Hlavní navigace

Jak si užít jídlo na dovolené a nepřibrat

6. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Většina z nás vyráží během letních měsíců na dovolenou, někteří si léto užívají na nejrůznějších festivalech a nechybí ani celodenní lenošení u vody. Na většině těchto míst jsou však k dispozici především nezdravé pochoutky. Dá se tam jíst i zdravě?

Základem je správné plánování

Ať už pojedete na dovolenou, nebo pouze jednodenní výlet, je dobré naučit se plánovat dopředu a zjistit si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodů stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přeci jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery.

„Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách akce. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

V případě potřeby si můžete vzít na festival či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká odbornice.

Recept: Bulgur se zeleninou chutná dobře i za studena

Výhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i za studena, ale díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Kromě toho je dobrým zdrojem bílkovin.


Autor: Bonavita

Bulgur se zeleninou

Suroviny:

  • ½ hrnku uvařeného bulguru
  • vývar na uvaření bulguru
  • 1/3 salátové okurky
  • ½ žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 3 rajčata
  • hrst polníčku
  • 2 uvařené vejce
  • 10 lístků čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř

Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.

I na cestách můžeme jíst komplexní sacharidy

Tvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, i na dovolené se vyplatí dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte.

„Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.

Recept: Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty

Ovesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.


Autor: Bonavita

Ovesná kaše do skleničky

Suroviny:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Do skleničky dejte ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.

Trvanlivé pečivo jako dobrá alternativa

Čerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují dobrou svačinu, kterou si můžeme připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, lze podle odbornice klidně zvolit i kvalitní trvanlivé pečivo.

„Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, které společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ říká Michaela Ryglová.

Recept: Sójová pomazánka s pažitkou nejen pro vegetariány

Sójová pomazánka s čerstvým nebo trvanlivým pečivem je skvělou svačinou i pro vegetariány. Kromě ředkviček si k ní můžeme vzít i další oblíbenou zeleninu.


Autor: Bonavita

Sójová pomazánka s pažitkou

Suroviny:

  • 20 g sójových kostek
  • 1 vejce
  • 50 g sýru cottage
  • 30 g Lučiny
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • např. celozrnné špaldové chlebíčky
  • ředkvičky na dozdobení

Nejprve sójové kostky uvařte dle návodu. Vejce uvařte natvrdo. Mezitím smíchejte sýr cottage, Lučinu, sůl a pepř. Pak přidejte uvařené vejce a sójové kostky. Vše rozmixujte a přidejte čerstvou pažitku. Servírujte se špaldovými chlebíčky nebo jiným pečivem a ředkvičkami.

Pitný režim ovlivní, jak se budete cítit

Kromě jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dali vychlazené pivo nebo skleničku Aperolu, základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda.

Doplňování tekutin v podobně nealkoholických nápojů může nemalým způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ uzavírá Michaela Ryglová.

Odborná spolupráce:

Ing. Michaela Ryglová

Odborná garantka výživy společnosti Bonavita

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).