Hlavní navigace

Názory k článku CouchSurfing - cestujte téměř zadarmo, z gauče na gauč

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2011 9:42

    bez přezdívky

    Jsem na CouchSurfingu již asi čtyři roky. Převážně hostím lidi u sebe doma, za ty roky jsem měl určitě přes padesát surferů. Několikrát jsem při cestách do zahraničí sám surfoval. Nikdy jsem neměl žádný problém. Nejhorší, co se může stát, je, že si s druhým člověkem úplně nesedneme - vše se pak odehraje v rovině slušnosti a pohostinnosti, ale nebudou z nás zkrátka kamarádi.

    CS rozhodně doporučuji. Ale ne každému. Člověk musí být otevřený, tolerantní a pokorný. Když mě někdo pustí k sobě domů, mám pouze minimální očekávání - místečko na přespání a tekoucí vodu. Cokoliv nad to považuji za nadstandard a jsem za to vděčný. S tímto přístupem je surfování vždy skvělý zážitek.

  • 27. 1. 2011 18:36

    hari (neregistrovaný)

    Mam totozne zkusenosti, byl jsem zaregistrovan na dvou podobnych serverech, jeste pred vznikem CS, kdyz jsem bydlel sam. Ta bezpecnostni opatreni tam ani nebyla a presto jsem nemel jedinou spatnou zkusenost, prave naopak. Melo to jen tu nevyhodu, ze na tech serverech prevazovali lide, kteri chteji byt pozvani nad temi, kdo pozvani nabizeji. Je jasne, ze takhle to fungovat nemuze. Give and take je zaklad.
    Doporucuju dokumentarni film Us Now, kde je CS zminen jako jedna z iniciativ vychazejicich z principu sebe-organizace a svepomoci.

  • 30. 1. 2011 17:31

    *** (neregistrovaný)

    staci se podivat na vek ucastniku.

    na couchsurfingu prevazuji studenti a tesne post-studenti u kterych rozhodne necekejte pokoj pro hosty a vlastni koupelnu/zachod. necekejte vic nez ten gauc cokoliv vic je nadstandard, ktery muze a nemusi byt k dispozici.

  • 26. 1. 2011 10:02

    Klokota (neregistrovaný)

    Článek podporuje nezodpovědné lidi, neboť tento způsob cestování není bezpečný. Co vy víte, ke komu se dostanete? Dejte na mě, necestujte, svět je jiný. Buďte rádi za svoji bezpečnou vlast.
    Mně bude 75 let, celý život jsem strávil doma, nejdál na Slovensku a jsem spokojený, nemám potřebu cestovat někam do tramtárie. Máme se tu hezky - Lipno, Slapy, Beskydy, Krkonoše - kam jezdit?
    Navíc, dnešní mladí mají často problémy s morálkou a v cizině se akorát tak zkazí. Znám to, mám vnoučata.
    Poslyš, autore, a co ty seš vlastně zač? Čtu tu, že študent. Vy študenti jste furt hrr hrr někam pryč, ale co vy víte o dnešním světě a o jeho nástrahách? já jsem byl jako študent stejný, ale teď už vím a znám, dejte na mě.
    Jinak, jsem tedy rád, že jsem se něco nového dozvěděl.
    Přeju dobré dny.

  • 28. 1. 2011 18:12

    Jet (neregistrovaný)

    Jak muzes mluvit o tom co je bezpecne a co ne, kdyz jsi byl nejdal za humny? A o bezpecne vlasti mi radsi ani nemluv, videl jsi nekdy, jak se v Cesku jezdi? Ale vzhledem k tomu, ze to nemas s cim srovnat, tak si asi myslis, ze slusne. Takze radsi sed doma a nekomentuj.

  • 30. 1. 2011 12:40

    Klokota (neregistrovaný)

    Dovolte pane, mně je 75 let, vyprošuji si, abyste mi tykal. My jsme našim rodičům ještě vykali či onikali, ale vy mladí už dnes nemáte před stářím úctu. Jinak, já doteď řídím auto a v obci nejedu víc, než 30-40, na dálnici nepřekročím nikdy 90! Za to, jak se chovají mladí nemůžu. Jinak, máte pravdu, nikde jinde jsem nebyl, ale tuším, jak to asi vypadá. Koukám se každý den na televizní zprávy, kupuji si noviny. Vy to nečtete? Ty mordy, co se dějou, ty války? Teď třeba Egypt. Víte a jinak, já dlouhou dobu řídil autobus a to člověk neměl moc peněz na cestování, navíc to moc nešlo, tak se mi prosím nesmějte. A nebo, smějte se jak chcete, já Vás nabádám, raději šetřte penízky a pak jeďte bydlet na hotel, když už,ale neriskujte. Vy mladí nic nevíte, až zestárnete, poznáte!
    Zůstávám v úctě!.

  • 30. 1. 2011 15:54

    doul (neregistrovaný)

    Klokoto, jak to můžeš kritizovat, když jsi to nikdy nevyzkoušel. Já už surfuju asi čtyři roky s kamarádkou a bez problémů. Nedívej se na zprávy, nekupuj si noviny, pusť si místo toho telenovelu a běž radši pěstovat zeleninu než číst noviny nebo komentovat čemu nerozumíš.

  • 30. 1. 2011 17:02

    Klokota (neregistrovaný)

    Milý pane,
    dobře uznávám, nikde jsem nikdy nebyl. Ale na druhou stranu, vždyť je mi 75 let. Víte, kolik to je?
    Kolik je prosím Vám? Nechci Vás urazit, ale jistě jste mladší a tím pádem nemůžete mít zákonitě tolik zkušeností jako já. Jsem rád, že máte dobré vzpomínky na cestování, ale na druhou stranu, opravdu, když člověk čte noviny a kouká na zprávy, vidí, co se děje ve světě. Viděl jste třeba někdy pořad Krimi zprávy na Primě? tak vidíte, co se děje u nás. Co se asi pak může dít tam venku? znovu apeluji, když tedy jezdit, tak nikdy sami, jedině s partnerkou/par­tnerem či přáteli a bydlet v hotelech či penzionech!
    Jinak, nemusíte si dělat legraci ze starého člověka, 50 let jsem se poctivě dřel za volantem autobusu, až do 70 let! Jsem slušný a znalý člověk, ne hloupý děda jak si o mně myslíte!
    přeju hezký den!

  • 31. 1. 2011 10:29

    Veronica (neregistrovaný)

    Myslím si, že reakce mladíků přede mnou byly poněkud nepřiměřené, ale v základě souhlasím s jejich názorem. Věk není měřítko poznání, a pokud jste opravdu nikdy nikde nebyl, potom je těžko s Vámi o těchto věcech hovořit. Bezpečno není nikde na světě, ani tady, vždy musíte mít štěstí. Uznávám, že některé země jsou na tom lépe a některé hůře, ale tak to prostě je, nikdy nic nebude všude naprosto stejné.
    My mladí lidé chceme cestovat z toho důvodu, abychom poznali kulturu jiných národů, a poté mohli hodnotit jak zlé nebo dobré je to v naší zemi. Pokud ovšem nic nepoznáte, můžete jen hádat z poznání ostatních, nebo z televize a novin, což ale naneštěstí bývá často velmi zkreslené.

  • 26. 2. 2011 2:45

    mr.farnsworth (neregistrovaný)

    Božínku, Vy mě dostáváte do kolen... Je vidět, že člověk, kterej sedí celej život doma a nechá deformovat svůj mozek televizí, novinama apod., ví o skutečnym světě houby. Vy jste starej, ale ne životem protřelej. To můžou bejt jen lidé, kteří hodně cestujou a poznávaj svět na vlastní kůži, ne prostřednictvím televize, kde je veškeré "poznání" zkreslené, resp. zavádějící, protože pro Vás existuje jen to, co tam je a už nikoliv to, co tam není! Nešvarem televize, jak jistě dobře víte, je to, že se víc mluví hlavně o tom negativním a špatném... Především pak ve Vámi zmiňovaných zprávách (krimi pořadech). Chybí Vám rozhled. Televize, rádio, knihy... to všechno je jen pasivní poznávání života, můžete jich mít načteno třeba milion... ale nikdy se to nevyrovná skutečnému poznání. Životem protřelí můžou bejt jen tací, kteří se nebojí nových věcí. Vaše zkušenosti jsou v dnešním globálním světě prd platné. Tempo světa je úplně jinde, možnosti jsou úplně jinde, a člověk sedící v koutě je (s trochou nadsázky) předem odsouzen k záhubě.. Doporučuju vám sehnat si např. nedávno vydané DVD "Trabantem napříč Afrikou" a uvidíte, jak se dá projet taková Afrika a dokonce bezpečně ;)

  • 1. 3. 2011 21:53

    AlienFrank (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    nějak nechápu ten příměr zkušenosti = věk. Pokud jste za celý život nebyl v zahraničí, tak s cestováním ven nemáte žádné zkušenosti. Já i když jsem mladší, tak jsem již cestoval. Přes svůj nízký věk jsem tedy v něčem zkušenější než vy.

    Navíc, v naší rodině mám několik příbuzných, kterým už je přes 80 (nejstarší 87 stále cestuje) a v cestování nás aktivně podporují, a to ať se jim poštěstilo se za dob totality někam dostat nebo ne. Konkrétně jeden náš dědeček procestoval na kole celou Evropu a za celou dobu se mu nic zlého nestalo.

    Co se týče nebezpečnosti cestování resp. CouchSurfingu. Osobně jsem zatím cestoval nejvíce stopem a spal jsem u naprosto cizích lidí, které jsem potkal ten den na stopu aniž by kdokoliv věděl kde se přesně nacházím! Můžu říct, že to byly moje nejkrásnější zkušenosti s cestováním! Oproti tomu mi přijde CouchSurfing jako Vámi zmiňovaný hotel ;o)

    Pro úplnost uvádím že mi je 21 let a zápisky z jedné cesty stopem si můžete přečíst na: http://vaftrips.bloguje.cz

    S veškerou úctou ke starším František

  • 31. 1. 2011 11:41

    Jet (neregistrovaný)

    V normalnich diskuzich si lide bezne tykaji, sam nemam rad, kdyz mi nekdo vyka. Ale pokud vam to udela radost, muzu vam klidne vykat.
    Jestlize v obci jezdite 30-40 a na dalnici nejezdite nikdy pres 90, asi jste jeste neslysel o prestupku jmenem "bezduvodne pomala jizda". Je to stejne vazny prestupek, jako neprimerene rychla jizda. Nikdy jste si nevsiml, ze vas lidi musi casto predjizdet, mnohdy nebezpecne? Urcite nadavate, jak ti "MLADI" zase jezdi. Ale kdo za to muze? Ten co chce podle vsech svych prav jet 50 nebo ten kdo ho bezduvodne zdrzuje?
    Co se tyce cestovani, cestoval jsem dost, ale CouchSurfing jsem zatim neslysel. Ted uz moc casto necestuji, takze uz to asi hned tak nevyzkousim. Skoda, mohlo to byt zajimave.
    Ale co se tyce bezpecnosti nebo nebezpecnosti cestovani, nikdy jsem nemel zadne problemy. Clovek nesmi verit tomu, co mu predkladaji televizni noviny a podobne zdroje. To by pak nemohl ani vytahnout nos z baraku. Uvedomte si, ze televize, noviny a podobne zdroje musi predevsim zaujmout. A jak jinak zaujmou, nez vyhledavanim toho nejhorsiho a jeste zvelicovanim a prikraslovanim. A pak vytvareji uplne prekrouceny obraz sveta.
    A jeste k vasi poznamce "Vy mladí nic nevíte, až zestárnete, poznáte!" - hmm, dcera mi uz nekolikrat rekla, ze jsem starej. Ale nevim, jestli jsem uz poznal, nebo jestli mam jeste cekat :-)

  • 19. 7. 2012 22:49

    Fanóš (neregistrovaný)

    Bože dědku, nikdo ti to nenutí a to, že jsou tvá vnoučata nevychovaná, tím se snad ani nechlub... :-)))

  • 28. 1. 2011 15:53

    hostitel (neregistrovaný)

    Couch surfing prostě supluje to, co bývalo kdysi normální - tj. pohostinnost. Někde to ještě normální je, zejména v tzv. zaostalých regionech, kde se lidé ještě nenaučili za všechno chtít peníze.

    Spousta lidí dnes sdílí na internetu všechno možné, od fotek, písniček, filmové tvorby přes až po software po auto (spolujízda). Tak proč ne dům/byt? Já jsem nasdílel a zkušenosti jen dobré.

  • 28. 1. 2011 16:18

    Eiji Wolf (neregistrovaný)

    Ono to s tím vzájemným hodnocením není tak horké. Většinou surfeři - i v případě problémů - formulují reference pozitivně, aby ten druhý necítil potřebu nějak jim to "oplácet".
    Chce to trochu opatrnosti, trochu skepticismu a taky se vyplatí nechat si v záloze jednoho či dva možné "ubytovatele", kdyby vám ten první vyloženě nesedl.

    Na reference se zpočátku nespoléhejte vůbec, po čase už se ale naučíte číst mezi řádky (taky pomůže projít ostatní reference od daného surfera a porovnat tón a výrazivo).

    Autor si dal trochu práce se zjištěním "oficiálních" informací, ale bohužel do článku nevložil nic navíc; škoda.

  • 2. 11. 2013 0:11

    šáša (neregistrovaný)

    Autore, měl byste jít raděj k lopatě a živit se poctivě, než tady psát rádobyvtipné články.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).