Hlavní navigace

Co v praxi znamená nouzový stav: nařízení od 26. 11.

25. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Od půlnoci 26. listopadu je z důvodu špatné epidemické situace vyhlášen nouzový stav s trváním do 25. prosince. Zpřísnění protiepidemických opatření bude platné od pátku 26. listopadu od 18 hodin večer.

Vláda schválila nouzový stav na dobu 30 dní. Vyhlášen je od půlnoci 26. listopadu do 25. prosince. Zpřísnění protiepidemických opatření bude platné od pátku 26. listopadu od 18 hodin večer.

Co se dozvíte v článku
  1. Co všechno se mění?
  2. Restaurace jen do 22 hodin
  3. Hromadné akce s omezením počtu osob
  4. Zákaz alkoholu na veřejnosti a vánočních trhů
  5. Pracovní povinnost pro zdravotníky

Co všechno se mění?

Nově bude omezena přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb a také klubech, hernách a kasinech v nočních hodinách, konkrétně od deseti večer do pěti hodin ráno. Také dochází ke zpřísnění konání hromadných akcí v případě volnočasových aktivit dětí i dospělých, kdy se snižuje maximální povolený počet účastníků akce z 1000 na 100 osob. U kulturních představení, sportovních utkání a vzdělávacích akcí dochází k omezení počtu diváků na maximálně 1000 osob. Dále dochází k zákazu provozu adventních a vánočních trhů a konzumace alkoholu na veřejnosti. Vyhlášena je také pracovní povinnost pro ambulantní specialisty.

„Nadále zůstává v platnosti většina dosavadních omezení, zejména pak pravidlo, že vstup do restaurace nebo ke kadeřníkovi je možný pouze na základě potvrzení o očkování nebo prodělání onemocnění, takzvané O-N,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Více k systému O-N, respektive prokazování tzv. bezinfekčnosti, v článku Bezinfekčnost už testem na covid neprokážete. Seznam výjimek.


Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Restaurace jen do 22 hodin

V pátek 26. listopadu dochází při návštěvách restauračních zařízení, rovněž hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin ke zpřísnění opatření. Nově budou v čase od 22 hodin večer do 5 hodin ráno muset být pro veřejnost uzavřeny.

Výdejová okénka v tomto čase budou moci i nadále v tomto nočním čase fungovat.

Hromadné akce s omezením počtu osob

U hromadných akcí dochází ke změně stávajícího omezení celkového počtu účastníků u volnočasových aktivit dětí a dospělých z 1000 na 100 osob. Jedná se o různé spolkové, sportovní, kulturní, tradiční a taneční a další podobné akce a oslavy.

Kulturních představení, sportovních utkání a vzdělávacích akcí se může účastnit nejvýše celkem 1000 osob a všichni diváci musí být usazeni.

Zákaz alkoholu na veřejnosti a vánočních trhů

Od pátku bude dále platný zákaz pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech s výjimkou vnitřních prostor stravovacích služeb, kde bude konzumace alkoholu dovolena. Zakázány budou adventní a vánoční trhy, s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů, které mohou i nadále neomezeně fungovat.

Tento zákaz se netýká prodeje na farmářských trzích, které mohou být i nadále dle platných opatření provozovány za stanovených podmínek.

Vedle toho je zaveden zákaz konzumace potravin v nákupních centrech, včetně food court. Tento zákaz se netýká restaurací, které jsou v nákupních centrech oddělené.

Pracovní povinnost pro zdravotníky

Současně s vyhlášením nouzového stavu bude nařízena pracovní povinnost lékařům a nelékařským zdravotnickým pracovníkům ambulantní a jednodenní péče nebo lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním covid-19.

Tuto povinnost mohou využít poskytovatelé zdravotních služeb, kteří poskytují akutní lůžkovou péči pacientům s onemocněním covid-19.

Pro přehled o aktuálních opatřeních doporučujeme sledovat například oficiální web Covid.gov, případně stránky ministerstva zdravotnictví ke koronaviru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).