Jednou z nejzdravějších hub, na které můžete ve volné přírodě narazit, je bezpochyby hlíva ústřičná. Tato dřevokazná houba se přidává do doplňků stravy na podporu imunity, protože obsahuje celou řadu látek prospěšných pro lidský organismus. Navíc skvěle chutná a dá se připravovat na různé způsoby. Snadno z ní uvaříte polévku, guláš nebo omáčku.
Co se dozvíte v článku
Charakteristika hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba, která se díky vysokému obsahu beta-glukanů používá jako přírodní prostředek na posílení imunity. Druhový název „ústřičná“ odkazuje na tvar jejích plodnic, které mohou na první pohled připomínat ústřice.
Hlíva je hojně rozšířená, a ačkoliv ji někteří lidé vnímají jako exotickou houbu, roste i v našich českých lesích. Jelikož patří mezi dřevokazné druhy, roste nejčastěji na kmenech listnatých stromů. Na trsy či řady kloboučků připomínajících ústřice můžete narazit od konce léta skoro až do zimy.
Jaké má hlíva ústřičná účinky?
Hlavní účinnou látkou, která se v hlívě ústřičné nachází, jsou beta-glukany. V porovnání s jinými druhy hub je obsah beta-glukanů v hlívě výrazně vyšší. Také obsahuje velké množství antioxidantů, z nichž stojí za zmínku třeba fenolové sloučeniny, kyselina chlorogenová a naringenin.
Existují studie, podle kterých má pravidelná konzumace hlívy ústřičné pozitivní vliv na zdraví srdce, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a podporuje zdraví střev. Beta-glukany navíc patří mezi prokázané imunomodulátory, takže stimulují obranyschopnost.
Hlívu ústřičnou tudíž najdete v mnoha doplňcích stravy. Působí synergicky s mnoha látkami, proto můžete často narazit na kombinace, jako jsou hlíva ústřičná s rakytníkem, echinaceou nebo reishi.
Hlíva ústřičná: recepty
Hlíva ústřičná se vyznačuje všestranností a jemnou chutí, protože nechutná úplně jako klasická houba. Často se používá do omáček, polévek a nejrůznějších směsí, kde dokáže nahradit maso. Na vaření se využívají klobouky, které potřebují 15–20 minut k dokonalému změknutí. Z hlívy si navíc můžete připravit také aromatické sušené koření, kterým lze pokrmy ozvláštnit.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Charakteristický vzhled a chuť hlívy ústřičné se často využívají při přípravě vegetariánské varianty oblíbené dršťkové polévky.
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné,
- 2 středně velké cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce řepkového oleje,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 25 g másla,
- 2 lžíce sladké mleté papriky,
- 2 lžíce sušené majoránky,
- sůl a pepř na dochucení,
- případně trocha chilli.
Postup:
Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibulku, aby získala nazlátlou barvu. Poté přidejte hlívu pokrájenou na nudličky. Směs osolte, přidejte majoránku a nechte dusit 5–10 minut. Zasypte paprikou, zalijte vývarem a chvilku směs duste. Následně do polévky propasírujte česnek a opepřete.
Polévku nechte ještě chvilku vařit a mezitím si připravte z másla a mouky světlou jíšku. Opraženou jíšku pak použijte k zahuštění. Pokud máte rádi pálivé, můžete do polévky přidat i mleté chilli. Polévku nechte nadále vařit alespoň 15 minut. Jestli se vám zdá málo ochucená, můžete podle potřeby přidat pepř a sůl.
Guláš s hlívou ústřičnou
Dalším oblíbeným pokrmem z hlívy, po kterém se budou olizovat nejen vegetariáni, představuje guláš. V podstatě se připravuje obdobně jako klasický guláš, jen použijete místo masa houby.
Ingredience:
- 600 g hlívy ústřičné,
- 2 velké cibule,
- 6 stroužků česneku,
- 3 lžíce sádla nebo řepkového oleje,
- 80 g rajského protlaku,
- 2 lžíce sladké mleté papriky,
- 1 lžíce sušené majoránky,
- 1 lžička mletého kmínu,
- pepř a sůl na dochucení.
Postup:
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobné kostičky a zpěňte na sádle či oleji. K osmažené cibulce přidejte pokrájenou hlívu a mletou papriku. Opečte je a zalijte troškou vody (případně vývarem). Do hrnce poté přijde protlak, prolisovaný česnek, kmín, pepř a sůl. Guláš pak nechte vařit tak dlouho, dokud se většina vody neodpaří a hlíva nezačne měknout.
Přilijte ještě trochu vody a postup opakujte, aby byla hlíva opravdu dokonale měkká. Na závěr vaření přidejte sušenou majoránku. Pokud se vám zdá guláš nedostatečně ochucený, můžete ho ještě dosolit a opepřit. Milovníci pálivých chutí mohou použít chilli nebo pálivou papriku.
Hlíva ústřičná na smetaně
S hlívou se dá v kuchyni opravdu čarovat, protože ji můžete použít místo masa při přípravě mnoha tradičních pokrmů. Jedním z nich je hlíva ústřičná na smetaně. Příprava omáčky je přitom velice rychlá. Pokud navíc nemáte po ruce zrovna hlívu, můžete použít i jiné druhy hub, třeba václavky nebo bedly.
Ingredience:
- 200 g hlívy ústřičné,
- 100 g slaniny,
- 1 jarní cibulka,
- 2 stroužky česneku,
- 100 g smetany na vaření,
- 100 ml vývaru,
- 1 lžíce másla,
- čerstvá petrželka,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Na pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm slaninu nakrájenou na kostičky. Přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a hlívu nakrájenou na plátky. Restujte, následně přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Houby zalijte vývarem a nechte vařit pod pokličkou alespoň 10 minut.
Přidejte smetanu a vařte do té doby, dokud omáčka nezíská požadovanou krémovou konzistenci. Omáčku ochutnejte, a pokud se vám zdá málo slaná, můžete ještě přidat sůl. Podávejte ji pak s domácím karlovarským knedlíkem nebo těstovinami. Porci omáčky na talíři ještě ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.
Zapečená hlíva ústřičná s brambory
Další oblíbený český recept, ve kterém dokáže hlíva ústřičná zastoupit maso, jsou vepřové kotlety zapečené se šlehačkou a brambory. Postup bude analogický, akorát místo kotlet použijete opečené plátky hlívy.
Ingredience:
- 400 g hlívy ústřičné,
- 5 větších brambor,
- 2 stroužky česneku,
- 2 jarní cibulky,
- 100 g slaniny,
- 250 ml 33% smetany,
- 1 lžíce másla,
- 2 lžíce oleje,
- 1 lžička sladké mleté papriky,
- 1 lžička mletého kmínu,
- sůl a pepř.
Postup:
Nejprve si připravte hlívu. Nakrájejte ji na plátky či nudličky a orestujte na pánvi s trochou másla. Snažte se houby moc nemíchat, abyste zbytečně nesnížili teplotu – cílem je hlívu jen lehce osmahnout, nikoliv dusit. Opečenou hlívu dejte stranou a pusťte se do přípravy brambor.
Brambory důkladně omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Připravte si mísu, do které dáte bramborové plátky, sladkou papriku, kmín, pepř, sůl, jarní cibulku, prolisovaný česnek a olej. Promíchejte je tak, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo na brambory. Následně začněte vkládat suroviny do pekáčku. Na dno přijde nejprve vrstva bramborové směsi, poté hlíva se slaninou, druhá část brambor a nakonec vše zalijte smetanou.
Pekáček dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte 45 minut péct pod vrstvou alobalu. Alobal poté sundejte a nechte ještě na 10 minut zapéct, aby se nahoře vytvořila křupavá kůrčička. Pokud máte rádi sýr, můžete při finálním zapečení posypat brambory strouhaným parmazánem.