Hlavní navigace

Jak ušetřit při nákupu brýlí? Pojištění vynechte a buďte obezřetní při slevách na obroučky

2. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pozor na lákavé slevy na obroučky a pojištění brýlí. První se vám může prodražit, druhé vám být k ničemu. Tak zní dvě z doporučení, jak při nákupu nových brýlí neplatit víc, než je nutné.

Pokud je pro vás nákup brýlí nečekaným výdajem, nebo prostě nechcete při dnešním zdražování všeho utopit v této položce desítky tisíc, možná vám přijde vhod několik rad, které zveřejnila firma Lentiamo, český prodejce v oblasti péče o oči.

Co se dozvíte v článku
  1. Neplaťte za zbytečnosti
  2. Pozor na lákavé nabídky
  3. Nebojte se nakupovat online
  4. Využijte benefity od zaměstnavatele
  5. Ušetřete na značce
  6. Nakupujte ve slevě

Neplaťte za zbytečnosti

Při nákupu brýlí vám prodejci budou nabízet i další produkty a služby, například pojištění. I když to zní na první pohled rozumně, tento příplatek se nemusí vyplatit. „U dioptrických brýlí platí pojištění pouze na brýle s čočkami, které mají stejné dioptrie. Pokud tedy ztratíte nebo poškodíte stávající brýle a přijdete do optiky, kde vám naměří třeba jen o čtvrtku dioptrie méně či více, pojištění je vám k ničemu,“ vysvětluje běžnou praxi Tomáš Bártekředitel marketingu Lentiamo.

Pozor na lákavé nabídky

Nabídky typu sleva na obroučky podle vašeho věku jsou sice lákavé, spočítejte si ale, zda je lákavá i výsledná částka po započtení ceny čoček.

Nebojte se nakupovat online

Ceny brýlí na internetu jsou i o 30 až 50 % nižší než v kamenných optikách, výběr je mnohem širší a k nabídce mají přístup všichni, nejen obyvatelé velkých měst. Koupit si brýle po internetu přitom díky moderním technologiím už není složité. „Lidé si stále myslí, že si brýle musí vyzkoušet osobně. Neví totiž, že existuje možnost vyzkoušet si je virtuálně prostřednictvím webkamery na vlastním obličeji. Tak získáte dobrou představu o tom, zda vám sedí tvar, velikost a barva, což je podle mě u výběru brýlí nejzásadnější,“ vysvětluje Tomáš Bártek. Existují také aplikace, které vám změří středy zornic. Někdy není třeba ani přepisovat recept – stačí ho vyfotit. Nevyhovující brýle je samozřejmě možné v zákonné lhůtě vrátit.

Využijte benefity od zaměstnavatele

K nákupu brýlí můžete v některých optikách i e-shopech využít benefitní systémy, např. Sodexo, Benefity plus, Benefity.cz nebo Edenred. Pokud pracujete ve státním zařízení, můžete využít příspěvku z tzv. Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). „V 90 % případů si od nás zákazníci nechají vystavit fakturu, kterou daná státní firma zaplatí. Zbylých 10 % brýle zaplatí a nechá si vystavit účtenku, kterou dá zaměstnavateli k proplacení. Je to o domluvě se zaměstnavatelem,“ vysvětluje Tomáš Bártek. „Našimi nejčastějšími zákazníky, kteří k proplacení brýlí využívají FKSP fond, jsou lékaři a zdravotní sestry. Díky tomuto zaměstnaneckému benefitu mají brýle de facto zdarma,“ dodává.

Ušetřete na značce

Podle průzkumu společnosti Lentiamo nakupuje 67 % Čechů neznačkové brýle. U slunečních brýlí to odborníci nedoporučují. Jaké je tedy řešení, když nechcete platit za značku? Stejně jako supermarkety nabízí výhodnější ceny u privátních značek potravin, začínají na podobný koncept sázet i někteří prodejci brýlí. Cílí tím právě na zákazníky hledající nejlepší poměr ceny a kvality.

Nakupujte ve slevě

Do optik a na e-shopy každý rok přicházejí nové kolekce a prodejci se postupně zbavují starších modelů ve slevových akcích. „Tyto výprodeje mají za cíl opravdu jen udělat místo novým kolekcím, brýle ve výprodeji jsou stejné kvality jako ty nově příchozí,“ říká Tomáš Bártek. Trendy zejména u dioptrických brýlí se navíc rok od roku zase tolik nemění, takže není důvod měnit obroučky příliš často.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).