Hlavní navigace

Jak jizva změní fasciální systém a proč vás kvůli ní bolí záda

8. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Byli jste před dvaceti lety na operaci slepého střeva nebo na zdánlivě bezvýznamné operaci žlučníku či cysty? Pokud si myslíte, že je to už dávno uzavřená kapitola a to, že vás dnes bolí rameno, s tím ani náhodou nemůže souviset, jste na omylu.

Bolí vás bedra a prodělali jste gynekologickou operaci? Může být v tomto případě nějaká spojitost? A jakou souvislost má jizva na břiše s bolestí hlavy?

Co se dozvíte v článku
  1. Dávná poškození a jejich dnešní důsledky
  2. I malá jizvička zasáhne do celého těla
  3. Proč se starat o své jizvy
  4. Co dělat se špatně zhojenou jizvou
  5. Jak můžeme pomoci s terapií zatuhlé jizvy

Dávná poškození a jejich dnešní důsledky

minulém článku o fasciích jsme mluvili o tom, jak významnou roli hrají dávné úrazy a operace. A o operacích zejména, respektive o jizvách, které po sobě zanechají, budeme mluvit v článku následujícím. Vysvětlím, co taková jizva pro tělo znamená, jak moc může způsobit následně bolest kdekoliv na těle. A podíváme se i na to, co jizva udělá s fasciálním systémem, komplexní a v současné době intenzivně zkoumanou strukturou ovlivňující sebemenší pohyb.

Jak už víte, díky fasciím v těle všechno souvisí se vším. Nejprve tedy malé opakování. Fascie je systém obalů svalů, který nikde nezačíná a nikde nekončí. Tvoří 3D síť vašeho těla. Mají dvě vrstvy, které proti sobě musí klouzat, aby se síly mohly přenášet z jednoho konce těla na druhý.


Autor: Depositphotos.com

Vše v těle je spojené a oním pojítkem jsou právě fascie, obaly svalů. Můžeme si je představit jako velmi těsný neopren

Každý zásah do pohybového systému, kterým může být vyvrknutý kotník, chronická bolest žlučníku, reflux, anebo právě operace tlustého střeva, tuto kluznost naruší. Pak nastupuje umění fyzioterapeutů či masérů, kteří by měli být schopni tuto kluznost obnovit. Nově je v České republice dostupná certifikovaná metoda Fasciální manipulace®, která na tuto tkáň působí velmi specificky a v kontextu vašich zranění a operací.

I malá jizvička zasáhne do celého těla

Málo se mluví o pooperační péči o jizvu, o tom, jak moc zásadní roli tato péče hraje. Málokoho napadne, že jizva po laparoskopii, která se zdá na první pohled úplně maličká, by nějak mohla působit na svaly či klouby. Ve skutečnosti je taková jizvička otvor do dlouhého tunelu, procházejícím vaším tělem. A už vůbec vás nenapadne, že bolestem zad by mohlo pomoci minutu denně masírovat vaši roky starou jizvu.

Jizva prostupuje všemi vrstvami kůže, podkožního vaziva, tuku i svaly. Jak se hojí, vznikne v každé vrstvě nepohyblivý kousek tkáně, přes který se pohyb umí nadále bez problému šířit.


Autor: Depositphotos.com

I malá jizva může způsobit velký problém. Na nápravu ale není nikdy pozdě

Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy jizva přiroste k hlubším tkáním, a ty se kvůli tomu přestanou hýbat. Toto se týká i fascií, které tak ztratí kluznost. Pohyb se nebude přenášet. Tento ztuhlý bod ve fascii se, vzhledem k její nekonečnosti, bude šířit dál tělem.

To je například vysvětlení toho, proč vás může po gynekologické operaci bolet třeba rameno. Jizva způsobí zatuhnutí fascie, dvě vrstvy se k sobě přilepí a nekloužou. Pokaždé, když budete chtít zvednout ruku, pohyb se bude dít nepatrně jinak. Čímž vznikne přetížení ramene, které postupem času může začít bolet. Stejně to funguje i jinde v těle.

Proč se starat o své jizvy

Každá jizva omezí hybnost. Je třeba ji uvolňovat, rozmasírovávat, a to i po těch dvaceti letech. Může překážet optimální funkci orgánů, a například tak způsobovat zácpu či bolestivou menstruaci nebo zmíněný reflux, pálení žáhy atd.

Jak poznat jizvu, která může způsobovat problém

  • Je bolestivá,
  • v daném místě cítíte, že je kůže tvrdší,
  • klade odpor, je tuhá,
  • je vám nepříjemné se jí dotýkat,
  • občas vám její okolí zčervená či jinak změní barvu,
  • neklouže volně po kůži a nelze od ní oddělit, je k ní jakoby přilepená, když po ní přejedete dlaní, cítíte drhnutí, tvrdost a odpor.

Jak poznat jizvu, která je zhojená a nezpůsobuje žádné potíže

  • Je rovná, čistá a měkká,
  • dobře jste o ni po operaci pečovali (to znamená i několik měsíců po operaci),
  • občas ji masírujete dodnes,
  • její okolí je klidné, volné,
  • necítíte žádný odpor kůže, když se jí dotýkáte.

Co dělat se špatně zhojenou jizvou

Co mám dělat, pokud zjistím, že mám jizvu, která není dobře zhojená? Rozhodně jí přikládat větší důležitost, i když už je roky stará. Nikdy není nic ztraceno!

Vždy je možné začít jizvu masírovat. Čím bude starší, tím bude potřeba jít více do hloubky. Masáží zvýšíme prokrvení a postupně ji můžeme oddělit od jednotlivých tkání. Navštívit fyzioterapeuta je určitě dobrý nápad. Jednak uvolní jizvu v místě a také zhodnotí, jak ovlivňuje okolní tkáně či tkáně vzdálené. Může uvolnit hluboké srůsty, které kvůli ní vznikly. A následně zvolí terapii a poradí vám, jak o ni pečovat doma.

Jak můžeme pomoci s terapií zatuhlé jizvy

Terapeutická práce s fasciemi obnovuje kluznost dvou vrstev fascií napříč tělem. Tedy cíleným vyšetřením zjistíme, jak jizva změnila vaše pohybové stereotypy a fascie celkově. Ošetřením specifických bodů obnovíme pohyblivost fascií a navrátíme pohybové stereotypy do původního stavu. Současně s fasciemi se obnoví hybnost jizvy.

Vždy je tedy potřeba pracovat nejen s jizvou jako takovou, ale v kontextu celého těla a toho, co v něm jizva natropila, jak změnila vaše pohybové vzorce a tím napětí jednotlivých svalů, zatuhlost kloubů apod.

Galerie: Jak probíhá ošetření fasciií

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).