Hlavní navigace

Existuje G bod, nebo ne? Vědci nemají jasno...

18. 1. 2010

Sdílet

Nedávno publikovaná studie přinesla překvapivou informaci, tajemný G bod, centrum ženského sexuálního potěšení, prý vůbec neexistuje. Okamžitě se zvedla vlna zájmu a objevily se další, často protichůdné informace. Jak to s tím zatraceným G bodem vlastně je?

Věčně nepolapitelná nejsilnější ženská erotogenní zóna, tzv. G bod, nutí mnoho vědců i laiků lámat si hlavu. Odborníci i nadšení amatéři se ho snaží najít a jedni přesvědčují druhé o tom, jak tajemný G bod vypadá a jak se ženy po jeho nalezení a správném ovládání chovají. Jenže poslední studie zasadila existenci G bodu těžkou, možná dokonce smrtelnou ránu. Podle týmu z britské King´s College je G bod pouhý mýtus, na kterém se přiživují ženské časopisy a sexuální terapeuti. Jak to tedy je?

Někdo má, někdo nemá

žena

Tým britských vědců zveřejnil výsledky své práce v odborném magazínu Journal of Sexual Medicine. Jde o největší studii, jaká kdy byla na poli hledání G bodu provedena. Její autoři zkoumali celkem 1800 žen; šlo výhradně o dvojčata, jak jednovaječná, tak dvojvaječná. Vycházeli totiž z faktu, že pokud mají dvojčata stejnou genetickou výbavu, měla by být stejná i v intimní oblasti. Vědci předpokládali, že by tak pravděpodobně měly mít i G bod ve stejných místech. Mezi dvojčaty však byly takové rozdíly, až vědci došli k názoru, že jde o výmysl.

G bod získal název po německém vědci Ernstu Gräfenbergovi, který jej v padesátých letech poprvé popsal. Podle něj by se měl nacházet na přední straně pochvy, zhruba dva až pět centimetrů od jejího vchodu. Mělo by jít o velmi citlivé místo, které ženám působí orgasmus. Je možné jej cítit pohmatem, jde o malou vyvýšeninu. Některé ženy dokonce uvádějí, že jsou schopné po jeho dráždění zažít ejakulaci. 

Sex

„Jde o největší studii, která kdy byla provedena a přesvědčivě ukazuje, že myšlenka G bodu je značně subjektivní,“ vysvětlil spoluautor studie profesor TIM SPECTOR pro zpravodajský server BBC News. Podle něj mnohé ženy argumentují tím, že mají G bod díky dietě nebo cvičení, ve skutečnosti však není možné tento útvar najít. Stejně skeptická je i jeho kolegyně ANDREA BURRI: „Je velmi nezodpovědné tvrdit, že existuje nějaká entita jako G bod, která nebyla nikdy prokázána, a tak vystavovat muže i ženy tlaku při jejím hledání.“ Podle ní je naprosto zbytečné, aby se ženy obávaly toho, že svůj G bod nemohou najít.

Po zveřejnění studie se ale ozvala významná americká sexuoložka BEVERLEY WHIPPLE, která se celý život věnuje popularizaci G bodu. Podle ní je studie „špatná“, protože neposuzovala zkušenosti různě sexuálně orientovaných žen (lesbických, bisexuálních), a ani nebrala v potaz, že na sexuální potěšení má zásadní vliv použitá technika. „Největším problémem při závěrech studie je to, že dvojčata obvykle nemají stejného sexuálního partnera,“ uvedla pro zpravodajský web deníku The Times.

Hledání G bodu je fajn

V britské studii celkem 56 % žen sdělilo, že má G bod. Obvykle šlo o mladší ženy, více sexuálně aktivní a také otevřenější k sexuálním experimentům. Pouze 30 % žen však uvedlo, že jsou schopné dosáhnout orgasmu během pohlavního styku. To podle doktorky Burri znamená, že ženy jsou v otázce existence G bodu poněkud zmatené.

Co říkají vaše zkušenosti, existuje G bod?

Většina lékařů ale předpokládá, že G bod skutečně existuje. Proto také vědecký magazín, ve kterém byla britská studie publikována, plánuje odbornou debatu na toto téma. Se závěry britské studie nesouhlasí ani DEBBY HERBENICK z univerzity v Indianě, autorka knihy Protože je to příjemné. „Nemyslím si, že jsme objevili všechno. Pokud ale můžeme objevit něco, co přináší potěšení, tak je to skvělé,“ sdělila americké televizní stanici CNN.

Neúspěšné hledače G bodu uklidňuje PETRA BOYNTON, sexuoložka z University College London:„Je moc fajn hledat G bod, ale nedělejte si starosti, když ho nenajdete. Každý je zkrátka jiný.“ 

O vztazích i o sexu – seriál Láska 2010

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).