Hlavní navigace

Česká jablka budou mít na Jiřáku slavnost

18. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Jablkem se snad nedá zkazit žádné jídlo od krupičné kaše až po pečenou kachnu. V kuchyni je využijeme vždy, všude a do všeho. Přijďte se přesvědčit a nakoupit na Jablečné slavnosti.

Po Svatomartinském vínu, růžovém vínu, českém pivu z malých a minipivovarů, lesních plodech a dalších slavnostech pokračuje Archetyp o. s. společně s MČ Praha 3 v představování tradičních českých potravin a plodin. 29. září 2012 budou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 (na „Jiřáku“) během akce nazvané JABLEČNÉ SLAVNOSTI představena nejrůznější česká jablka od českých pěstitelů a výrobky z nich.

Taky sníte 25 kilo jablek za rok?


Autor: Farmářské tržiště Jiřák

Jablečné slavnosti na Jiřáku – sobota 29. září

Celková spotřeba ovoce v naší republice přesáhla v posledních třech letech hranici 85 kg na obyvatele za rok. Ovoce mírného pásma (jablka, hrušky, třešně, a jiné) představuje z tohoto množství asi 52 kg. Nejoblíbenějším ovocným druhem české populace jsou jablka, kterých každý z nás ročně zkonzumuje 25 kilogramů. Jabloně jsou také v České republice hlavním ovocným druhem, který se zde pěstuje.

Jablko je nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody. Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu a rok.

Čerstvá jablka jsou bez tuků, nasycených tuků, sodíku a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a snižují vysoký krevní tlak.

JABLEČNÉ SLAVNOSTI

KDY: 29. září 2012 (v sobotu) 10 – 21 hodin, KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

O trhu: Farmářské tržiště Jiřák

Chcete více?Podzimní akce na Farmářském tržišti Jiřák

Zdravé české ovoce

Cílem propagační i prodejní akce je představit veřejnosti:

  • jablka vypěstovaná českými ovocnáři
  • jablečné produkty (tyčinky, mošty, nektary, šťávy, ovocné nápoje, Cidery, pekařské výrobky, zavařeniny, kompoty, kosmetiku, atd.)
  • Ovocnářskou unii České republiky a její činnost
  • Integrovanou produkci jablek („SISPO“)
  • odrůdy jablek (Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další)

Co znamená integrovaná produkce jablek? Lze ji definovat jako ekonomickou produkci ovoce vysoké kvality, využívající ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Integrovaná produkce má několik principů. Jedním z nich je omezení používání přípravků na ochranu rostlin. Integrovaná produkce ovoce je v současné době v ČR uplatňována na cca 65 % výměry všech ploch sadů. Český Systém integrované produkce ovoce byl oceněn v roce 2011 sdružením Businnes Leaders Forum nominací za Českou republiku na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele.

Přednosti ovoce z integrované produkce:

  • vysoká jakost pro zdraví konzumenta
  • pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí
  • preference používání biologických postupů a metod
  • ochrana přirozených organismů v sadech a okolí
  • ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory
  • nezatěžování životního prostředí nadměrnou dopravou
  • cenová dostupnost pro spotřebitele

České jablko je zdravější. Náročnost pěstování stanovená českými normami vyzdvihuje české ovoce nad dovážené. České ovoce má jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin z celé EU. Polovina vzorků českého ovoce neobsahovala v roce 2010 vůbec žádné, ani stopové množství reziduí, zatímco produkty z EU a mimo EU jen čtvrtina vzorků.

Ve prospěch konzumace českých jablek hovoří i to, že:

  • tuzemské ovoce je pro organismus přirozeně zdravější než dovážené
  • jablka jsou pěstována s ohledem na přírodu, tradičními postupy
  • jablka splňují nejpřísnější normy na světě: Naše české
  • kromě toho vůbec nejpřísnější kriteria pěstování jablek nastavuje českým pěstitelům originální metodika „Integrovaná produkce jablek určených pro výrobu dětské výživy“

Nelze pochybovat ani o tom, že výběr a konzumace českých jablek přispívá, udržení a rozvoji sadů, tedy i k utváření krajiny.

Čtěte téma: Odšťavňovače skousnou jablka vcelku, víc jim vadí drobné ovoce

Zúčastní se pěstitelé s dobrou úrodou

Při přípravě akce si pořadatelé byli vědomi i té skutečnosti, že v řadě pěstitelských oblastí počasí svými letošními kotrmelci (silné zimní mrazy, květnové mrazy, sucho, krupobití) negativně ovlivnilo úrodu a kvalitu jablek. Z těchto důvodů byli k účasti přizváni ovocnáři hlavně ze Středočeského a Ústeckého regionu. Předpokládá se účast asi patnácti pěstitelů jablek.

Jablka jsou ovocným druhem s nejširším spektrem zralosti odrůd s možností uchování jablek ve skladech až do příští sklizně. I z těchto důvodů je u vystavovatelů požadováno nejen řádné označení názvu odrůdy jablek, ale také uvedení jejich konzumní zralosti.

Jablkem se nedá zkazit žádné jídlo

Jablko díky své proměnlivosti chuti, pestrosti, pikantnosti, lahodnosti nebo svěžesti nabízí mnoho možností k využití v kuchyni. Jablkem se snad nedá zkazit téměř žádné jídlo od krupičné kaše až po pečenou kachnu. Jablka lze v kuchyni využít vždy, všude a do všeho. A nemusí to být jen plody výstavní. Právě naopak. Lze zpracovávat i tzv. padavčata.

Na JABLEČNÝCH SLAVNOSTECH proto nebudou chybět ani jablečné výrobky jako mošty, cidery, nektary, vína, sirupy, koláče, štrúdly, pyré, kompoty, zavařeniny a vůbec vše, co s jablkem souvisí. O jablečnou gastronomii se vzorně postará restaurace Mozaika. Dozvíte se zde mnoho užitečných informací o českém jablku, starých českých odrůdách jabloní, o pěstování, jeho zpracování a vlivu na naše zdraví.   

Nebude chybět ani program pro děti i dospělé, „živé“ moštování, dětská dílna a Divadlo 2buchet, které nikdy nezklame svým vtipným představením. A co k oslavám nezbytně patří je muzika, a jaká jiná u Jablečných slavností než Jablkoň, dále zahraje New Prague Dixieland, Atmasféra z Ukrajiny a slovenský ZVA 12–28 band. Více informací a upřesněný program najdete na www.farmarsketrziste.cz a na www.facebook.com/ftpraha.

Připravili jsme pro vás:

Zdroj: Farmářské tržiště Praha

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).