Hlavní navigace

Hliníku z vakcín se do těla vstřebá méně než při kojení, tvrdí zastánce očkování

5. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kojenec dostane podle imunologa Marka Petráše do těla více hliníku z mateřského mléka než z běžných vakcín. Odpůrci očkování říkají něco jiného. Ti však na akci o očkování chyběli.

Proti častým obavám z obsahu toxických hlinitých solí, které se používají jako adjuvans v mnoha typech vakcín podávaných dětem, vystoupil zastánce očkování a imunolog Marek Petráš, podle kterého není situace miminek po očkování tak drastická, jak by se mohlo z řady internetových článků zdát.

Adjuvans

Látka zvyšující antigenní vlastnosti očkovací látky a na níž je adsorbován antigen „nosič“ , lat. adiuvo podporovat, pomáhat

Zdroj: Velký lékařský slovník, http://lekarske.slovniky.cz/

Šestiměsíční kojenec podle něj dostane do těla více hliníku z mateřského mléka než z běžných vakcín. Během diskuze s názvem Jak očkování změnilo svět nevystoupil nikdo z opačného tábora, tedy „odpíračů“ očkování, celková atmosféra byla „proočkovací“.

Hliník je všude kolem nás

Marek Petráš se tak snažil vyvrátit „mýtus“, podle kterého se u dětí po očkování v kojeneckém věku mění chování, případně že hliník z vakcín podporuje výskyt autismu. Imunolog sice toxicitu hliníku jako příčinu řady civilizačních chorob přiznává, musí se podle něj ale hodnotit realisticky. „Sůl je v nerozpustné podobě, jejich průnik je obrovsky limitován,“ řekl Petráš, který svá slova podkládá údaji o denních dávkách vstřebaného hliníku z běžného života.


Autor: Vitalia.cz

Zdroj: Prezentace M. Petráše, doplněno red.

Kvůli samotnému kojení se tak u šestiměsíčního dítěte podle imunologa zvýší koncentrace hliníku v krvi o 19 procent, zatímco očkování (pro jeho příklad sloužily tři dávky hexavakcíny a tři dávky vakcíny Prevenar proti pneumokokům) ji zvýší o osm procent. „Nemůžeme hodnotit očkování jako nebezpečné,“ uzavřel svou přednášku Marek Petráš, podle kterého je ale třeba stále počítat s tím, že „léky jsou léky“ a jako takové přinášejí i nežádoucí reakce.

Přečtěte si: Podceňujeme nežádoucí účinky očkování?

Hliník ve vakcínách je horší, namítají odpůrci

Tato tvrzení ale dlouhodobě někteří čeští i zahraniční výzkumníci zpochybňují, jedním z hlavních oponentů u nás je profesorka Anna Strunecká, o její knize Varovné signály očkování si můžete přečíst například zde: Varovné signály očkování: Lékaři o nich nemluví.

Podle profesorky je hliník přijímaný injekčně horší než z potravy. Zatímco v trávicím traktu jsou bariéry proti průniku nebezpečných iontů do krve, injekcí se hliník do řečiště dostane, následně se podle ní ukládá i v mozku, kde může vyvolat záněty.

„Mnozí vědci neustále upozorňují, že obsah hliníku ve vakcíně až padesátinásobně překračuje bezpečnostní limity pro kojence a malé děti. Na rozdíl od Al3+ přijímaného ústně zůstává téměř 100 % hliníku podávaného injekčně jako adjuvans v těle, protože vazbou s antigenní bílkovinou vytváří komplex, který nemůže být vyloučen ledvinami," píše autorka v další knize Jak přežít dobu jedovou. Podle ní je pak projevem intoxikace mozku „encefalitický pláč“, který signalizuje otok a zánět mozku, kdy dítě po očkování propláče několik hodin. Jestliže se u dítěte projeví pár dní po očkování křeče, není podle autorky pochyb, že je vyvolala vakcína, mělo by jít o projev akutní stimulace mikroglií. „U autistů se skutečně zjistilo, že chronická aktivace neuroglií a chronický zánět mozku u nich přetrvává dlouho do dospělosti (do 45 let),“ domnívá se Anna Strunecká.

Velká polemika Prymula versus Eleková: OČKOVÁNÍ PRO A PROTI

Ať je pravda na jakékoliv straně, bylo by pěkné, kdyby se na podobné diskuze zvali zástupci obou znepřátelených táborů, aby si posluchači mohli udělat sami obrázek o fundovanosti jednotlivých názorů hned na místě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zkušenosti sbíral jako student biochemie na Přírodovědecké fakultě UK, posléze se přes server Lidovky.cz dostal až na Barrandov, kde několik let působil jako reportér tiskové agentury Mediafax. Nyní píše o všem, co ho baví a zajímá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).