V současnosti ohrožuje naše zdraví i dobrou náladu nejen nepříznivé počasí, ale i všudypřítomné viry. Jak se nachlazení a nemocem účinně bránit? Začít můžeme tím, že posílíme svou obranyschopnost pomocí přirozených potravin. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita, přibližuje, jaké to jsou.
Ořechy
Ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 a 6 mastných kyselin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vitamín B a E, který je skvělým antioxidantem. Konzumací ořechů však doplníte také další prospěšné látky, jako jsou vláknina, draslík či selen. Selen hraje důležitou úlohu v boji proti volným radikálům. Příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, tvorbu spermií a štítnou žlázu.
„Nejvíce selenu a vitamínu B obsahují para ořechy. Tyto oříšky prospívají kůži, nehtům a vlasům. Dobré jsou pro srdce, tvorbu krve a imunitní systém. Když je tedy přidáte do své oblíbené ranní kaše, určitě nešlápnete vedle,“ doporučuje Michaela Ryglová.
Česnek
Česnek patří mezi velmi účinnou rostlinnou látku s antibiotickým, antioxidačním a protizánětlivým působením. Obsažené antioxidanty mohou snižovat škodlivé účinky volných radikálů, některé studie dokonce uvádějí, že česnek stimuluje imunitní buňky.
Česneku se připisují také pozitivní účinky v souvislosti s krevním tlakem, cholesterolem v krvi a příznivě působí proti ateroskleróze. Kromě posílení imunitního systému zlepšuje trávení a může pomoct i proti nepříjemnému nadýmání a střevním parazitům.
Zázvor
V těsném závěsu za česnekem je kořen zázvoru, který obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E a C. Dále se v něm nacházejí hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník a v neposlední řadě esenciální oleje. Díky obsahu všech těchto látek je zázvor prospěšný pro posílení imunitního systému, působí protizánětlivě a pomáhá předcházet vzniku chronických onemocnění dýchacího ústrojí.
„Zázvor má navíc zahřívací účinky, je tedy vhodný v zimním období, kdy se člověk často cítí prochladlý a prokřehlý. Z čerstvého zázvoru si můžete uvařit čaj nebo si upéct ovesné zázvorové sušenky,“ radí Michaela Ryglová.
Recept na ovesné zázvorové sušenky

- 100–130 g jemných ovesných vloček
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce medu
- 1 středně velké vejce a 1 vaječný bílek
- 50 g kokosového oleje
- 3 kapky vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 170–180 °C. Do mísy nasypte vločky, přidejte nastrouhaný zázvor a prášek do pečiva.
V další míse vyšlehejte med s vejcem, bílkem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem.
Hotovou směs nalijte do mísy s vločkami a důkladně promíchejte.
Ze vzniklého těsta tvarujte pomocí lžičky malé placičky na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do trouby a pečte přibližně třicet minut.
Ovesné vločky
Ovesné vločky patří snad mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou člověka zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Podle Michaely Ryglové jsou však ovesné vločky důležité hlavně díky tomu, že mají blahodárné účinky na střeva:
„Naše imunita je z velké části odrazem osídlení našeho trávicího traktu. Ten významně ovlivňuje kvalita stravy,“ popisuje Michaela Ryglová. Tématu se podrobněji věnujeme v článku Střeva jsou klíčová pro naši imunitu.
„Vločky díky vysokému obsahu vlákniny dokážou zlepšit trávení, pomáhají při zácpě, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a posilují imunitu,“ říká odbornice.
Cibule
Cibule je v české kuchyni oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Ne každý si však uvědomuje, jak velkou je zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Cibule obsahuje kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, je bohatá na vitamín C, vitamín E a karoteny. Z minerálních látek v ní najdete železo, síru, fosfor, zinek, hořčík, sodík, draslík, vápník, měď a jód. Ve větším množství se hodí konzumovat při bolesti v krku, rýmě, angíně či chřipce. Má silné antibakteriální účinky a působí preventivně na infekce dýchacích cest.
Hlíva ústřičná
Na antioxidanty, vitamíny a minerální látky je bohatá například také hlíva ústřičná obsahující nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky, jako jsou selen, železo, zinek, měď, sodík, chróm či jód. Nejvíce ceněná je však hlíva pro obsah betaglukanů, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů s výjimečnou schopností vychytávat škodlivé volné radikály.
Kombinace betaglukanů, vitamínů a minerálních látek v hlívě ústřičné je účinná při posilování imunity a v boji proti všudypřítomným virům. Proto je také hlíva ústřičná obsažena v řadě přípravků pro posilování imunity.
Potraviny obsahující probiotika
Zdravotní přínos pro celý organismus přináší pravidelná konzumace probiotik neboli živých mikroorganismů. Nacházejí se například v přirozeně fermentované zelenině – kysaném zelí, pickles, kimchi. Dále v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou kefír, acidofilní mléko či jogurt. Probiotika lze případně přijímat i ve formě suplementů.
Do jídelníčku je žádoucí tyto potraviny zařadit pro jejich blahodárné působení nejen na systémovou imunitu, ale i tu ve střevě.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
Odborná spolupráce:

Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita