Hlavní navigace

Do Česka míří nová pohlavní choroba

19. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Ne každá letní láska může skončit happy endem. Ze západní Evropy do Čech míří epidemie pohlavní choroby LGV. Více o nemoci prozradí lékařka Daniela Vaňousová z nemocnice na Bulovce.

Endemické onemocnění ze zemí subsaharské Afriky, Jižní Ameriky, Severovýchodní Asie a Karibiku míří do České republiky. “LGV je závažné onemocnění přenosné pohlavním stykem, které se v Evropě vyskytuje zejména v homosexuální komunitě,” uvádí Daniela Vaňousová a dodává, že je důležité se vyvarovat rizikového sexuálního chování, zejména nechráněných pohlavních styků s cizinci a vzhledem k celkovému nárůstu výskytu pohlavních chorob obecně – tj. syfilis, kapavky, chlamydií a HPV infekce, je velmi důležité dodržování zásad bezpečného sexu.

LGV neboli Lymphogranuloma venereum se ve vyspělých zemích přenáší nejčastěji análním stykem s následnou výrazně zánětlivou reakcí organismu v místě přenosu, která je často doprovázena celkovými příznaky. Inkubační doba je 3 – 30 dní. Při laboratorním vyšetřením sexuálních kontaktů nemocných pacientů byly zjištěny případy, které s sebou nenesly žádné klinické projevy.

Ale lékaři rozeznávají dvě základní variace:

1. Primární projev v oblasti genitálu:

Jedná se o červený pupínek, který se mění ve vřed. Neléčená infekce se sama zhojí během několika týdnů a infekce přechází v průběhu dnů až týdnů do dalšího stádia, pro nějž je typické bolestivé zduření tříselných mízních uzlin se zarudnutím kůže nad uzlinami. Tyto uzliny mohou splývat, hnisat a mohou se vytvořit kanálky mezi uzlinou a povrchem kůže. Ty pak mohou prasknout jak v tříslech, tak v dutině břišní.

Příznaky: nevolnost, třesavka, horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů.

Neléčené LGV může postoupit u některých pacientů do třetího stadia, charakterizovaného chronickým zánětem, který vede k uzávěru mízních cév. Následkem je vznik masivního otoku a znetvoření oblasti genitálu.

2. Rektální syndrom

Je to zánět konečníku, který je často doprovázen celkovými příznaky. Tento zánět se projevuje výtokem z konečníku, někdy s příměsí krve, bolestí v oblasti konečníku, bolestivým vyprazdňováním nebo zácpou. Neléčený LGV zánět v konečníku může vést ke vzniku zúžení střev a tvorbě píštělí.

Kolik je v Česku nakaženích LGV?

Na lékařské fakultě UK a v nemocnici na Bulovce bylo od května 2012 potvrzeno 14 případů LGV. Je pravděpodobné, že nemoc byla do Čech zavlečena z Holandska, kde byl v roce 2003 zachycen její první výskyt. Od doby potvrzení prvního případu v Holandsku jsou hlášeny stovky dalších ve Španělsku, Anglii, Rakousku, Německu, Portugalsku a také v Severní Americe a Austrálii. 

Celkem se jedná o více než 1600 hlášených případů LGV v tzv. vyspělých zemích. Je třeba zdůraznit, že výskyt LGV je v těchto zemích úzce spjat s pacienty mužského pohlaví homosexuální orientace, většina pacientů je zároveň HIV pozitivních, vysoce promiskuitních, s velmi rizikovým sexuálním chováním, které zahrnuje nechráněný anální sex, sdílení sexuálních pomůcek a sex party.

Pakliže spadáte do rizikové skupiny, jedinou správnou volbou vedoucí k určení správné diagnózy a následné léčby je provedení stěru z oblasti probíhající infekce a následného specifického testu k prokázání Chlamydia trachomatis. To probíhá v Národní referenční laboratoři pro chlamydie v Praze, které určí konkrétní typ, na kterou specialista zacílí léčbu.

Léčba je zdlouhavá, ale je

Léčení pohlavně přenosné LGV jsou cílená antibiotika podávaná po dostatečně dlouhou dobu. V případě zhnisání uzlin a vzniku píštělí je třeba chirurgický zákrok, protože se zužují střeva následkem neléčeného onemocnění. Léčbě se věnují pouze specializovaná centra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).