Hlavní navigace

AMMA: Masáž do kanceláře

9. 7. 2009

Sdílet

Jedna židle, šikovné ruce a zdržení patnáct minut. Výsledek? Naprosté uvolnění a motivace do další práce. To je masáž AMMA. Nemusíte se ani vysvlékat, lze tedy masírovat například v práci během svačinové pauzy nebo na letišti při nudném čekání na let.

Jsou masáže, které pomalu doznívají a vám se po nich chce spát. Možná se cítíte trochu zpitoměle. Masáž Amma vás naopak nastartuje, dodá energii a vzbudí chuť něco dělat. Ideální stav třeba v práci.

AMMA

Masáž je totiž neuvěřitelně uvolňující a během patnácti minut vás povzbudí do další práce. Masér nebo masérka jemnými hmaty stimuluje konkrétní body. Cítíte, jak vám tělem projíždí energie. Po chvilce se začnete uvolňovat a dech se také zklidňuje. Hlava nevnímá nic, než příjemné mrazení v nervových zakončeních.

Masíruje se vsedě na speciální masérské židli, která umožní opravdu uvolněnou polohu. Hlava je opřená, takže drží krční páteř rovně a vy se nijak nehrbíte. Nepoužívají se žádné oleje, vše je jen ve hmatech a masíruje se přes oblečení. 

  • Masíruje se v sedě a přes oblečení.
  • Masáž vás uvolní a povzbudí do další práce.
  • Masáž trvá 15 až 20 minut.

Trochu reflexní terapie, ale hlavně relax

Masér se klienta dotýká na hlavě, na zádech, na ramenou a na rukách. Nevynechá ani konečky prstů. Dlaněmi, lokty, nebo prsty stimuluje akupresurní body umístěné na meridiánech, tedy drahách, kterými je v těle rozváděna životní energie. Masáž je značně rytmická a jasně daná. Ve směrech a pořadí hmatů musí být systém. Na závěr masér klienta několikrát jemně pohladí po určených drahách tak, že cítí pouze teplo z jeho rukou. 

Seriál Vitalia.cz: Domácí škola masáží

Je to vlastně reflexní terapie – mačkání bodů – jejímž účelem však není ovlivňovat orgány, ale harmonizovat tělo. Nejedná se o léčebnou ani diagnostickou metodu. Maséra například příliš nezajímají vaše ztuhlá záda. „Masáž slouží k relaxačním účelům, nicméně pokud má někdo nějaký problém, může mu určitě i Amma masáž pomoci,“ popisuje své zkušenosti Zdeňka Novotná, masérka lázní Cordeus – Centra trvalého zdraví v Praze.

Masáž Amma je velice stará technika, ovšem značně přizpůsobena současnému životnímu tempu. První zmínky o ní byly zaznamenány v Číně pod názvem „ANMO“ již ve dvacátém století před naším letopočtem. Později, asi v osmém století se technika dostala do Japonska jako ANMA, což lze přeložit jako „zklidnit rukama“. „Původně se jí nechávali masírovat japonští císaři. Poloha vsedě jim umožňovala, že je masér nevidí v nedůstojné poloze vleže, ani nahé,“ vysvětluje Zdeňka Novotná. Současná metoda je nejvíce inspirovaná právě touto japonskou technikou.  

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně neznámý způsob relaxace, není v salonech příliš rozšířená ani vyhledávaná. „Masáž není žádaná tak, jak by si zasloužila. Klient si raději připlatí za delší hýčkání,“ říká masérka Novotná a má vlastně pravdu. Proč jezdit nebo chodit někam, kde strávíte patnáct, maximálně dvacet minut, když si můžete vybrat z množství jiných masáží? Já to riskla a musím říci, že toto krátké zdržení za to stálo. Opravdu to funguje. Z masáže jsem odcházela skvěle naladěná a plná chutě nejen do práce, ale i do života. „Někteří klienti si ovšem Ammu zamilovali a chodí pravidelně,“ dodává Zdeňka Novotná.

Když ne v salonech, tak kde tedy?

V České republice bohužel není stále moc obvyklé, zvát si do firmy maséry nebo cvičitele, kteří během několika minut zaměstnance uvolní, přitom se jedná o investici, která se velice rychle vrátí. Kvůli finanční krizi všichni šetří a firmy s benefity pro zaměstnance váhají. Jenže uvolněný člověk jistě odvede lépe a více práce, než ten přepracovaný. Nebo snad musí finanční krize nutně znamenat i zhoršení kvality práce?   

Díky své časové i jiné nenáročnosti, jsou masáže Amma rovněž vhodné jako služba v letištních halách nebo zpestření podnikových nebo jiných večírků. „Jedná se o velice jemnou masáž. Ruce mě z ní nebolí. Vzpomínám si, že když jsem s ní začínala, tak jsem během jedné předváděcí akce namasírovala sedmnáct lidí po sobě. Teď bych jich jistě zvládla mnohem více,“ uzavírá Zdeňka Novotná.  

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).