Hlavní navigace

Český modrý mák nově poznáme podle loga. To by mělo omezit jeho falšování

28. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bude ho jako máku, toho českého máku. Letošní úroda bude nejlepší za posledních deset let, a navíc bude český mák nosit novou značku. Ale jen ten, který splní přísné požadavky na obsah morfinových alkaloidů. Jak ho v obchodě poznat?

Letos poprvé mají lidé v ČR možnost nakupovat v maloobchodní síti Český modrý mák, rozpoznatelný podle loga EU „Chráněné zeměpisné označení“ (CHZO). To by nakupujícím mělo jednak usnadnit orientaci při výběru máku vyšší kvality, logo by však také mělo omezit riziko falšování máku, a to jak jeho původu, tak druhu.

Co se dozvíte v článku
  1. K potravinářským účelům se mák pěstuje hlavně v Česku
  2. Označení Český modrý mák nebude pro každého
  3. Proč jíst mák? Hlavně kvůli vápníku
  4. Český mák koupíte díky makové mapě
  5. CHZO dosud získalo jen 23 výrobků

K potravinářským účelům se mák pěstuje hlavně v Česku

O CHZO „Český modrý mák“ usilovali naši pěstitelé více než pět let, samotná myšlenka získat uvedené ochranné označení EU je ale mnohem starší. Složitost uznání CHZO přitom spočívá i v tom, že ČR patří mezi několik málo zemí EU, kde se pěstuje mák k potravinářským účelům, zatímco jinde se pěstuje tato komodita k technickým účelům.


Autor: Ministerstvo zemědělství ČR / Náš modrý mák

Český modrý mák bude označen mezinárodním logem Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

To vedlo v minulosti k „pančování“ tuzemského potravinářského máku zahraničními nepotravinářskými odrůdami. To samozřejmě nebylo v zájmu zákazníků a navíc šlo o porušování zákona, neboť semena technického máku se podle legislativy nesmí používat jako potravina.

Označení Český modrý mák nebude pro každého

Označení „Český modrý mák“ je možné při splnění podmínek CHZO vztahovat na veškerý modrý mák pěstovaný na území ČR. Zřejmě nejdůležitější je přitom maximální možný limit celkového obsahu alkaloidů ve výši 25 mg na kilogram makového semene, mezi další parametry patří další definované výživové hodnoty.

Z pěstitelů máku se může k označení CHZO přihlásit kdokoli, ne všichni ale automaticky přísné požadavky na takové označení splní. Logo CHZO tak v praxi znamená i selekci kvality na území naší země vypěstovaného modrého máku.

Proč jíst mák? Hlavně kvůli vápníku

Pro zákazníky v ČR může být navíc dalším vodítkem k nákupu kvalitního potravinářského máku jeho označení prostředním České cechovní normy. To garantuje ještě nižší obsah celkového obsahu alkaloidů než CHZO, a to maximálně 20 mg na kilogram máku.

Obojí v praxi znamená, že konzumace máku není ani náhodou konzumací nějaké rizikové drogy, ale naopak komodity s vysokým obsahem pro tělo potřebných látek. Jde například o mimořádně vysoký obsah vápníku (až 600× vyšší než v pšeničné mouce či až 20× vyšší, než obsahují jádra vlašských ořechů) a dále vysoký obsah draslíku a hořčíku.

Podle spolku Český modrý mák má navíc mák také výjimečné složení tuků, z nichž zhruba sedmdesát dva procent připadá na výživově cenné esenciální mastné kyseliny.

Český mák koupíte díky makové mapě

ČR je v produkci máku dlouhodobě přebytková (většina tuzemské produkce, zhruba osmdesát procent, se vyváží do zahraničí) a nedostatek máku tak nehrozí, zvláště když se letos očekává vzhledem k příznivému počasí nejlepší úroda máku za minimálně posledních deset let.

Galerie: Pěstování máku

Ne všechen mák na trhu je ovšem český mák, a jak už bylo řečeno, ne všechen modrý mák splňuje parametry CHZO. Pro zákazníka je tak optimální volbou zakoupit si mák přímo u tuzemských pěstitelů. K tomu slouží již v loňském roce vytvořená „maková mapa“, která obsahuje kontakty na aktuálně třicet pět tuzemských pěstitelů (nejen) modrého máku na celém území naší země, přičemž někteří z nich nabízí mák po celý kalendářní rok.

(Ne všichni ale zřejmě budou mít již na svých produktech logo CHZO, proces plnění podmínek pro jeho udělení přece jen nějakou dobu (řádově několik měsíců) trvá.)

CHZO dosud získalo jen 23 výrobků

Každopádně, získání CHZO je žádoucím diplomatickým úspěchem ČR na půdě EU, navazující na předchozí tuzemské potravinářské produkty, které mají na toto označení nárok.

Seznam CHZO dosud čítal dvacet tři výrobků, většinu z nich přitom tvoří různé druhy pro určitý region typických piv, mezi CHZO patří ale i tuzemské mlékárenské a pekárenské výrobky nebo Chelčicko-Lhenické ovoce.

Galerie: Kde mají nejmakovější koláč?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).