Hlavní navigace

Diabetici si více hledí svého zdraví. Paradoxně tomu pomohl COVID-19

11. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Před 99 lety byl poprvé aplikován inzulin. Od té doby došlo v léčbě diabetu 2. typu k velkému pokroku, díky němuž je možné lépe zvládat tento typ cukrovky a tím ovlivnit související rizika. Platí to i pro pravděpodobnost vážného průběhu infekčních onemocnění včetně nemoci COVID-19.

Lidé s diabetem 2. typu, kterých se v České republice léčí bezmála milion, jsou obecně uváděni jako skupina s vyšším rizikem vážného průběhu onemocnění COVID-19. Ve skutečnosti se toto zvýšené riziko týká pouze diabetiků s nezvládnutou (špatně kompenzovanou) hladinou cukru v krvi, upozorňuje diabetolog Emil Záhumenský. Dostat hladinu cukru pod kontrolu pomáhá moderní léčba. Její účinky se zaměřují nejen na hladinu glykemie v krvi, ale také na další související zdravotní komplikace.

Jak diabetologové v dnešní době řeší potřebu pravidelných kontrol u diabetiků 2. typu?

Naši diabetici se v této době koronaviru o své zdraví více obávají a do ordinace chodí méně. Více využíváme telefonických konzultací a možnosti předpisu elektronických receptů. Výjimku tvoří diabetici s ránou na noze, kde je strach ze ztráty končetiny mnohem větší než strach z koronaviru. Podiatrická ordinace proto žádné snížení zájmu o osobní kontakt nepozoruje.

Změnil se přístup diabetiků 2. typu k léčbě kvůli COVID-19?

V ordinaci již máme osobní zkušenost s pacienty s diabetem 2. typu, kteří se nakazili nemocí COVID-19. Jejich antidiabetickou léčbu se nám dosud dařilo zvládat telefonickou konzultací.

Pravdou je, že s příchodem COVID-19 si mnoho pacientů uvědomilo své riziko závažnějšího průběhu onemocnění při špatné kompenzaci cukrovky. Projevilo se to ve zvýšeném zájmu o možnosti, jak toto riziko snížit. Kromě zájmu o moderní metody léčby s využitím například preparátů typu GLP-1 agonistů či SGLT 2 jsme zaznamenali zvýšený zájem o obecné metody zlepšení imunity a aktivního zdraví, a to i v případě, že nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Příkladem jsou ozonoterapie, lipozomální forma vitamínu C a vitamín D.

Jak může moderní léčba diabetu 2. typu snížit riziko vážného průběhu onemocnění COVID-19?

Vyšší riziko vážného průběhu souvisí s dlouhodobě vyšší hladinou cukru v krvi. Ta přitom ovlivňuje nejen průběh COVID-19, ale i dalších onemocnění, včetně infekčních. COVID-19 je tak jen jeden z řady. Díky moderní léčbě můžeme účinněji upravovat hladinu cukru v krvi jak tabletovou, tak injekční formou a současně snižovat riziko dalších komplikací souvisejících s diabetem. Jako příklad je možné uvést srdečně-cévní onemocnění, postižení ledvin, nebo v případě GLP-1 agonistů dokonce i nadváhu a obezitu. Při správném zvládnutí nemoci jsme tak schopni riziko vážného průběhu snížit na úroveň srovnatelnou s nediabetiky.

Pacienti s diabetem 2. typu patří pro zvýšené riziko závažného průběhu COVID-19 do tak zvané prioritní indikační skupiny očkování proti COVID-19. Přínos očkování u nich převyšuje možná rizika. Diabetikům nejen v mé ordinaci toto očkování doporučuji.

MUDr. Emil Záhumenský

Internista, diabetolog, provozuje Angiologickou a diabetologickou ordinaci a podiatrickou poradnu ve Zlíně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).