Na tom, jaké tuky používáme v kuchyni při vaření, do značné míry záleží, jak budeme zdraví a štíhlí. Některé bychom měli volit jen zřídka a jiné zase více, než to dosud děláme.
Češi obdobně jako některé další národy zvolna a vytrvale tloustnou, což se podepisuje i na našem zdraví. Autoři projektu Odlehčeme zeměkouli se snaží nabídnout možnost nenásilnou formou docílit lepšího fyzického i duševního zdraví a v důsledku odlehčit naší rodné hroudě. „Rádi bychom, aby se základní zásady zdravého životního stylu dostaly do povědomí a podvědomí české populace, a staly se nedílnou součástí našeho života,“ přejí si autoři projektu.
Společně s Michalem Jeníkem, výživovým poradcem projektu, připravili přehled používání tuků při přípravě pokrmů.
Jak používat tuky v kuchyni
Pro mazání na chléb a pečivo a přípravu pomazánek
- máslo, přepuštěné máslo
Na saláty
- rostlinné oleje, například řepkový, olivový nebo konopný, ale pozor stačí jen pár kapek
Pro omaštění hotových pokrmů
- máslo, přepuštěné máslo
Pro přípravu krémů a náplní
- máslové dorty nejsou vhodné, doporučujeme dorty tvarohové, a tudíž i náplň tvarohovou a ovocnou
Přečtěte si: Ne každý olej „na smažení“ se k němu skutečně hodí
Krátkodobé tepelné úpravy a smažení
- použijte teflonové nebo jiné pánve, kde nepotřebujete tuk, nebo volte slunečnicový olej
Dušení, pečení masa
- dušení bez tuku a pečení s řepkovým nebo slunečnicovým olejem
Smažení
- sádlo, dýňový, sezamový a slunečnicový olej
Fritování
- fritování v rámci zdravého stravování není vůbec vhodné
Čtěte téma: Věčný souboj: máslo, nebo margarín?
Více o tom, jaké tuky v kuchyni používat, se dozvíte také na www.odlehcemezemekouli.cz.