Hlavní navigace

Jak funguje antikoncepce formou vasektomie? Muži nepřijdou, o co se bojí

14. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Vasektomie bez skalpelu
Vasektomie je podle odborníků nejspolehlivější formou mužské antikoncepce. V západních zemích se jedná o populární metodu, u nás kolem ní panuje spousta mylných představ. Řada českých mužů si například myslí, že při vasektomii přijdou o varlata či o erekci.

Vasektomie je chirurgický zákrok, při kterém dojde k přerušení chámovodů v oblasti šourku a tím ke sterilizaci muže. Při klasické vasektomii je šourek rozříznut skalpelem. „Daleko šetrnější, méně bolestivou metodou s minimálním rizikem komplikací je tzv. bezskalpelová vasektomie,“ vysvětluje Lukáš Bittner, urolog a sexuolog, který se specializuje právě na bezskalpelovou metodu vasektomie.

Zájem o mužskou antikoncepci stoupá

Lékař vysvětluje, jak zákrok probíhá: „Chámovod je za použití specifických nástrojů rychle zachycen a vytažen nad povrch kůže z malého vpichu. Zákrok se provádí v lokální anestezii velmi malou rankou, která není po zahojení znatelná.“

V zahraničí je vasektomie jako forma antikoncepce velmi rozšířená. „V západních zemích, jako je Velká Británie, Holandsko či USA, podstupuje vasektomii až 18 % mužské populace,“ říká Lukáš Bittner. 

I v České republice každým rokem stoupá zájem mužů, což ukazují čísla projektu Vasektomie bez skalpelu, který na svých klinikách zprostředkoval již na 1500 vasektomií. Podle odborníků však mezi muži stále koluje řada mýtů. Toto jsou podle průzkumu, který pro projekt zpracovala agentura Rondo Data na reprezentativním vzorku 1500 českých mužů, ty nejčastější:

O vasektomii bez skalpelu

Mýtus č. 1: Je příliš invazivní

Více než čtvrtina dotazovaných mužů se mylně domnívá, že při zákroku přijdou o varlata. Bezskalpelová vasektomie je minimálně invazivní. Operační rána má velikost do 3 milimetrů a při výkonu dojde pouze k přerušení chámovodů. Varlata zůstávají na svém místě a dále plní hormonální funkci beze změny.

Mýtus č. 2: Dlouho trvá

Vasektomie i s přípravou trvá 20 minut, samotný operační čas je pak pod 10 minut. 

Mýtus č. 3: Hrozí komplikace a dlouho se hojí

Oproti klasické vasektomii má bezskalpelová metoda minimum komplikací, kratší dobu výkonu i hojení. Většina pacientů je už druhý den po zákroku plně práceschopná.

Mýtus č. 4: Ohrozí sexuální život

Podle průzkumu si 22,5 % mužů myslí, že po vasektomii ztratí erekci. Ve skutečnosti vasektomie nemá žádný vliv na kvalitu erekce, prožívání a dosahování orgasmu. Objem ejakulátu se sníží o 3–5 %, většina semene totiž pochází z prostaty a semenných váčků. Jeho barva, konzistence a další charakteristiky zůstanou stejné. Zákrok nemá vliv ani na hladinu sexuálních hormonů a s tím spojené libido. 

Mýtus č. 5: Zvyšuje riziko rakoviny

V mnoha velkých a kvalitních studiích bylo prokázáno, že provedení vasektomie nijak nemění šanci na propuknutí rakoviny. Toto tvrzení bylo dle lékařů zcela vyvráceno.

Daň za bezpečný sex

Muži se také zajímají o to, jestli lze zákrok případně vrátit. Co když se rozhodnou ještě mít děti? Spermie jsou ve varlatech stále produkovány i po vasektomii. Nicméně je třeba vědět, že úspěšnost znovunapojení chámovodů a následného přirozeného početí je jen kolem 50–60 %. Vasektomie je považována za formu sterilizace, tedy v podstatě nevratného způsobu antikoncepce. (Sterilizaci je možno provést i u žen, možnostem zákroku, který spočívá v přerušení vejcovodů, se podrobněji věnujeme například v článku Sterilizace: antikoncepce navždy. Nově i za 20 minut v ambulanci.)

Další možností pro muže je odebrání spermií přímo z varlete, které má velmi vysokou úspěšnost, ale následně je nutné provést mimotělní oplodnění (IVF). 

Poslední variantou je zamrazení a uchování spermií ještě před zákrokem. 

Vyšší jednorázové náklady

Od zákroku může odrazovat i cena. U bezskalpelové vasektomie se pohybuje zhruba kolem deseti až třinácti tisíc korun, přesná částka se liší podle zdravotnického zařízení. Reklama samozřejmě uvádí, že „vasektomie bez skalpelu vyjde levněji než dlouhodobé užívání ženské hormonální antikoncepce,“ což je zřejmě pravda, ale jednorázové náklady mohou někoho odradit. Navíc je u nás stále zvykem nechávat starost o antikoncepci spíše na ženě.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).