Hlavní navigace

Frigidní muž může, ale nechce. S erektilní dysfunkcí nemůže, ale chce

28. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash, podle licence: Public domain
V sexu jako jinde platí: všeho moc i málo škodí. Frigidní muž jedná víc než chladně. Něco zcela jiného než „mužský chlad“ je porucha erekce (ztopoření).

Tradiční jsou dva odstíny šedi sexuálního života. První reprezentuje příliš „snadno a rychle“ vzrušivý muž. V době, kdy by žena očekávala jemný náznak a pohlazení spíše na duši než (účelově) na erotogenních zónách, je partner již zjevně připraven k akci. Svoji připravenost ještě ke všemu prezentuje s jistou okázalostí. Ba i obdivný údiv očekává. Výsledek může být zajímavý. Ovšem – všeho moc škodí. To platí i obráceně.

Problémem – na straně mužské – může být i opak – mužská frigidita. Tj. stav, kdy muž nemá dlouhodobě zájem o sex.

Frigidní muž jedná chladně

Obdobně lze u druhého pohlaví hovořit o frigiditě ženské. Rozdíl spočívá v popisu souvisejícího chování. U mužů jako by byl více projevován český překlad frigidity – mrazivost. Mnohdy frigidní jedná víc než chladně, jako by neměl zájem o osobní kontakt. I lehké, pramálo erotické pohlazení je mu protivné.

Ženy, jež nemají zájem o sex, bývají dotykově vstřícnější. To samozřejmě za předpokladu, že se jim mužský protějšek doposud nezhnusil. Takové „stop“ dokáží vyvolat mj. jak sexuální loudilové, tak i násilníci.

Když „to“ nejde

Něco zcela jiného než „mužský chlad“ je porucha erekce (ztopoření). Frigidní „může, leč nechce“. Muž s erektilní dysfunkcí „nemůže, leč chce“. Prvnímu je obrazně řečeno „všechno jedno“. Druhý se snaží, stojí o fyzický kontakt, leč penis mu takříkajíc nestojí (za nic).

V běžně dostupné odborné literatuře bývá uváděna řada příčin mužské pohlavní chladnosti. Často jde o jakousi nadstavbu opakovaných neúspěšných pokusů o sexuální kontakt. Dotyčný nabude časem dojmu „tohle nemám zapotřebí a jiné to stejně nebude“. Sexu se straní a nakonec dle rčení „necvičená funkce odumírá“ přestane mít zájem docela. Variantou v opačném gardu je předčasné vyvrcholení. Než znovu zažívat rozpaky, ba i slzy ženy, trapnost stavu, kdy sotva začne, již skončí… to raději nic.

Poměrně rozsáhlou skupinou jsou „frigidní z bolesti“. Ztopoření může být z různých příčin hodně bolestivé. Bolet mohou varlata, jakož i prostata. Bolestivá může být i ejakulace.

„Budování kapitalismu u nás“ je dle slov a průhledné racionalizace jednoho z mých klientů dalším sběrným košem, v němž lze najít příčinu. Tj. únava a nadměrné fyzické vyčerpání, workoholismus, pocit ohrožení postu v zaměstnání či podnikání, různé formy stresu. Nepodceňoval bych ani sebevýhodnější hypotéku s vyhlídkou splácení do sedmdesátky.

Příčin, proč „to“ (někdy jen doma) nejde, může být celá řada. Zde jsou některé z nich:

Preference profesionality

Opět cituji klienta: „Proč bych se měl snažit u kováříčka, když u kováře je to bez námahy.“ Nešlo o preferenci sexu s mužem vybaveným kovadlinou… Byla to poklona pornu. Stačí kliknout a masturbovat… Ostatně někteří sex-futurologové předvídají, že v budoucnu bude masturbace lákavější než pohlavní styk.

Preference zážitkové gastronomie před závodní kuchyní

Do třetice citát klienta. Hádejte, které z žen, s nimiž se manželsky i mimomanželsky stýkal, připsal statut „zážitkové gastronomie“ a na kterou zbyl jiný typ stravování…

Galerie: Nejpodivnější sexuální praktiky

Homo, konečně je to ono!

Nejeden homosexuál si až po letech v manželství se ženou přizná, že jeho sexuální preference jsou jiné.

Deprese a sex

Jedno jde obvykle ex. Nemusí zdaleka jít jen o klasickou depresi. Sex atakují i úzkostné pocity. Panika a strach mají kromě psychiky i fyzický účinek na naše tělo. Tyto stavy zvyšují produkci tzv. stresových hormonů. Navíc některé léky velmi výrazně pomáhající nemocným s psychiatrickými chorobami snižují libido.

Mimochodem, jak známo z Gončarovova „zbytečného člověka“ Oblomova, z těžce depresivní apatie nepomůže ani čistá láska (v onom klasickém dílku konkrétně dívky Máši).

Tisíce malých bolestí

Mužskou frigiditu může navíc vyvolat kterákoliv z dejme tomu tisíce malých bolestí na těle i na duchu. I když to tak na první pohled nevypadá, neb působíme jako něco mezi Rambem a „hromem do police“, jsme my velcí chlapci nádoby překvapivě křehké. Pro ilustraci této gender charakteristiky se zmíním o „Mrazících“, s nimiž jsem se opakovaně setkal v poradenské praxi.

Hrůza hodiny H

Zabýváte-li se výběrem vhodných rodičů pro děti směřující do osvojení, občas vám klientky vyprávějí, co vše již marně podstoupily v marné touze otěhotnět. Někdy to připomíná torturu. Vše snášejí hrdinně. Slovo lékař je pro ně v daných souvislostech svaté. Klienti – mužského rodu – bývají zde skoupí na slovo. Jen o jednom z možných témat se občas rozhovoří. Jde o traumatický (občas i posttraumatický) stresový syndrom z nezbytnosti souložit například ve čtvrtek v 11.23 hodin. S hrůzou v oku, nezřídka chvějícím se hlasem popisují, jak v návalu koncepčních úkolů na svém pracovišti antikoncepčně opomenuli přesné datum i hodinu ženiny ovulace a co následovalo pak. Nastojte – i ze zcela zásadní pracovní porady byli odvoláváni a domů (pod pohrůžkou rozvodu) povoláni. V očekávání mužské solidarity vám popisují jak – jindy málem frigidní – žena se na radu gynekologa změní v den D a v hodinu H v sexuální predátorku. „Tahle na povel vás to brzy přestane bavit,“ dodají. K realitě frigidního muže je pak občas již jen krůček.

Psychická kastrace

Jde o částečné potlačení, nebo dokonce úplnou ztrátu zájmu o sexuální aktivity vyvolanou psychosociálními vlivy. Citujme sexuoložku Lauru Janáčkovou. Ač jsem se s touhle dámou nikdy nesetkal, mám pocit, že pro Novinky.cz shrnuje to, co od pánů s nezájmem o sex slýchávám:

„Ženy poučené médii o tom, jak by měl ‚skutečný‘ sex probíhat, nastolují diktát i v posteli. Muži se pak dovídají, že to dělají špatně, nedokáží svou partnerku uspokojit, soulož trvá příliš dlouho, do postele se dostatečně neoholili a nenavoněli, sex s nimi je nudný a vytratila se z něj láska atd.

Psychická kastrace mužů je umocňována tlakem jejich partnerek, které dokážou vydělat stejně jako oni, nebo i víc. Mužské výkony jsou však ve všech ohledech zpochybňovány. Muž prostě nemá šanci, protože ať dělá, co dělá, nikdy toho není dost.“

Dodat lze jen to, že podobná, řekněme zvýšená kritičnost nebývá omezena jen na lásky hry. „Je to takhle furt,“ prohlásil jeden z frigidních klientů.

Manželka je „celá máma“

Madonin komplex popsal již Sigmund Freud. Dle něj souvisel s chováním matky k synovi. Typická zde byla odtažitá, citově spíše chladná matka vyvolávající u potomka citové strádání. Ten pak v dospělosti hledá ve své partnerce určitou náhradu. Tj. jakousi „lepší mámu“. Nenajde, mimo jiné proto, že nevědomky volí ženu podobného projevu, jako znal u maminky. Tím, že je manželka „celá máma“, je zklamaný. Partnerku nevědomky trestá, mj. i tím, že s ní nesouloží.

Jindy – byť třeba vlídná žena plná citu – je mužem vnímána jen jako matka jejich dětí. Se sexem je konec. Pravda – pokud se nerozhodneme mít další potomky. Motivy těchto pánů si není třeba idealizovat. Doma nic, to je fakt. Jinde tomu občas bývá po čertech jinak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).