Máte vůli, odhodlání, jen prostě nevíte, jestli během hubnutí můžete jít normálně do restaurace a dát si s kolegy z práce oběd? To proto, že nechcete mít výčitky z porušení nastavených pravidel, nebo odcházet z restaurace s hladem, protože jste si pro jistotu, abyste nic nepokazili, dali jen čistě zeleninový salát.
Možná vás to překvapí, ale zdravě se můžete najíst i v úplně běžné restauraci. Našli jsme na internetu reálný jídelníček jedné restaurace a nechali výživovou specialistku Silviu Illýovou z Medicínského centra Praha vybrat ta nejvhodnější jídla pro hubnoucího jedince. A také jsme ji požádali o mustr toho, podle čeho obecně jídla v restauraci vybírat.
Abychom měli naše stravování pod kontrolou, a to i v případě, že je naším cílem redukce hmotnosti, jednou z nejlepších cest je příprava jídel doma. Ale když jde parta přátel do restaurace na večeři, nebo v poledne kolegové na oběd, nechcete vždy zůstávat v kuchyňce se svou doma připravenou krabičkou.
Abyste si v restauraci uměli vybrat zdravé a vyvážené jídlo, držte se šesti pravidel, která doporučuje Silvia Illýová, výživová specialistka.
6 pravidel pro jídlo v restauraci
Vyberte si, co vám chutná
Mezi prioritou číslo jedna je určitě vaše chuťová preference. Vyberte si jídla, která máte rádi. Nedává smysl, abyste jedli pokrm jen pro jeho složení, přičemž vám vůbec nechutná.
Zaměřte se na bílkoviny
Vybírejte jídlo, které obsahuje bílkoviny, ideálně méně tučné zdroje bílkovin, zvláště pokud je vaším cílem redukce hmotnosti. „Asi vás nepřekvapí, pokud mezi prvním zmíním právě kuřecí maso, krutí maso, ryby, hovězí plátek či vepřovou panenku. V případě bezmasé varianty jsou ideální luštěniny, tofu, tempeh,“ pomáhá s výběrem nutriční specialistka a připomíná, že pokud v pokrmu nebude žádný zdroj bílkovin, jako tomu bývá v případě zeleninového rizota, už krátce po jídle budete pociťovat pocity hladu či chutě na sladké.
Stravujete/stravovali jste se během hubnutí i v restauraci?
Hlídejte plnohodnotnost pokrmu
V žádném z našich hlavních jídel by neměla chybět příloha ve formě komplexních sacharidů a zelenina. „Doporučuji vybírat jídla s přílohou jako rýže, brambory, těstoviny, kuskus, pečivo, kroupy. Přičemž nevidím nic špatného, pokud jako přílohu občas zvolíte knedlík,“ překvapí leckteré hubnoucí výživová specialistka.
Zkuste se ale vyhýbat smaženým přílohám a jídlům, která přílohu neobsahují. Přílohu k danému pokrmu si také můžete doobjednat. „Příloha, tedy sacharidy, jsou zdrojem energie, a pokud ji vynecháte, můžete pociťovat únavu a bude vám chybět energie na zbytek dne,“ varuje Silvia Illýová.
Vsaďte na vaření, ne na smažení
Jak již bylo zmíněno při výběru přílohy, vhodnější variantou je tepelná úprava, jako je vaření, dušení, příprava v páře či pečení v troubě. Jídla připravovaná smažením jsou totiž větším zdrojem energie, kterou mnoho lidí při sedavém zaměstnání nemá prostor spálit. „Pokud však máte chuť na smažák, tak udělejte kompromis a jako přílohu si vyberte vařené brambory namísto hranolek,“ povoluje výživová specialistka.
Když salát, tak nikdy jen zeleninový
Při zdravém stravování má člověk tendenci vybrat z nabídky restaurace salát. Jakýkoliv je na menu. Ale ne vždy je to správná volba.
„Takový Caesar salát s plátky slaninky, s majonézovým dresinkem a pár krutony nebude tou nejlepší variantou. Dresink může být často kaloričtější, než byste očekávali. Vždy vybírejte salát, který obsahuje dostatečné množství sacharidů, zdroj bílkovin a přiměřené množství tuků,“ radí ve výběru Silvia Illýová.
Zaměřte se na porci zeleniny
Příjem vlákniny v naší populaci je stále žalostný. Právě tím, že budete i v restauraci vyhledávat pokrmy se zeleninou, pomůžete vašemu dennímu příjmu vlákniny. Je-li vaše jídlo bez zeleniny, klidně si misku plnou vitaminů a vlákniny objednejte zvlášť. Jen pozor na grilovanou zeleninu, ta může být doslova vykoupaná v oleji, tím pádem půjde o bohatý zdroj energie.
„Myslete však na to, že každá restaurace vaří jinak a tuk je dobrým nositelem chuti. S klienty se v praxi setkávám s tím, že právě stravování mimo domov je kamenem úrazu, proč se jim nedaří dosahovat stanoveného cíle například při redukci hmotnosti,“ upozorňuje Silvia Illýová. Jednoduše je vždy lepší se zeptat obsluhy, jak je daný pokrm, příloha nebo jen salát, připraven.
Co si vybrat z reálného jídelníčku – rady Silvie Illýové
(Vybrali jsme reálnou nabídku restaurace mimo velkoměsto a požádali výživovou specialistku o výběr tří jídel, která byla v souladu s redukčním jídelníčkem.)
Reálný jídelníček (Jídelní lístek restaurace v Opavě)
„Z poledního menu bych zvolila, pokud máte chuť na polévku, vývar s masem, řezanci a zeleninou a hlavní jídlo doporučuji španělského ptáčka a jasmínovou rýží. Ideální je, pokud si k hlavnímu jídlu doobjednáte ještě misku čerstvé zeleniny.
Z chuťovek k pivu je fajn volbou tatarák z lososa s opékanými toasty. V nabídce mají hovězí steak, panenku nebo rybu s fazolovými lusky a s cherry rajčátky – grilovaná zelenina, kde zvolíte-li přílohu vařené brambory, je super volbou.
Z nabídky salátů vyhrává salát s kousky grilovaného lososa na cherry rajčatech s bazalkovým pestem a s rozpékanou bagetkou.“
„Pokud se v restauracích stravujete na pravidelné bázi, volte nutričně vyváženější jídla, pokud jdete do restaurace jednou za čas, dejte si to, na co máte prostě chuť, bez ohledu na nutriční složení pokrmu či jeho energetickou hodnotu,“ říká výživová specialistka.