Hlavní navigace

smažení

dTest: Papírové utěrky nepoužívejte při kontaktu s jídlem

Papírové utěrky považujeme za něco, co je vždy po ruce a rychle odklidí kalamitu ze stolu nebo z kuchyňské linky. Ne vždy se ale hodí k vysoušení tuku ze smažených potravin, neboť se z nich mohou uvolňovat chemické zjasňovače.

10. 1. 2019 11:40
Doba čtení: 3 minuty

Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…

Doba čtení: 4 minuty

Na slunečnicovém oleji nesmažte

Časopis dTest testoval sedmnáct slunečnicových olejů. Zjišťoval v nich obsah karcinogenních látek, pesticidů i vitaminu E. A vítězem se stává…

4. 11. 2014 15:16
Doba čtení: 2 minuty

Kapr musí pořád plavat. I když je mrtvý

Český kapr dobývá zahraniční pulty. Více než polovina kaprů z třeboňských rybníků míří do Německa a Francie. V cizině ho připravují jinak než u nás. My obvykle smažíme – a často špatně.

9. 12. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přepuštěné máslo je lepší a nekazí se

Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. V obchodech ho momentálně nenajdete, ale poradíme, jak si jej připravit doma.

Doba čtení: 3 minuty

Jak používat tuky v kuchyni

Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.

28. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Červené maso bychom měli péct při nízkých teplotách. Bude lepší a zdravější

Péct či smažit maso dlouho a za vysokých teplot vede k tomu, že si v jídle zbytečně vyrábíme rakovinotvorné látky. Dokazuje to nová práce ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity.

6. 3. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty