Hlavní navigace

Dětské koutky, líheň bacilů

30. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaká hygienická pravidla dodržuje dětský koutek, kam v dlouhých zimních dnech chodíte zabavit své dítě? Je tu nějaký provozní řád? A může sem každý, i evidentně „prskající” kolem sebe bacily? Místa, kde se zažene nuda, umí občas zajistit i týden v posteli.

Obchodní centra, kavárny, tělocvičny, mateřská centra. Obvyklá místa k setkávání dětí „milují“ pediatři. Často k nim do ordinací totiž míří z jedné takové líhně spousta pacientů. Vy jako rodič máte několik možností – využívat je rozumně, ohleduplně sem dítě „načaté“ nemocí nevodit a taky se ptát. Třeba jak často se tu otírají hračky.

„Mnohokrát se bohužel stává, že rodiče využívají dětské koutky jako jakousi náhradu v době, kdy jsou děti nachlazené a nemůžou do školky. Nebo třeba v době zotavování, kdy je dítě lehce náchylné k novému onemocnění,“ říká Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Provozní řád nevyřeší všechno

Štěpánka Štrougalová provozuje Baby Club Juklík už od roku 1988. Děti s rodiči sem chodí plavat, cvičit, trávit volné chvilky. 

„Z počátku neexistoval žádný provozní řád,“ říká Štěpánka Štrougalová. „Vše se řešilo gentlemanskou dohodou. Postupně vznikaly provozní řády s pár řádky. Dnes má provozní řád tolik bodů, že se stěží vejde drobným písmem na dvě A4 strany.“ Mimo jiné je tu informace o tom, že rodiče nesou zodpovědnost za to, že oni ani jejich dítě či doprovázející osoba netrpí žádnou infekční chorobou.

„Informace o tom, s jak velkou, zelenou či hustou rýmou může dítě přijít plavat, v provozním řádu není,“ dodává Štěpánka Štrougalová. „Zatím stále ještě doufám, že rodiče jsou tak zodpovědní, že umí rozhodnout sami.“

Personál může zasáhnout

Pokud jdete s dítětem do anonymního dětského koutku třeba v nákupním centru, asi nemůžete čekat, že tu bude někdo řešit míru kašle. Riziko nákazy je tu tedy určitě vyšší než třeba v zavedených „podnicích“ pro děti.


Autor: Depositphotos.com

Je dítě nemocné nebo po nemoci? Do dětského koutku rozhodně nepatří. I zdravým dětem ale bude lépe venku

„Pokud k nám přijde rodič s dítkem, které hodně smrká nebo kašle, vždy se s ním snažíme dohodnout, aby na lekci přišel jindy,“ doplňuje Kristýna Přibylová, majitelka dětských tělocvičen Monkey’s Gym. „A v provozním řádu máme také ustanovení o nemocných dětech i rodičích, na jehož dodržování trváme. Klienti u nás ale mohou lekce omlouvat i pouhé dvě hodiny předem a pro nahrazení zameškaných termínů mají mnoho možností.“

Bedlivý rodič

Kromě shlédnutí provozního řádu se jako zodpovědný rodič můžete také ptát a rozhlížet. Obojí vám hodně napoví v tom, zda může být daný dětský koutek semeništěm bacilů.

„Důležité také je, do jaké míry je dodržována hygiena a čistota v konkrétním dětském koutku,“ zdůrazňuje pediatrička Silvia Bajová. „Samozřejmostí by mělo být pravidelné otíraní povrchů herních prvků, praní špinavých hraček, odstraňování těch poškozených. A rovněž dodržování hygieny samotnými dětmi – mytí rukou, smrkání, odhazování kapesníků do uzavřených nádob a podobně.“

„V období se zvýšenou nemocností používáme v prostorách Juklíku difuzéry s éterickými oleji,“ doplňuje Štěpánka Štrougalová tip, jak poznat bezpečnější prostředí. „Nejčastěji používáme eukalyptus, který uvolňuje zahlenění, a doplňujeme tea tree, který má silné dezinfekční účinky.“

Dvakrát měř, jednou jdi do koutku

Křehká dětská imunita si zkrátka v období zimní zvýšené nemocnosti zaslouží opečovávat, jinak se ocitnete v kolotoči nemocí. Riziko nákazy je zvýšené hlavně po prodělané nemoci, jakkoliv je vaše dítě na pohled zase jako rybička.

„Imunita dítěte po prodělané infekci je snížená a potřebuje určitý čas na obnovu,“ říká Silvia Bajová. „Podle závažnosti infekce je i dítě samotné adekvátně vyčerpané, a proto nutně potřebuje dostatek času na zotavení – ideálně tolik dnů, kolik trvala akutní fáze. Je-li dítě pár dnů po dobrání léků, tak do koutku jednoznačně nepatří. A to ani v případě, že vypadá a chová se naprosto zdravě.“

Chyby, kterých se dopouštíme:

  • Pokud je dítě zdravé a není chřipková sezóna, pak není nutno je přehnaně chránit před pobytem v kolektivu (nákupy, návštěvy, kroužky) či vykonáváním drobných domácích povinností. Kontaktem s „běžným“ světem se naopak posiluje imunita a mikroflóra dítěte.
  • Není nutno se vyhýbat procházkám s dítětem kvůli nepřízni počasí. Pokud je však dítě nemocné, má dechové obtíže nebo je venku inverze, pak je samozřejmě lepší zůstat doma.
  • Není nutno nahrazovat vyváženou stravu, pohyb na čerstvém vzduchu a otužování komerčními preparáty na imunitu ani vitamíny navíc, pokud je dítě nemá doporučeno od lékaře.
  • Při nachlazení není nutno okamžitě srážet zvýšenou teplotu léky proti horečce, vhodné je naopak dát tělu šanci, aby se s nemocí vypořádalo samo, čímž zvyšuje svou odolnost a posiluje obranyschopnost. Při horečce nad 38 °C a vyšší je ale na místě podat dítěti vhodné antipyretikum, např. suspenzi Paralen.
  • Není nutné rušit dovolené v době rekonvalescence, pokud se aktivity rodiny přizpůsobí stavu dítěte po nemoci. Naopak příroda, hory nebo pobyt u moře jen prospějí jeho rychlejšímu zotavení.

Myslete na to, že obecně jsou odolnější až děti školního věku, a jděte s tím svým malým v rekonvalescenci raději ven. Za každého počasí.

„Pohyb na čerstvém vzduchu je nejlepší prevencí před onemocněním. V kvalitním funkčním oblečení a o jednu vrstvu méně, než máme pocit, že by bylo třeba,“ doplňuje Silvia Bajová. „Děti se totiž snadno zpotí, rychleji prostydnou a pak jsou choulostivější na rozmary počasí.“ Více v článku Jak obléct malé dítě? Studené ruce neznamenají, že mu je zima.

Neohrožovat ostatní

Stejně jako chráníte své dítě před dalšími infekcemi, snažte se být ohleduplní i k ostatním. V dětském koutku může probíhat sebepečlivější úklid a prevence, ale marná to snaha, když sem zamíří i nemocné děti.

„Vyškolený personál by sem neměl vpustit viditelně nemocné dítě,“ říká rozhodně Silvia Bajová. „I když jsou rodiče časově vytížení a je někdy opravdu těžké sladit práci, nákupy, domácnost a případnou nemoc dítěte, měli by v první řade myslet na to, že pokud se nemocné dítě nebude léčit v domácím prostředí, tak bude nemocné o to častěji.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Silvia Bajová

Dětská lékařka Nemocnice Na Homolce


Štěpánka Štrougalová

Majitelka Baby Clubu Juklík


Kristýna Přibylová

Majitelka dětských tělocvičen Monkey’s Gym

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).