Hlavní navigace

Fluoru jen přiměřeně, jeho nadbytek zuby poškodí

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Fluor je pro naše tělo potřebný, ale i v jeho případě platí – všeho s mírou. Dlouhodobý nadměrný přísun může vést k problému jménem zubní fluoróza. Poznáte ji podle skvrn na zubech.

Fluor je nepostradatelný při růstu kostí a zubů, je důležitý pro zubní sklovinu, kde působí proti bakteriím. Nedostatek fluoru se odráží na snížené kvalitě kostí, menší pevnosti zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů.

Ovšem nebezpečný je i dlouhodobě nadměrný přísun fluoru, při němž hrozí tzv. fluoróza. Musíme zkrátka najít „zlatou střední cestu“. 

Fluoróza je nevratný proces

Co je zubní fluoróza? „Jedná se o poškození skloviny z důvodu nadměrného přísunu fluoru v době mineralizace skloviny. Projevuje se bělavými, až žlutohnědými skvrnami (proužky) na zubech. Jedná se ireverzibilní proces – tedy nevratný,“ vysvětluje dentální hygienistka Jana Necidová ze Stomatologického zařízení Brno.

Zdroje fluoru

Za hlavní zdroj fluoru považujeme stravu a zubní pastu. Doplňkovými zdroji jsou fluoridové gely, fluoridové tablety, sůl s fluorem apod.

Pokud denní příjem fluoru ze stravy odpovídá denní doporučené dávce, není vhodné dále zvyšovat přísun fluoru z doplňkových zdrojů.

Zdroj: www.nechcikazy.cz

Pozor na nadměrný přísun fluoru v dětství

Je lepší, když si dítě čistí zuby pod dohledem rodičů, aby pastu tolik nepolykalo.
Autor: Isifa.cz

Fluoróza vznikne dlouhodobým nadměrným přísunem fluoru

Vzhledem k tomu, že fluoróza vzniká na stálých zubech v době jejich mineralizace, tedy v době dočasného či smíšeného chrupu, nejvíce jsou ohroženy děti.

„Nadměrný přísun fluoru v dětství (v době mineralizace skloviny stálých zubů) zvyšuje riziko vzniku fluorózy. Před několika lety se doporučovalo, aby byly malým dětem preventivně podávány fluoridové tablety. Naštěstí se od tohoto odstoupilo a tablety jsou podávány pouze u rizikových jedinců,“ uvádí Jana Necidová.

S fluorem by se mělo zacházet opatrně, a proto jsou pro děti vhodnější speciální dětské zubní pasty, které fluor neobsahují.

Ale kdy nastane období, v němž se může nebo by se mělo s fluoridovou pastou u dětí začít?

„Doporučuji používat zubní pasty s fluorem cca od 3 let věku dítěte (pokud umí dítě vyplivovat). Pokud je u jedince přísun fluoru z jiných zdrojů (př. voda, potraviny), pak doporučuji zvážit, o jak velký přísun se jedná.“

Doporučený příjem fluoru

  • Doporučená denní dávka u dětí je cca 2 mg a u dospělých 3,5 mg.
  • Dávky nad 20 mg jsou toxické.

Vysoká dávka fluoru je nebezpečná pro těhotné ženy

Při dlouhodobě nadměrném přísunu fluoru v dětství může dojít až k rozpadu či vydrolení skloviny na stálých zubech. Citlivé je tedy období dětství. Znamená to, že přísunu fluoru v dospělosti se není třeba obávat? Ne tak docela.

„Dospělý člověk má většinou kompletně prořezaný chrup (mineralizovanou sklovinu), nadměrný přísun fluoru nijak nepoškodí sklovinu jeho zubů," říká hygienistka.„Výjimku ale tvoří těhotné ženy, které mohou nadměrnou dávkou fluoru poškodit plod,“ upozorňuje.

Lidí postižených fluorózou je stále hodně

Prevence je vždy lepší než následná náprava, takže na to bychom měli myslet v prvé řadě a hlavně u dětí. Prevencí fluorózy je jednoduše omezit přísun fluoridů na minimální dávku. Ale co když už je na prevenci pozdě a máme co do činění s poškozenou zubní sklovinou?

Estetická stomatologie je schopna do určité míry redukovat škody vzniklé fluorózou, ale nikoliv navrátit chrup do zdravého stavu. Je možné zuby vybělit, nicméně záleží na míře poškození skloviny.

V dnešní době je fluoróza zatím bohužel stále ještě celkem časté poškození zubní skloviny, což potvrzuje i Jana Necidová: „Do mé ordinace přichází mnoho lidí, kteří si stěžují na nepěkné „fleky, skvrny“ na zubech. Jedinou výhodou fluorózy je, že pod takovouto skvrnou (pokud ovšem nedošlo k rozpadu skloviny) s velmi velkou pravděpodobností nevznikne zubní kaz, neboť sklovina je v tomto místě značně odolná a přeremineralizovaná.“ Na všem zlém si zkrátka musíme najít alespoň něco pozitivního…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).