Hlavní navigace

Návrat osobního lékaře: v čem je jiný než praktik a kolik bude stát?

11. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Osobní přístup, komplexní a propojený pohled na člověka, dostatek času na pacienta, preventivní péče. Než se „dožít“ třeba vysokého tlaku nebo mrtvice, spíš začít včas a pod odborným dohledem žít tak, aby k nim nedošlo. To slibuje tzv. concierge medicína, která otevřela svou první evropskou kliniku v Praze.

Půjde tu především o to, udržet pacienty zdravé a prodloužit jim život, nikoliv jen léčit. Jediné ALE tak bude v tom, že jde o placené služby. Čím dál více lidí je však ochotno si za nadstandard připlatit. V Čechách to již je možné na nové klinice concierge medicíny.

Co se dozvíte v článku
  1. O co jde v concierge a lifestylové medicíně
  2. Kde se zrodila concierge medicine
  3. Pro osobního lékaře jste klient
  4. Řeší nejen následky, ale i příčiny nemoci
  5. Kolik stojí nadstandardní péče
  6. Za co také platíte: rychlost, pohodlí a úspora času
  7. Udržet se zdravý – jde to vůbec?

O co jde v concierge a lifestylové medicíně

„Koncept concierge medicíny ve spojení s lifestylovou medicínou funguje zatím jen v USA. My budeme první evropskou klinikou, která obě tato odvětví propojuje,“ říká zakladatel kliniky, německý podnikatel Wolfram A. Schleuter. „Poptávka je poměrně velká, protože si stále více lidí uvědomuje, že zdraví je na prvním místě a nejedná se zdaleka jen o fyzické zdraví, ale i o zdraví psychické a to, jakým způsobem se o sebe staráme. Kombinace concierge a lifestyle medicíny má za úkol dostat člověka do nejlepší možné kondice těla i ducha, a tím předcházet různým civilizačním chorobám či problémům, které vyplývají například ze špatné životosprávy, přepracování, nedostatku pohybu apod.“

Laicky by se dalo říct, že se propojí všechna možná péče dohromady – lékařská, poradenská (ohledně výživy), péče o fyzickou aktivitu. Ale i tzv. stress management nebo psychologická a sociální podpora, potřebné při prevenci chronických nemocnění.

„Obecně se dá říci, že dříve soukromých klinik tohoto typu využívala spíše vyšší třída, manažeři a podobně, ale ve Spojených státech mají tyto kliniky množství zákazníků také ze střední třídy. Péče je určena pro všechny, kteří chtějí k prevenci a léčbě přistupovat komplexně a zodpovědně,“ popisuje Wolfram A. Schleuter.

Kde se zrodila concierge medicine

  • Concierge medicine je koncept vyvinutý lékaři Howardem Maronem a Scottem Hallem v roce 1996 v americkém Seattlu. Soustředí se především na preventivní péči a zvyšování životní úrovně jednotlivce. 
  • Zatímco v Evropě se jedná o zcela nové odvětví, ve Spojených státech se jím zabývá na 5000 lékařů. 
  • Concierge medicine se orientuje na každého klienta individuálně, bez ohledu na čas strávený v ordinaci.
  • Jeden lékař standardně pečuje maximálně o 900 klientů, na rozdíl od klasických lékařů, kteří mají v portfoliu až tisíce pacientů. 
  • Na pražské klinice plánují počet snížit na 650 klientů, a nabízet tak ještě privátnější přístup.

Zdroj: Concierge Medicine Europe Praha

Pro osobního lékaře jste klient

Jak vlastně funguje princip služby tohoto osobního lékaře a čím se liší od u nás zavedeného systému praktického lékaře? První, co odpadá v novém konceptu medicíny, je čekání – ať už sezení v čekárně bez objednání, nebo měsíce čekání třeba na specializované vyšetření v nějaké ambulanci. 

„Osobní lékař přistupuje k pacientovi jako ke svému klientovi. Nikoli autoritativně, ale jako jeho partner či konzultant, chcete-li. Podstatou je pochopit klienta, jeho anamnézu, životní styl a tomu uzpůsobit léčbu. Zatímco preventivní prohlídka u praktického lékaře trvá zpravidla několik minut, náš osobní lékař s pacientem stráví minimálně hodinu a vše s ním pečlivě konzultuje,“ vysvětluje zakladatel kliniky.

Osobní lékař také úzce spolupracuje s různými specialisty. Stává se jakýmsi průvodcem klienta v rámci zdravotnického systému. A svého pacienta dokonale zná. Má na něj především dost času – jen pro představu český lékař má průměrně v péči 2500 pacientů. Pokud si zaplatíte za služby concierge medicíny, dostanete se do rukou lékaře, který má na starost maximálně 650 klientů.

Řeší nejen následky, ale i příčiny nemoci

Běžná praxe českých ordinací vypadá velmi často asi takto: náhodně nebo při preventivní prohlídce odhalí praktický lékař u pacienta například vysoký krevní tlak. Následuje doporučení, aby se pacient méně stresoval a třeba recept na léky. V čem jiná bude v téhle chvíli péče osobního lékaře?

„Osobní lékař se zajímá, proč se pacient stresuje nebo co způsobilo jeho onemocnění. Hledá vzorce chování, které jde tzv. přeprogramovat, aby problém zmizel, nebo bylo možné ho alespoň výrazně eliminovat. Pokud je zdravotní komplikace takového charakteru, že na to tělo samo nestačí, přichází ke slovu vysoce specializovaná medicína a komplexní postup,“ popisuje rozdíl Wolfram A. Schleuter.

„Prostě vždy se snažíme odstranit spolu s následkem i příčiny,“ říká manažer a uvádí praktický příklad:Do ordinace přijde pacient s nadváhou a dalšími zdravotními problémy, které z ní plynou. Místo abychom jen řešili tyto zdravotní komplikace, tak řešíme aktivně vše najednou. Nadváha je ale v častých případech příznakem frustrace. Člověk jí, protože si tím něco kompenzuje. Proto máme na klinice také psychology a výživové poradce, kteří toto vše mohou společně řešit a připravit pro klienta léčebný plán na míru.“

Kolik stojí nadstandardní péče

  • Klienti budou hradit roční členství, které začíná na částce 2500 Kč a dle rozsahu služeb se navyšuje. 
  • Například lékařskou prohlídku na takové klinice si lze sjednat na tentýž, maximálně druhý den a trvá minimálně 30 minut, protože osobní lékař jde do detailů a zvažuje proměnné, které standardní praktický lékař nemá prostor řešit. 
  • Služby kliniky ocení třeba lidé ve vyšších manažerských pozicích, kteří při svém pracovním vytížení nemají čas navštěvovat ordinace praktických a specializovaných lékařů. Ti totiž často sídlí na různých místech a jejich návštěva vyžaduje zbytečné čekání v ordinacích.

Za co také platíte: rychlost, pohodlí a úspora času

Concierge medicína poskytne také velké pohodlí v některých vyšetřeních, například tzv. kapsulární kolonoskopii. Nepříjemný a obávaný zákrok, kterému se každý snaží spíš vyhnout, protože je to největší zásah do intimity, tu půjde absolvovat naprosto jednoduše:

„Jedná se o rychlé, neinvazivní a bezbolestné vyšetření, kdy pacient spolkne kapsli s mikrokamerou, která lékaři zprostředkuje snímky tračníku,“ objasňuje Wolfram A. Schleuter.

Další inovací jsou krevní testy na počkání: „V Česku je praxe spíše taková, že je vyšetření krve k dispozici až za několik hodin nebo až druhý den. Pacient si pro výsledky na kliniku volá nebo se musí dostavit osobně. U nás je má do hodiny a osobní lékař veškeré výsledky dopodrobna konzultuje. Pokud dojde k názoru, že klient potřebuje odborné vyšetření, například ortopedické, lékař klientovi vše domluví a ten se pak už jen dostaví v domluveném termínu a je ošetřen na čas. Nikdy se nemůže stát, že by si musel klient odborného lékaře vyhledávat sám, následně čekat týdny až měsíce na vyšetření, a pak dalších x hodin v čekárně, což je v ČR běžná praxe ortopedických ambulancí,“ dodává zakladatel nové pražské kliniky.

Udržet se zdravý – jde to vůbec?

Tzv. preventivní medicína je stále více zmiňovaná odborníky napříč medicínským spektrem. A člověk jako komplexní organismus, který propojuje fyzickou i psychickou stránku, je v centru zájmu. Lifestylová medicína ale není zázrak, kdy za peníze získáme recept na zdraví. Bez aktivní účasti pacienta fungovat nemůže:

„Zjednodušeně se dá říct, že lifestylová medicína pracuje hodně s prevencí ve smyslu udržování dobré psychické a fyzické kondice a s psychosomatikou. Je například prokázané, že pravidelný sport je mnohem efektivnější než antidepresiva, a to díky hormonům, které se při něm do těla vylučují. Pravidelným sportem si tedy nejenom zlepšujeme svoji fyzičku, ale také psychiku. Velmi důležitý je také kvalitní a dostatečný spánek. Aby člověk chtěl ve svém životě něco změnit, buď musí získat motivaci, nebo inspiraci, ale vždy vše urychlí pomocná ruka odborníka, která navíc ukáže ten správný směr,“ uzavírá Wolfram A. Schleuter.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).