Hlavní navigace

Nová data: Císařských řezů ubývá, přesto císařem rodí každá čtvrtá žena v ČR

13. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Data ze všech porodnic v ČR ukázala, že v roce 2018 klesl počet předčasných porodů a také císařských řezů. Těch tak máme méně než například v sousedním Německu.

Ministerstvo zdravotnictví představilo perinatologická data ze všech devadesáti porodnických zařízení v ČR z předchozího kalendářního roku. Výsledky odborníci hodnotí kladně. „Za pozitivními výsledky jednoznačně stojí systém práce českých odborníků, lékařů a porodních asistentek. Každá žena v naší zemi má jistotu, že se jí dostane péče na nejvyšší možné odborné úrovni,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V roce 2018 bylo v ČR přes 112 000 porodů a narodil se zhruba stejný počet dětí jako v předchozích letech, okolo 114 000. „ČR má jednu z nejnižších perinatálních úmrtností v Evropě,“ uvedl Petr Velebil, autor dat a vedoucí Perinatologického centra Ústavu pro péči o matku a dítě. Celková perinatální úmrtnost v minulém roce opět klesla, a to na 4,4 ‰.

Ubývá předčasných porodů a dětí s nízkou porodní hmotností

Coby jednoznačně pozitivní jev hodnotí porodníci další pokles podílu dětí narozených s nízkou porodní hmotností, nejčastěji v důsledku předčasného porodu (hmotnost dětí pod 2500 gramů), který v roce 2018 činil 7,2 % ze všech narozených dětí. Pokračuje tak klesající trend posledních pěti let.

Předčasný porod je závažná porodnická patologie, u které je výrazné riziko pro vývoj jedince pro celý jeho život. „Pokles předčasných porodů souvisí také s klesajícím počtem vícečetných těhotenství, u kterých je riziko předčasného porodu vysoké,“ uvedl Petr Velebil. Ze všech porodů bylo v minulém roce pouze 1,3 % porodů vícečetných, zatímco ještě v roce 2010 to bylo o tisíc případů více.

Císařským řezem rodí každá čtvrtá žena v ČR

Další dobrou zprávou je, že se nezvyšuje počet císařských řezů, naopak poklesl na 24 %. Císařským řezem tak rodí každá čtvrtá žena v ČR. „V počtu císařských řezů jsme pod mediánem evropských zemí,“ říká Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP, podle jehož názoru tedy není pravda, že je u nás císařských řezů hodně. „Máme jich méně než například v sousedním Německu,“ doplnil.

Česká republika – frekvence císařských řezů 2000 -2018

Česká republika – frekvence císařských řezů 2000–2018

Snižující se počet císařských řezů i předčasných porodů je dobrou zprávou i z pohledu finančního, představují totiž vyšší náklady než klasický porod či donošené děti. Těhotenství a porod stojí nejméně 44 000 Kč. Císař je o 13 000 dražší, vyčíslila zkraje roku 2019 Oborová zdravotní pojišťovna loňské náklady spojené s narozením nového člověka – těhotenstvím, porodem i poporodní péčí. Roční náklady na péči o novorozence s nízkou porodní váhou dosahují podle pojišťovny desítek tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).