Hlavní navigace

CouchSurfing - cestujte téměř zadarmo, z gauče na gauč

25. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chcete poznávat cizí země, ale nemůžete si dovolit bydlet v drahých hotelech? Nebojte, nebude řeč o spaní ve stanu. Jak název v angličtině napovídá, půjde spíše o pohovky.

Jirka je student právnické fakulty. Často cestuje, miluje společnost, rád navazuje nové kontakty s lidmi okolo. „Při cestách do zahraničí mě vždycky mrzelo, že člověk nepozná skutečný život lidí. Můžete samozřejmě jít večer do klubu a seznámit se tam s nějakými cizinci, ale není to ono. Jejich skutečný život takhle nepoznáte.“

Bezplatný nocleh i setkávání

„Když jsem poprvé uslyšel o CouchSurfingu, představoval jsem si to jako nějaký levný hotel. Jen s tím rozdílem, že nic neplatíte.“ pokračuje Jirka. O co tedy jde?

Síť CouchSurfingu
Autor: Couchsurfing.org

Síť CouchSurfingu

Představte si, že chcete vycestovat do zahraničí. Zaregistrujete se na oficiálních stránkách www.couchsurfin­g.org, vyplníte si profil a zkusíte oslovit členy, kteří bydlí v oblasti, kde chcete strávit dovolenou. „Zkusil jsem napsat anglicky prosbu o nocleh v Paříži s daty příjezdu a odjezdu. Našel jsem si pár profilů a žádost jsem jim poslal. Odpověděli všichni. Bohužel většinou už měli plno. Nakonec zbyli dva, kteří měli můj termín volný. Odpověděl jsem, že to beru.“ popisuje Jirka první zkušenosti s CouchSurfingem. Pak už následovala jen výměna telefonních čísel a popis cesty městem z autobusového nádraží.

„Ve dveřích malého domku mě přivítala Alice, mladá Francouzka žijící na okraji Paříže. Ukázala mi můj pokoj, koupelnu a záchod. Za chvíli už jsem stál ve sprše a hned jak jsem vyšel z koupelny, už mě popoháněla k snídani. Nejdříve jsem odmítl, ale po noci strávené ve vlaku jí přemlouvání nedalo moc práce.“ Způsob, jakým se o vás bude hostitel starat, není nikde oficiálně určen. Jeho povinností je pouze poskytnout vám slíbené ubytování.

Někteří vám půjčí klíče od bytu, jiní vás před odchodem do práce vyprovodí ven z bytu a zamknou. Jedni vám poskytnou vlastní pokoj, druzí vás nechají přespat na gauči v obývacím pokoji. Někdo vás rád provede městem, připraví ke společné večeři místní specialitu a poklábosí s vámi nad sklenkou dobrého vína. „Alice pracovala jako překladatelka a mohla si organizovat čas podle sebe. Doporučila mi, kam se zajít podívat, ukázala mi pár méně známých míst a večer jsme vyrazili do klubu s jejími přáteli. Nevěřil bych, kolik za jediný týden poznám nových lidí. S několika z nich, včetně Alice, si i teď, po roce, stále píšeme na Facebooku.“ dodává nadšeně Jirka.

Na oplátku

Projekt funguje i opačnou cestou – sami poskytujete přístřeší cizincům a jste jejich průvodci odlišnou kulturou. Bydlení na oplátku ale není podmínkou zapojení do programu. Pokud se necítíte na to ubytovat doma zcela cizího člověka nebo prostě z jakýchkoli důvodů nemůžete nabídnout svůj gauč, nemusíte.

Je tu ještě možnost navštívit některé skupinové setkání, sportovní akci, nebo místo ubytování nabízet pouze tzv. „Coffee or a drink“, tedy zajít se procvičit v cizím jazyce u kafe nebo vzít cizince někam na výlet.

„Včera jsem byl v hospodě se skupinou turistů z Anglie. Pomocí CouchSurfingu si chci vylepšit jazyk a o prázdninách plánujeme s kamarádem cestu po USA,“ říká Zdeněk, vysokoškolák z Prahy.

Už nikdy jinak

Vše začalo nápadem studenta informatiky Caseyho Fentona, který hledal způsob, jak levně procestovat Island. Koupil si letenku a rozeslal e-maily 1500 islandským studentům z Reykjavíku s žádostí, zda by u nich nemohl pár dní přespat. Na rozdíl od všeobecného očekávání s tím hodně studentů souhlasilo, další z nich se mu nabídli jako průvodci městem, jiní mu doporučili kvalitní restauraci a vymysleli zábavu na večer. Casey se rozhodl, že už nikdy nebude cestovat jinak.

S pomocí přátel založil projekt CouchSurfing. Jeho cílem je umožnit komukoliv na světě navštívit vybranou zemi, najít tam zdarma ubytování a navíc i možnost poznat místní obyvatele a kulturu trochu jinak než z neosobního výkladu průvodkyně z cestovní kanceláře.

V projektu je v současnosti zapojeno necelých 2,5 milionů lidí (tzv. „couchsurferů“) z celého světa. Nejvíce jsou zastoupeni couchsurfeři z USA, Německa, Francie a Kanady.

Průměrnému couchsurferovi je podle statistik 28 let. Přestože většina členů je mezi 18 a 29 lety (70 %), projekt registruje přes 75 000 členů starších 50 let. A 432 couchsurferům je dokonce přes osmdesát.

Není to nebezpečné?

Odpověď není jednoduchá. Couchsurfing bojuje proti podvodům a zneužívání sítě mnoha způsoby. Veškerá komunikace mezi hostitelem a návštěvníkem je archivována. Při každém ubytování se hostitel a návštěvník navzájem slovně ohodnotí.


Autor: Isifa.cz

Členové komunity navíc ověřují své pravé jméno a adresu zasláním drobného příspěvku platební kartou. Do třetice existuje v síti tzv. vouching, jakési „zaručení se“ za někoho jiného. To znamená, že danou osobu znáte osobně a plně jí důvěřujete. Abyste tento status získali, musí se za vás zaručit nejméně 3 lidé, kteří již tento status mají.

Riziko nepříjemného setkání samozřejmě nemůžete zcela vyloučit. Členové se ale většinou nebojí. „Znám CouchSurfing jen rok, ale už jsem byla dvakrát ve Švédsku a jednou v Německu a vždycky bylo všechno v pořádku. S mojí hostitelkou ze Švédska jsme se skamarádily. Pravidelně si voláme přes Skype a v létě přijede zase ona ke mně,“ říká Lenka, členka komunity CouchSurfing z Prahy.

„Nepřipadá mi to nebezpečné. Člověk si může vybrat, u koho se ubytuje. Je ale pravda, že moje přítelkyně z toho zpočátku obavy měla,“ pokračuje Zdeněk. Ještě než vyrazíte, přečtěte si pozorně obsah profilu hostitele, jeho reference a fotky. Zkuste najít osobu, která se stylem života přibližuje tomu vašemu, nebo jste si alespoň názorově blízcí. Zabráníte tak nedorozumění a zklamání.

Láká vás CouchSurfing?

  • Ano, už jsem ho vyzkoušel/a
    7 %
  • Ano, zvažuji, že to zkusím
    78 %
  • Zajímavé, ale nic pro mě
    12 %
  • Ne, nelíbí se mi to
    3 %

A to nejdůležitější nakonec – spoléhejte na svůj zdravý rozum a intuici. Pokud se hostitel chová podivně, nebo si jen nezískal vaši důvěru, můžete od něj kdykoliv odejít. Pro takové případy je dobré mít v záloze připravené adresy několika hostelů v okolí, kde se můžete v případě selhání původního plánu ubytovat.

Vydali byste se takhle na dovolenou? Připadají vám ochranná opatření v komunitě couchsurferů dostatečná? Vidíte v přespávání v bytech cizích lidí nějaká rizika?

www.couchsurfin­g.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kromě studia na VŠ se zajímám o psychologii, počítače a technologie. Ve volném čase se věnuji sportu, procházkám a cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).