Hlavní navigace

Dětské zuby: je-li v ústech zub, je třeba ho čistit

Sdílet

 Autor: SXC
Pěkné zuby dokáží zapůsobit víc, než značkové oblečení nebo drahý parfém. Jakým úsměvem se budou jednou pyšnit dnešní děti, rozhodují ve velké míře již dnes jejich rodiče.

Mnozí z nás si ani neuvědomují, jak velkou roli hrají zuby při vnímání a hodnocení člověka. Zdravý a udržovaný chrup je bonus, který bude vždycky hrát ve váš prospěch. O tom, jak budou zuby v dospělosti vypadat, se přitom rozhoduje už od prvních mlíčňáků.


Autor: SXC

Když se potomkovi prořeže první zoubek, je to zpravidla důvod k radosti. Pak přijdou další a další…A s nimi i pravidelná péče. Nejdřív asi „prsťáček“, silikonový návlek na prst s drobnými výstupky, kterými čistí malému dítěti zoubky rodiče. Postupně se přechází na kartáčky a pak si potomek začíná čistit zuby sám. Rodiče by nad dítětem měli vykonávat důslednou kontrolu, protože většinu dětí čištění zubů samozřejmě nebaví. Neuvědomují si, že je to pro jejich dobro, to poznají až později. Nenechejte napáchat zbytečné škody v chrupu vašeho potomka a dbejte o prevenci!

Zubní poradna: Zajímá vás cokoli ohledně péče o chrup a ústní dutinu? Zeptejte se odborníka!

Na některé otázky ohledně čištění dětských zoubků jsme se zeptali odborníků z Dentálního centra Podkovka v Praze. Na této klinice je poskytováno široké spektrum služeb a pozornost je soustředěna také na dětskou stomatologii.

Odkdy by si dítě mělo začít přivykat na čištění zubů?

Od okamžiku, kdy se mu prořežou první zuby. Zkrátka je-li v ústech zub, je třeba jej čistit. Dočasné zuby se kazí stejně jako zuby dospělých. Nejprve musí čistit dětem chrup rodiče, ale v okamžiku, kdy je dítě (a to je velmi individuální) schopno alespoň částečně čistit zuby samo, je třeba jej k tomu vést.

Podle jakého kritéria vybrat první dětský kartáček na zuby?

Dětský kartáček by měl velikostně odpovídat velikosti dětských úst. Měl by být v každém případě měkký, měl by mít malou hlavu a husté štětiny, aby se jím dalo v dětských ústech dobře manipulovat. Pro úplný začátek se používá tzv. prsťáček, tedy jakýsi návlek na prst s kartáčkem. Tímto mohou rodiče čistit dětem zuby zpočátku, než je možné použít kartáček.

Měli bychom dávat dětem speciální dětskou zubní pastu, anebo stačí pasta, se kterou si čistíme zuby i my dospělí?

Dětem bychom rozhodně měli koupit dětskou pastu. Dětské pasty mají nižší obsah látek, např. fluoru, které by byly v množství pro dospělé pro malého jedince nebezpečné, a to v okamžiku, kdy by je spolykal.

Jaká technika čištění zubů je nejvhodnější?


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

V zásadě všechny v současnosti doporučované techniky čištění dětských zubů jsou vibrační, jsou nejlepší. Existuje několik vibračních technik, např. Bassova nebo Stillmanova metoda – podrobněji je rodičům předvede stomatolog.

Dokdy má zoubky čistit rodič, a kdy je čas, aby se dítě osamostatnilo?

To je opět velmi individuální. Některé dítě je schopno čistit si zoubky velmi brzy, jiné naopak později. Na rodičích je, aby o čistotu zubů dítěte pečovali, dokud si dítě nebude schopno čistit zuby spolehlivě samo. Zabrání tak vzniku vážných poškození chrupu dítěte. 

Co dělat, když si dítě odmítá čistit zuby?

Tohle děti prostě dělávají a je třeba trpělivost a zase jen trpělivost. Není možné nad věcí mávnout rukou a nechat ho nadělat nenávratné škody na jeho chrupu.

Do doby, než je dítě skutečně samostatné, nese plnou odpovědnost za stav jeho chrupu rodič a jeho dohled nad čištěním je maximálně důležitý.

Kdy je nejvhodnější jít s dítětem na první zubní prohlídku?

V okamžiku, kdy se prořežou první dočasné zuby. Tedy asi v 6 měsících. Jde spíše o kontrolu toho, zda prořezávají ty zuby, které prořezávat mají. Je to důležitá návštěva hlavně pro rodiče, kteří dostanou podstatné informace o tom, jak pečovat o chrup dítěte, aby nic nebylo zanedbáno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).