Hlavní navigace

Jak se zbavit octomilek?

26. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Octomilky se vám doma rychle množí a vy už nevíte, jak na ně? Vydejte se do obchodu a vyberte si z mnoha druhů návnad, nebo zkuste naše tipy, které nestojí skoro nic. A fungují.

Jsou jako náš pes, nepohrdnou žádným jídlem. Ať už jde o jablka, pomeranče, chleba, nebo zeleninu. Není ani třeba, aby šlo o jídlo v perfektním stavu, octomilkám stačí i jídlo z koše nebo to, které zůstalo v odtoku dřezu. Vyhlaste jim válku, zbraně nemusí stát takřka nic. I když záleží na tom, jaké využijte.

Co je to octomilka?

Vinná nebo ovocná muška, ale častěji jí říkáme octomilka. Řadí se mezi dvoukřídlé. Jak praví Wikipedie, je to malý hmyz, typicky zbarvený od světle žluté přes načervenale hnědou až po černou. Mají červené oči. Mnohé druhy mají zřetelný vzor na křídlech.

A otravují nám život zejména na jaře a na podzim, kdy k nám do bytů a domů přilétají pro něco k snědku. A protože se jeden z patnácti set druhů octomilek, octomilka obecná, dobře množí – klidně naklade až dvacet vajíček – máme během pár dní o zábavu postaráno. Abyste se jich zbavili, můžete využít prostředky, které koupíte v obchodech.

Koupíte v obchodech

Muškaset – Octomilky jsou lákány potravinovým atraktantem (lákadlem) do lapače. Nálevkovitý vletový otvor lapače zabraňuje muškám v úniku. Cena cca 90 Kč.

Lapač octomilek – Mušky jsou do pasti vlákané vůní návnadového roztoku a díky speciálnímu provedení pasti již zůstanou uvnitř. Roztok v pasti vydrží asi měsíc. Cena cca 100 Kč.

Lapač octomilek a much – Fly Stick – Lákavost je zajištěna speciálním atraktantem v kombinaci s lesklým povrchem lepové plochy. Cena cca 20 Kč.

Past na ovocné mušky – Mušky jsou do pasti vábené přírodním potravinovým atraktantem (lákadlem). Ve snaze přiblížit se ke zdroji atraktivní vůně, vlétnou až dovnitř lapače. Cena cca 70 Kč.

Profesionální lapač na octomilky a vosy – Lapač je konstruován tak, že se mušky a vosy snadno dostanou dovnitř, ale díky jeho důmyslnému uspořádání už nenajdou cestu zpět a utopí se v návnadovém roztoku. Cena cca 200 Kč + je třeba dokoupit roztok za cca 200 Kč.

Lapač mušek octomilek 230 V – Tento lapač se vkládá do zásuvky a mušky přitahuje UV světlem. Likviduje je rychle a prý bezbolestně vysokým napětím. Působí v okruhu 20 m2. Cena cca 220 Kč.

Okenní mucholapka – nalepí se na okno a chytají se ni jak mouchy, tak i octomilky. Působí několik měsíců. Cena za 4 kusy cca 40 Kč.

Domácí návnady

  • Do skleničky nalijte víno nebo ocet, uzavřete ji potravinovou fólií, zagumičkujte a propiskou do ní udělejte dírky. Obdobně funguje i ve skleničce uzavřený citron, rajče nebo banán; prostě návnada.
  • Na octomilky platí i masožravé rostliny rosnatka kapská a mucholapka podivná. Osaďte jimi kuchyň a nechte práci čistě na nich. Vyzkoušet můžete i umístění rýmovníku do místa jejich výskytu.
  • Máte-li doma vysavač, octomilky jím vysajte. Rychlé a funkční řešení.
  • Hned po vysavači nejlépe funguje nálev z octa, kapky saponátu na nádobí a lžičky cukru. Když tuto směs zamícháte a necháte v místě výskytu, mušky se díky octu a cukru na návnadu nalákají a díky saponátu už se nedostanou ven.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).