Hlavní navigace

Jak naučit školáka svačit?

30. 8. 2012

Sdílet

Už za čtyři dny usednou školáci do školních škamen. A svačiny pracně mazané, do papírového pytlíku skládané, se netknuté začnou vracet zpátky domů. Poradíme, jak naučit školáka svačit.

Už jen čtyřikrát kohout ráno zakokrhá a děti se zas pohrnou do škol. Rodiče aby o chvilku dřív vstávali a stihli tak svým potomkům připravit svačinu. Snazší je sice vybavit školáka drobnými papírovými, ale tak definitivně ztratíte kontrolu nad jeho stravovacími návyky, což se může vymstít. Pediatři poradí, co dětem škodí a čím je naopak můžete potěšit.

Děti by měly svačit dvakrát

Pestrá a zdravá svačina by měla být součástí dětského jídelníčku dvakrát denně. První z nich navazuje na snídani, kterou by však nikdy neměla nahrazovat, a tvoří 10 – 15 % denního příjmu energie. Druhá pak energeticky pokrývá dopolední sportovní aktivity dítěte a představuje zhruba 10 % denního příjmu energie. Jenže školní rok znamená pro děti zcela odlišný režim, co se týče sportovních aktivit, ale i jídla. Zejména s nástupem dětí do školy se u nich frekvence svačení snižuje, či jsou konzumovány potraviny nevhodné. To však s sebou nese riziko rozvoje obezity či nadváhy již u dětí mladšího školního věku, která trápí již 20 % z nich.

Čtěte také: Nejlepší svačina? Z domova

Dětské svačiny by měly především být zdravé a energeticky vyvážené. „Dětskému organismu totiž na jednu stranu umožňují doplnit energii, na druhou však také podporují jeho pozornost a mají kladný vliv na učení,“ vysvětluje pediatrička Dana Nedělková a dodává:„Snížená konzumace svačin je často způsobena špatným načasováním aktivit. Během dopoledních přestávek děti často upřednostňují hru se spolužáky, musí stihnout toaletu a podobně. Odpoledne pak navazují sportovními aktivitami, svačinu proto často nestíhají dojíst.“

Suchá houska není svačina

Základem správné školní svačiny je pečivo doplněné zeleninou. Máslem namazaná houska s gothajem rodičům sice neprovrtá koleno, ale děti po takové svačině nejen, že nedoplní potřebné složky potravy, ale navíc budou mít brzy hlad. V dětské svačině má mít své místo i ovoce. Jako dopolední svačina je vhodný příkladně tmavý chléb namazaný vrstvou pomazánky z tvarohu s plátkem šunky nebo sýra a nakrájenou zeleninou. Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo müsli tyčinky, k tomu jablko nebo pomeranč. „Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Dítě by mělo denně vypít 1,5 až 2 litry tekutin,“ zdůrazňuje pediatr Zlatko Marinov.

Čtěte také: Děti vegetariánů nestrádají, jsou zdravější

 Jenže pokud je vaše dítě zvyklé na smetanové jogurty se sladkou náplní, sušenky a donuty, s takovou svačinou by jste nepochodili. Chcete-li začít v novém školním roce i s novým přístupem ke stravování, nechte si poradit od odborníků na výživu. Poradí vám jak elegantně přejít od tučného a postupně dětem stravu zpestřit.

Při přípravě školních svačin by se měli rodiče vyvarovat především:

  • výrobkům, jež obsahují volné nasycené tuky, například máslo a sádlo
  • výrobkům, jež obsahují skryté nasycené tuky
  • uzenářských výrobků (salámy či paštiky)
  • tučnému pečivu, buchtám, koláčům, plněným croissantům
  • pokrmům typu „fast food“ (párku v rohlíku, hamburgeru, pizze)
  • sladkostem, sladkým minerálkám a limonádám

Jak připravit zdravou a zábavnou svačinu? Společně

Děti dávají přednost jídlu, na jehož přípravě se podílely. „Proto rodičům doporučuji společnou přípravu dopolední i odpolední svačiny. Vytvoří si tak příjemný rituál, u kterého si mohou o jídle povídat. Dozví se tak, co dítěti chutná a jaké svačiny naopak odmítá,“ vysvětluje Marinov. Nemáte-li ráno čas, udělejte si tento svačinový rituál den předem večer, než jde dítě spát.

Čtěte dále: Svačiny – taky vás provázejí celým životem?

Buďte trendy i ve svačinách

Jestli už máte z minulého roku vypozorováno, že dítě svačiny ze školy nosí zpět, připravte si peněženky. Odborníci na radí pořídit dětem barevné svačinové krabičky. Ty v současné době představují recept, jak přilákat pozornost dítěte. Pokud se mu líbí, jsou na nich jeho oblíbení hrdinové, svačí raději a pravidelně. Designová a lehká láhev na pití by pak školáka měla odnaučit kupovat si sladké limonády. Pokud se vám podaří do lahve propašovat čistou vodu a dítě si na ni zvykne, máte vyhráno.

Čtěte dále: Děti jedí podle reklamy. Nedivme se, že jsou tlusté

Jídlo musí být barevné

U dětí platí dvojnásob, že jedí očima. Tři barevné varianty papriky je zaujmou více než stejné množství zelené. Také krájení zeleniny a ovoce na malé kousky je dobrým nápadem. Dětem se lépe kouše a více jí sní. Pokud svačina dítě zaujme, nezůstane v krabičce. Právě naopak, bude se těšit na další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).