Hlavní navigace

Chcete potraviny bez éček? Nové logo usnadní hledání

Autor: SXC
Redakce

Snažíte se vyhýbat některým zpochybňovaným přídatným látkám v potravinách? Namísto pracného zkoumání etiket vám v orientaci pomůže speciální logo na obalu.

Doba čtení: 1 minuta

První české potraviny mohou nosit logo, že neobsahují přídatné látky, takzvaná éčka. V Česku byl totiž spuštěn pilotní projekt s názvem Certified E-Friendly Food (CEFF), v jehož rámci má být tato značka udělována potravinářským výrobkům bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel. Lidem by to mělo usnadnit orientaci při nákupech, píše agentura ČTK.


Autor: CEFF

Mluvčí projektu Ivana Bednářová Častvajová říká, že udělování log bylo zahájeno v září. Značku dostaly některé zmrazené zeleninové směsi vyráběné českou společností Polar, jelikož neobsahují konzervanty, umělá barviva ani sladidla.

„Éčka, která spadají do těchto tří kategorií, jsou veřejností, ale i mnoha odborníky včetně lékařů považována za sporná, některými dokonce jako zdraví škodlivá a pro určité jedince jako jsou malé děti, alergici či lidé s oslabenou imunitou jako zcela nevhodná,“ podotkla.

přečtěte si také: Dobře utajená éčka

Podle Potravinářské komory je ale dělení potravin podle obsahu přídatných látek zavádějící, protože existují pouze povolená a nepovolená éčka. Mluvčí komory Dana Večeřová upozornila, že legislativa škodlivé a zdravé přídatné látky nerozlišuje.

serial_prilohy

Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání. „Cílem projektu CEFF je zdůrazňovat a podpořit význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a ulehčit spotřebiteli jeho orientaci při nákupu,“ dodala Častvajová.

Projekt je podle ní navíc nezávislý a nestojí za ním žádní výrobci ani lobbistické skupiny, které by chtěly protežovat svoje výrobky či chránit své zájmy.