále probíhajících studií, najdou zájemci na Čich.info.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D.

Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).