Hlavní navigace

Ženy často zaměňují problémy se štítnou žlázou za projevy menopauzy

Sdílet

Únava, suchá pokožka, zpomalený puls, neustálá ospalost a zimomřivost. Anebo rychlý tep, pocení, neklid a hubnutí bez jasné příčiny? Pokud se vás některé z těchto věcí týkají, měli byste zpozornět. I když podobné příznaky má řada nemocí, může jít také o poruchy činnosti štítné žlázy.

Štítná žláza je žláza ve tvaru motýla umístěná v přední části krku. Produkuje hormony, které pomáhají regulovat metabolismus lidského těla a starají se o to, aby mozek, srdce, svaly a další orgány správně fungovaly. 

Hlavní hormony, které štítná žláza produkuje, jsou tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3). Ale někdy vykonává tuto práci ve snížené nebo zvýšené míře. 

Hypertyreóza a hypotyreóza jsou samostatné stavy s různými příznaky. 

  • „Hypo“ znamená, že produkce hormonů je nízká, zatímco „hyper“ označuje stav, kdy štítná žláza pracuje nadměrně. 
  • Problémy se štítnou žlázou jsou častější než astma nebo chronická obstrukční nemoc plic. 
  • Ale protože mnoho symptomů je hodně nespecifických, je možné je snadno přehlédnout nebo zaměnit s jiným onemocněním.
Co se dozvíte v článku
  1. Štítná žláza trápí častěji ženy
  2. Menopauza vs. problémy se štítnou žlázou
  3. Jak odlišit menopauzu od problémů se žlázou
  4. Symptomy a příčiny hypotyreózy
  5. Jak se projevuje nadměrná činnost štítné žlázy?
  6. Diagnostika a léčba onemocnění štítné žlázy

Štítná žláza trápí častěji ženy

Poruchy štítné žlázy jsou častější u žen. Ty s rodinnou anamnézou problémů se štítnou žlázou nebo autoimunitních chorob (jako je diabetes 1. typu) jsou vystaveny vyššímu riziku, které se spolu se stárnutím dále zvyšuje. Poruchy štítné žlázy jsou často diagnostikovány ve věku od 45 do 55 let. 

Chronický únavový syndrom trvá podstatně déle než jarní únava Přečtěte si také:

Chronický únavový syndrom trvá podstatně déle než jarní únava

Mnoho žen však přechází své problémy se štítnou žlázou bez větší pozornosti, protože některé příznaky se podobají symptomům menopauzy. Dobrou zprávou je, že jednoduchý krevní test může pomoci poruchu štítné žlázy vyloučit. Pokud je vše v pořádku, pak je důvodem obtíží v tomto věku pravděpodobně menopauza a je namístě se poradit s lékařem o dalším vhodném postupu.

Menopauza vs. problémy se štítnou žlázou

Někdy jsou to navíc hormonální změny související s menopauzou, které mohou problémy se štítnou žlázou spustit. Ve studii z roku 2011 vědci zjistili, že hladiny estrogenu, což je ženský pohlavní hormon, jehož tvorba se po padesátce snižuje, mohou ovlivnit funkci štítné žlázy a vést k poruchám její činnosti. K lepšímu pochopení vztahu mezi těmito dvěma hormony je zapotřebí více výzkumu.

Jiná studie z roku 2007 ukázala, že ženy s poruchou činnosti štítné žlázy a těžkou menopauzou zaznamenaly po léčbě poruchy štítné žlázy zlepšení příznaků. To naznačuje, že léčba poruch štítné žlázy může pomoci zvládnout příznaky menopauzy.

Jak odlišit menopauzu od problémů se žlázou

Každopádně, menopauza a snížená činnost štítné žlázy mají mnoho překrývajících se příznaků. Zatímco menopauza nastává v průměru kolem 51 až 52 let věku, problémy se žlázou se mohou objevit kdykoliv. 

Zatímco některé příznaky se skutečně těžko odlišují, například zvýšená únava, vzestup hmotnosti nebo změny nálad, jiné jsou typické jen pro jednu věc – například problémy s častým močením pro menopauzu, zatímco chrapot pro hypotyreózu. 

Typické příznaky menopauzy:

  • návaly horka a noční pocení
  • časté močení nebo nadměrné močení v noci
  • narušený spánek 
  • problémy se soustředěním a učením
  • změny energie nebo pocity únavy
  • změny tělesné hmotnosti, jako je náhlé zvýšení hmotnosti
  • vulvovaginální atrofie a suchost
  • vynechávání nebo ukončení menstruace
  • náladovost

Typické příznaky snížené činnosti štítné žlázy:

  • zvýšená citlivost na chlad
  • vyšší hladiny krevních lipidů, jako jsou triglyceridy a cholesterol
  • pomalejší srdeční frekvence
  • špatná paměť
  • přetrvávající únava nebo pocity únavy
  • zvýšení objemu tělesného tuku
  • slabost ve svalech a kloubech
  • řídnutí vlasů na hlavě
  • deprese nebo smutek
  • chrapot
  • suchá, popraskaná kůže

Jednou z nejčastějších komplikací menopauzy je osteoporóza neboli ztráta hustoty kostí. Výzkumy ukazují, že i hypotyreóza může také snížit hustotu kostí. Další častou komplikací menopauzy je zvýšené riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Nízké hladiny hormonů štítné žlázy také zvyšují riziko srdečních poruch.

Symptomy a příčiny hypotyreózy

Oba typy poruchy činnosti štítné žlázy mají velký vliv na fungování celého organismu. Každá se projevu odlišně, i když několik symptomů mají společných, jde například o poruchy menstruačního cyklu nebo únavu či svalovou slabost. Při hypotyreóze, tedy snížené funkci štítné žlázy, může nedostatek hormonů zpomalit určité tělesné funkce, což způsobuje například zpomalený tep, přibývání na váze nebo zimomřivost i potíže s tolerováním chladu, a dokonce také deprese. 

Dále u ní bývá přítomná zácpa, svalová slabost, pomalejší myšlení, únava, řídnutí a vypadávání vlasů, svalová ztuhlost, bolest kloubů, problémy s plodností. 

Mezi příčiny, způsobující toto onemocnění, patří Hashimotova tyreoiditida (autoimunitní onemocnění, kdy tělo samo napadá štítnou žlázu), zánět štítné žlázy, její úplné nebo částečné odstranění, dále léčba radioaktivním jodem, určité léky (včetně některých, určených k léčbě srdečních onemocnění, bipolární poruchy i rakoviny) a také vrozená hypotyreóza. Ve vzácných případech může za sníženou funkcí štítné žlázy stát také nedostatek jodu.

Galerie: Jak se diagnostikuje a léčí štítná žláza

Jak se projevuje nadměrná činnost štítné žlázy?

Zvýšená funkce štítné žlázy neboli hypertyreóza může vyvolávat nervozitu, podrážděnost i třes končetin a prstů. Způsobuje rychlý nebo nepravidelný srdeční puls, nadměrné pocení, nesnášenlivost tepla, zrychlenou střevní peristaltiku, průjmy, úbytek hmotnosti a nepravidelnou menstruaci. Připomíná se také potížemi se spánkem, únavou, svalovou slabostí i strumou, tedy zvětšením štítné žlázy. Nejčastějšími příčinami hypertyreózy je Gravesova choroba, což je autoimunitní onemocnění. 

Nemocná štítná žláza: tloustnutí, hubnutí i bolest na krku Přečtěte si také:

Nemocná štítná žláza: tloustnutí, hubnutí i bolest na krku

Následkem toho, že imunitní systém těla napadá štítnou žlázu, je z ní v tomto případě uvolňováno nadměrné množství hormonů. Mezi další původce zvýšené funkce štítné žlázy patří některé patologie ve struktuře štítné žlázy, přebytek jodu a v některých případech dokonce i léky na sníženou funkci štítné žlázy. Pokud nejsou tyto léky správně užívány a pacient přijímá příliš vysokou dávku, pak může dojít k vyvolání zcela opačného problému.

Diagnostika a léčba onemocnění štítné žlázy

K určení diagnózy potřebuje lékař znát pacientovu osobní i rodinnou anamnézu. Může poté nařídit krevní testy, vyšetření pomocí ultrazvuku nebo jiných zobrazovacích metod, a pokud jsou na štítné žláze přítomny patologické útvary, pak obvykle přijde na řadu biopsie. Léčba onemocnění štítné žlázy se liší v závislosti na závažnosti stavu i věku pacienta. U obou typů poruch činnosti užívají pacienti léky, někdy je třeba podstoupit operační zákrok. 

Pokud člověk trpí sníženou funkcí štítné žlázy, musí užívat hormony štítné žlázy v tabletách. V opačném případě, kdy je funkce zvýšená, léky, které zablokují tvorbu příslušných hormonů. Pokud to nestačí, připadá v úvahu chirurgické odstranění žlázy, případně podávání radioaktivního jodu. Zhoubné nádory řeší specialisté operací. Nezhoubné strumy sledují ultrazvukem a pacient zároveň užívá hormony štítné žlázy.

Čím dříve se však na onemocnění přijde, tím lépe. Pokud máte dojem, že byste mohli trpět problémy se štítnou žlázou, obraťte se na svého praktického lékaře. U obou onemocnění totiž může postupem času dojít bez léčby k závažným a život ohrožujícím komplikacím.

Zdroje:

Medical News Today: What is the difference between hypothyroidism and hyperthyroidism?

Health Line: Can hypothyroidism affect menopausal symptoms?

Health Line: Hypothyroidism vs. Hyperthyroidism: What’s the Difference?

Mayo Clinic: Hyperthyroidism (overactive thyroid)

 Mayo Clinic: Hypothyroidism (underactive thyroid)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).