Hlavní navigace

40 prodejců doplňků stravy, kteří chtěli vydělat na strachu z koronaviru

26. 5. 2020

Sdílet

 Autor: SZPI
Potravinářská inspekce zjišťuje další a další případy zneužívání virové epidemie při prodeji doplňků stravy na internetu. V článku najdete přehled všech dosud odhalených nabídek, které používají zakázaná léčebná tvrzení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila od počátku nouzového stavu již téměř čtyřicet případů, kdy prodejci doplňků stravy zneužívali obav veřejnosti z šíření koronaviru a onemocnění COVID-19.

Tito prodejci nabízejí zejména na internetu produkty (v jednom případě se jedná o tištěné letáky), u kterých uvádějí nepovoleným způsobem údajné účinky proti koronaviru. Jedná se o tzv. zakázaná léčebná tvrzení, kdy producent u výrobku láká kupce na nějaký neprokázaný efekt. „Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ uvádí Pavel Kopřiva ze SZPI.

Léčebné tvrzení

  • Tvrzení, které připisuje potravině vlastnost umožňující zabránit nemoci, zmírnit ji nebo vyléčit.
  • Léčebná tvrzení jsou u potravin (doplňky stravy jsou dle legislativy potraviny) zcela zakázána.
  • Informace o potravině nesmí potravině přisuzovat vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit, ani na tyto vlastnosti odkazovat.

Pochybením je dle inspekce i to, když prodejce nazve záložku s doplňky stravy v e-shopu například „Koronavirus“, jako to udělaly servery Pilulka.cz a BioBeauty.cz, či „Anti-Covid“ v případě Lékárny Sokolská. „Samotný název prodejní záložky je považován za zakázané léčebné tvrzení,“ komentuje to SZPI.

„Použitím zakázaných léčebných tvrzení provozovatelé porušili požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, respektive zákon o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ uvádí mluvčí a dodává, že inspektoři SZPI aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na epidemii koronaviru. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i nadále.

Podívejte se na přehled všech případů zneužívání epidemie při prodeji doplňků stravy:

1. Ovoce proti koronaviru

Reklama na doplňky stravy na stránce www.super.cz, které bylo možné zakoupit přes zde uvedený link na e-shop www.obezin.cz. V reklamním článku kontrolovaná osoba uváděla mj. tato nepovolená léčebná tvrzení: „Aktuálně z Číny – s českým ovocem proti koronaviru“, „ochrání před nákazou“, „pro ochranu před viry klíčový“. Kontrolovanou osobou je společnost KR REAL s.r.o.

2. Na chřipku i koronavirus

Reklama na doplňky stravy na stránce www.fitness007.cz, kontrolovaná osoba zde v reklamním článku na doplňky stravy uváděla nepovolená léčebná tvrzení: „Období chřipek a nachlazení většinou začne na podzim a táhne se až do jara. Aby toho ale letos nebylo málo, přidal se ke klasickým nemocem ještě koronavirus, který jistě není třeba dlouze představovat, protože jsou ho plná média. Otázka, jak posílit svůj imunitní systém teď vyvstává ještě více než kdykoliv před tím.“ Kontrolovanou osobou je společnost Sport Fitness Product s.r.o.

3. Kategorie „Koronavirus“

Nabídka doplňků stravy na stránce www.pilulka.cz, kontrolovaná osoba zde při nabídce doplňků stravy zřídila v e-shopu prodejní podkategorii s názvem „Koronavirus“. Samotný název prodejní záložky je považován za zakázané léčebné tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost Pilulka Distribuce s.r.o.

4. Záložka „Anti-COVID“

Nabídka doplňků stravy na stránce www.lekarnasokolska.cz, kontrolovaná osoba zde při nabídce doplňků stravy zřídila záložku s názvem „Anti-COVID“. Samotný název prodejní záložky je považován za zakázané léčebné tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost OTHER CORP s.r.o.

5. Balík antivirus

Nabídka doplňků stravy na stránce www.avita.top, kontrolovaná osoba zde při nabídce doplňků stravy uváděla nepovolená léčebná tvrzení: „Balík antivirus, 100% prevence nemocí, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální účinky, při vnitřních zánětlivých onemocněních orgánů, zánětech a bolesti pohybového ústrojí, kardiovaskulárních onemocněních, diabetu, zánětech močových cest, respiračních onemocněních a astmatu, terapeutické účinky při cukrovce, Protizánětlivé a protirakovinné účinky, zlepšují odolnost vůči virům a infekcím.“ Kontrolovanou osobou je společnost AVITA BOHEMIA, s.r.o.

6. Prakticky na každý zdravotní problém…

Reklama na doplňky stravy na stránce www.akcezivot.cz, kontrolovaná osoba zde uvedla článek nadepsaný „koronavirus SARS-CoV-2“ a následovala doporučení včetně reklamy na konkrétní doplňky stravy a nepovolená léčebná tvrzení: „… by pokryly svým účinkem prakticky každý zdravotní problém v organismu člověka, při řešení zdravotních problémů počínaje nastupujícím chřipkovým onemocněním až po selhávání jater, ledvin, srdečního svalu či nervových poruch, jako jsou epilepsie či obrny.“ Kontrolovanou osobou je MVDr. Lubomír Chmelař, Brno.

7. Koronavirus pod kontrolou

Na webu www.eshop.alfafit.cz byl uveřejněn reklamní článek obsahující nepovolená léčebná tvrzení k potravinám Colostrum, grepofit drops a VITAMIN C mix, jako: „koronavirus označovaný jako SARS-CoV-2, dříve nový koronavirus neboli nCov, případně také jako wuchanský koronavirus“, „Příznaky onemocnění lze snadno zaměnit za běžnou chřipku“, „prevenci a kontrolu nemoci“. Kontrolovanou osobou je společnost AlfaFIT s.r.o.

8. Prevence před nakažením

Na internetových stránkách www.bodywraps.cz kontrolovaná osoba uváděla nepovolená léčebná tvrzení v rámci reklamy na potraviny BW Pills Multi&Immunity a čaj BW TEA ENERGY, jako byla například: „zvýšena teplota“, „suchý kašel a dušnost“, „corona virus postihuje osoby se sníženou imunitou“, „rakovinou a oslabenou imunitou“, „prevence před nakažením“, „respiračních onemocnění“, „dýchací potíže“, „koronavirus“. Kontrolovanou osobou je společnost Body Wraps s.r.o.

9. Byliny v době virové

Nabídka doplňků stravy na stránce www.fajnbyliny.cz, kontrolovaná osoba zde mj. uváděla nepovolená tvrzení jako: „Léčivé houby“, „Léčivé plody, ovoce, ořechy a semena“, „Aktuální-Doba virová“, „Astma a bronchitida“, „Bolesti hlavy, migréna“, „Bolesti zad, svalů a kloubů“, „Rýma, kašel, nachlazení“ a další. Kontrolovanou osobou je Jaroslava Koudelová, Horní Bříza.

10. Koronavirus a imunita

Reklama na doplňky stravy na stránce www.super.cz, které bylo možné zakoupit přes zde uvedený link na e-shop www.wurm-ex.cz. Kontrolovaná osoba zde mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Koronavirus? Co nejvíce pomáhá naší imunitě“, „Imunita je schopnost organismu bránit se antigenům a nežádoucím vlivům pocházejícím jak z vnějšího, tak vnitřního prostředí. Antigeny jsou zejména buňky patogenních organizmů, viry, paraziti nebo nádorové buňky.“ Kontrolovanou osobou je společnost Clinex a.s.

11. Na koronavirus

Nabídka doplňků stravy na stránce www.stacirna.cz, kontrolovaná osoba v sekci webu označené „Na koronavirus“ mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Rozruch kolem koronaviru výrazně zvedl zájem o informace, jaké přírodní produkty použít jako prevenci. Pokud se chcete začít chránit před koronavirem, lze použít nejúčinnější přírodní antivirotikum, pryskyřici a vitamíny na posílení imunity.“, „Co pomáhá proti koronaviru? Použijte přírodní peruánské bylinky a naše přípravky, které mají silný antivirotický účinek.“ U konkrétních výrobků dále kontrolovaná osoba mj. uvedla: „Tento extrakt má silné antimikrobiální, antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky zejména u herpesvirů“, „Působí jako přírodní antibiotikum“, „Antivirotický extraktní set“, „Přírodní bylinky a léčivé peruánské byliny na koronavirus“ apod. Kontrolovanou osobou je společnost Objednejte u nás s.r.o.

12. Příslib zastavení COVID-19

Nabídka doplňků stravy na stránce www.awashop.cz, kontrolovaná osoba zde mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Bylinky působící zejména proti virům“, „Inhibice kteréhokoliv z těchto čtyř nestrukturálních funkčních proteinů zřejmě nepodléhajících mutaci, je rovněž velkým příslibem zastavení průběhu COVID – 19 a předpokladem uzdravení z této vysoce nebezpečné infekce.“ Kontrolovanou osobou je společnost: RAZAT STYLE CZ, spol. s r.o.

13. Korona Killer box

Nabídka doplňků stravy na stránce https://shop.htbox.cz, kontrolovaná osoba zde mj. prezentovala „Speciální nabídka Korona Killer box“ obsahující mj. i doplňky stravy. Samotný název nabídky je považován za zakázané zdravotní tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost BLASTIME s.r.o.

14. Koronavirus, jak ho zvládnout

Nabídka doplňků stravy na stránce www.detoxikace-deto.cz, kontrolovaná osoba zde mj. uvedla článek „Koronavirus, jak ho zvládnout“. Použití této informace v souvislosti s nabídkou doplňků stravy je považováno za zakázané léčebné tvrzeni. Kontrolovanou osobou je subjekt OLGA CHMUROVIČOVÁ, Břeclav.

15. Corona virus

Nabídka doplňků stravy na stránce https://fitnessmuscle.eu/cs/corona-virus, kontrolovaná osoba zde mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Corona virus“, „Vitamíny / Byliny / nutrienty, které pomáhají posilovat imunitu“. Kontrolovanou osobou je společnost Fresh2Go s.r.o.

16. Koronavirus / Prevence

Nabídka doplňků stravy na stránce www.kennyshop.cz, kontrolovaná osoba zde nabízela doplňky stravy po záložkou „Koronavirus / Prevence“. Uvedený název záložky e-shopu, kde dochází k nabídce doplňků stravy, je považován za zakázané léčebné tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost Baby club Kenny, s. r. o.

17. Zdá se, že…

Nabídka doplňků stravy na stránce www.cistamedicina.cz, kontrolovaná osoba zde mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Zdá se, že CBD trvale snižuje citlivost na všechny typy virových infekcí. Snad je to dáno zlepšením membránové nepropustnosti a funkcí imunitní obrany. To vše je podloženo 5ti lety zkušeností s pacienty.“ „Pokud užíváte CBD a dojde k infekci, nemoc bývá kratší – jeden až dva dny a mívá mírnější průběh.“ Kontrolovanou osobou je společnost Čistá Medicína s.r.o.

18. Doporučení pro současné dny

Nabídka doplňků stravy na stránce nutristamina.cz/cs/je, kontrolovaná osoba zde mj. nabízela doplňky stravy prostřednictvím článku „KORONAVIRUS COVID-19 a DOPORUČENÍ pro současné dny“, dále u jednoho z výrobků bylo mj. uvedeno zakázané léčebné tvrzení: „Elixír – silná podpora imunity na čistě přírodní bázi“. Kontrolovanou osobou je společnost NUTRISTAMINA s.r.o.

19. Ochrana v boji s koronavirem

Nabídka doplňků stravy na stránce www.colway.cz, kontrolovaná osoba zde mj. uváděla zakázaná léčebná tvrzení: „Ochrana v boji s koronavirem“, „užívání doplňků stravy a vitamínů jako prevenci nemocí“, „ŽÁDNÝ ORGANIZMUS NA SVĚTĚ, VE KTERÉM SE PŘIROZENĚ VYSKYTUJE ASTAXANTIN, NETRPÍ INFEKČNÍMI CHOROBAMI“, „osoby, které astaxantin užívali, nebyly infikovány viry typu SARS (předchůdci COVID 19). Podobné výsledky můžeme očekávat i nyní“. Kontrolovanou osobou je společnost COLWAY ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o.

20. Koronavir balíček

Internetový prodej na stránce https://mamaselva.eu, kde kontrolovaná osoba nabízela v sekci „POSÍLENÍ IMUNITY PROTI KORONAVIRU“ celkem 18 výrobků – doplňků stravy. Uvedený název sekce je sám o sobě považován za zakázané léčebné tvrzení. Dále pod záložkou „Akčí balíček“ stránka přesměrovala spotřebitele na jinou část webu s nabídkou pod názvem „Koronavir balíček“ kde je k nabízeným doplňkům stravy mj. uvedeno: „Akční balíček peruánských bylinek a vitamínů pro skokové posílení odolnosti organizmu proti nákaze KORONAVIREM.“ a „V období blížící se pandemie KORONAVIRU, vám nabízíme místo klasických farmaceutických chemikálií, soubor přírodních produktů, které vám pomohou zvýšit odolnost organizmu proti nákaze až o 60 %“. Kontrolovanou osobou je společnost Mama Selva Herbs s.r.o.

21. Imunita a COVID-19

Internetový prodej na stránce www.namaximum.cz, kde kontrolovaná osoba uvedla článek s názvem „Koronavirus a imunita“, v jehož sekci s názvem „DOPLŇKY VÝŽIVY, KTERÉ UDRŽÍ VAŠI IMUNITU VE VYNIKAJÍCÍ KONDICI“ byly přes proklik na jinou webovou stránku uvedené domény nabízeny doplňky stravy k prodeji. Dále pod záložkou „Probuď svou imunitu“, kde kontrolovaná osoba nabízela větší množství produktů, bylo mj. uvedeno: „V dnešních dnech se slovo imunita skloňuje více, než kdykoliv předtím právě kvůli rychle se šířícímu viru Covid-19. Pro jednodušší orientaci v našem e-shopu jsme pro Vás připravili kategorii Imunita +, kde najdete produkty, které mají pozitivní vliv na imunitní systém člověka.“ Kontrolovanou osobou je společnost Green Medical s.r.o.

22. Pomáhá v době koronaviru

Internetový prodej na stránce www.tvojezdravi.eu, kde kontrolovaná osoba uvedla u několika doplňků stravy mj. následující tvrzení: „Může nám pomoci v období epidemii koronaviru zvýšit jak celkovou imunitu organismu, tak i obranyschopnost dýchacích cest a přežit připadnou nemoc v lehčí formě a bez následků.“ „Jelikož biologickým terčem koronaviru je epitel dýchacích cest a nejčastějším následkem je zápal plic, podíváme se, jaké obranyschopné mechanismy těla můžeme aktivovat a jak můžeme pomoci dýchacímu systému čelit nemoci a minimalizovat její případné následky.“„V období epidemií chřipky a koronaviru vyšší koncentrace oxidu dusnatého napomáhá imunitní obraně respiračního traktu, pomáhá dýchacímu systému čelit nemoci a minimalizovat její případné následky.“ Kontrolovanou osobou je společnost Lott, s.r.o.

23. Zeleně proti koroně

Internetový prodej na stránce www.econea.cz, kde v barevně zvýrazněné sekci „Zeleně proti Koroně“ kontrolovaná osoba nabízela mj. doplňky stravy. Uvedený název sekce je sám o sobě považován za zakázané léčebné tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost Econea s.r.o.

24. Prokazatelné účinky

Internetový prodej na stránce www.essynbio.cz, kde kontrolovaná osoba u nabídky doplňku stravy mj. uvedla: „Má prokázané antibakteriální, antimikrobiální, a především antivirové účinky. Studie dokazují, že monolaurin napadá ochranný obal virů, čímž dochází k jejich rozpadu. Monolaurin byl testován na bakterie E. coli, kvasinky, včetně Candida albicans, Helicobacter pylori (H. pylori), Giardia lamblia, Staphylococcus aureus (Staph) a také lidské koronaviry, a to s velmi pozitivními účinky.“ Kontrolovanou osobou je subjekt Lubomírek z.s.

25. Ochrana nejen před koronavirem

Internetový prodej na stránce www.medicinka.cz, kde kontrolovaná osoba mj. uvedla: „Ochrana a prevence nejenom před koronavirem“ a pod touto informací prezentovala několik doplňků stravy. Dále v sekci „Posílení imunity a prevence“ je mj. uvedeno: „Posílení imunity prevence proti koronavirům“, přičemž jsou zde nabízeny doplňky stravy. Dále byla v uvedené sekci webu uvedena mj. následující tvrzení: „Jak se můžeme na běžnou chřipku a na koronavirus proti kterému nemáme žádné léky připravit? Ideální je budovat nejen vlastní silnou imunitu, ale také imunitu našich dětí a ostatních členů rodiny a osob z našeho bezprostředního okolí. Za tímto účelem Vám nabízíme velmi výhodně komplexní portfolio imuno – výrobků“. Kontrolovanou osobou je společnost JANKAR PROFI s.r.o.

26. Koronavirus prevence

Internetový prodej na stránkách https://bjococo.com/cz, kde kontrolovaná osoba v sekci „Koronavirus prevence“ mj. nabízí doplněk stravy. Uvedený název sekce je sám o sobě považován za zakázané léčebné tvrzení. Dále je u doplňku stravy mj. uvedeno: „chrání před rakovinou a patologickými stavy.“ Kontrolovanou osobou je společnost BjoCoCo spol. s r.o.

27. Prokázané účinky

Internetový prodej a reklama na stránce essens.cz a reklama ve videu na YouTube (video s názvem: PharmDr. MILAN KRAJÍČEK DOPORUČUJE ESSENS MONOLAURIN PREMIUM) na doplněk stravy ESSENS MONOLAURIN PREMIUM za použití zakázaných léčebných tvrzení: „Má prokázané antibakteriální, antimikrobiální a především antivirové účinky.“ „Studie dokazují, že monolaurin napadá ochranný obal virů, čímž dochází k jejich rozpadu.“ Kontrolovanou osobou je společnost ESSENS NETWORKING s.r.o.

28. Likviduje i čínské koronaviry

Internetový prodej na stránce greenlion.cz, kde kontrolovaná osoba nabízela mj. doplněk stravy ELIXÍR CRYSTAL 160 g, 400 g a 950 g za použití zakázaných léčebných tvrzení: „likviduje i čínské korona viry“; „Tato procedůra se provádí buď preventivně nebo léčebně“; „Tato léčivá antivirová metoda svým účinným léčivým složením spolehlivě likviduje všechny nemoci horních cest dýchacích tím, že odstraňuje původce nemocí, kterými jsou všechny viry a bakterie (tedy likviduje i čínské korona viry a brání i například nákaze žloutenky)“. Kontrolovanou osobou je společnost INVEST DEVELOPMENT CORPORATION, spol. s r.o.

29. Víno Korona antivirus

Internetový prodej na stránce ahome.cz a reklama na facebookovém profilu AHome, kde kontrolovaná osoba mj. nabízela lahvové víno s názvem „Korona antivirus“, který sám představuje zakázané léčebné tvrzení. Kontrolovanou osobou je společnost Hauseli s.r.o.

30. Vitamíny v souboji s koronavirem

Internetový prodej na stránce centralnilekarna.cz, kde kontrolovaná osoba nabízela doplněk stravy pod názvem „Trio B vitamínů v souboji s koronavirem“, a to za použití zakázaných léčebných tvrzení, mj. „Při ochraně proti COVID-19 je Trio B užitečné v každém věku. Darujte ho zejména seniorům, které máte rádi.“ Kontrolovanou osobou je společnost LÉKÁRNA NA NÁMĚSTÍ BEROUN s.r.o.

31. Proti koronavirové infekci

Reklama na doplňky stravy značky InPharm ve videu na YouTube s názvem „Jak posílit imunitu před koronavirovými a jinými virovými infekcemi“. Ve videu jsou mj. použita následující tvrzení: „Kolostrum obsahuje například Imunoglobuliny IgG. To jsou ty, které máme velmi rádi, které působí proti respiračním virům a infekcím, ale také proti střevním virům a infekcím“ a „skvělá podpora prevence, podpora imunity proti nejen koronavirové infekci“. Kontrolovanou osobou je společnost EDUKAFARM, s.r.o.

32. Koronatipy

Reklama na webových stránkách lifefood.cz v článku „Zvyšte svoji obranu před viry s těmito Lifefood proukty“ a na facebookovém profilu společnosti v příspěvku „CHLORELLA PROTI VURŮM“, dále obsahující informace pod názvem „koronatipy…“ Kontrolovanou osobou je společnost Lifefood Czech Republic s.r.o.

33. Maximální prevence proti koronaviru

Reklama na webových stránkách viaelite.cz v článku s názvem „Posilte imunitu včas! Toto je maximální prevence proti koronaviru i chřipce“, který mj. obsahuje tvrzení „Colostrum chrání tělo před viry i mnoha onemocněními“. Kontrolovanou osobou je společnost Via Elite s.r.o.

34. Imunitní balíček Anti-Covid-19

Reklama a prodej potravin na webových stránkách https://www.parazitivnas.cz/, provozovatele Zapper-Club s.r.o. Kontrolovaná osoba na webu nabízela prostřednictvím reklamního banneru „Imunitní balíček ANTI-COVID-19“, obsahující potraviny Quinton hypertonic, Vitamín C, Betaglukan Maxcell 80%, Reishi ganoderma a Moringa oleifera. Již samotné označení balíčku obsahovalo léčebná tvrzení „ANTI-COVID-19“ a v popisu balíčku byl uveden text „prevence koronaviru“. U dílčích potravin z balíčku byla na webu například použita další zakázaná léčebná tvrzení jako „Anticovid“, „likvidaci plísní, virů a bakterií v těle“, „antibiotik a antivirotik“, „ataky virových infekcí“.

35. Kategorie Koronavirus

Internetový prodej na stránce http://www.biobeauty.cz, kontrolovaná osoba: BioBeauty s.r.o. Provozovatel na webu nabízel následující potraviny v prodejní podkategorii nazvané „Koronavirus“: Energy Flavocel přírodní doplněk stravy, Energy Imunosan přírodní doplněk stravy a Oro Verde Sangre de Drago/Dračí krev. Již takové označení podkategorie je považováno za nepovolené léčebné tvrzení a u spotřebitele vytváří dojem, že předmětné potraviny mají léčebné účinky.

36. Konopí a koronavirus

Internetový prodej na e-shopu www.zelenazeme.cz, kontrolovaná osoba: Zelená Země s.r.o. Na webu v článku „CBD vs. koronavirus“ provozovatel nabízel doplňky stravy s obsahem CBD jako prevenci proti koronaviru. CBD je synonymum látky kanabidiol, která patří do skupiny látek zvaných kanabinoidy. Jednalo se o výrobky CBD kapsle –100 ks (*1000 mg CBD), CBD Konopný olej 10%, 10 ml, CBD kokosový olej 170ml. Kontrolovaná osoba užívala v souvislosti s nabízenými doplňky stravy nepovolená léčebná a neschválená zdravotní tvrzení jako „Zdá se, že CBD trvale snižuje citlivost na všechny typy virových infekcí…“, „Denně stačí pro podporu imunity užívat 2 kapsle CBD, případně 6 kapek 5% CBD oleje“, „CBD uklidňuje imunitní hyper-odpověď, konkrétně v plicích“, „CBD posiluje imunitní látky…“.

37. Pomocník v boji proti COVID-19

Reklamní sdělení na webových stránkách www.energy.cz/cz/, kontrolovaná osoba: ENERGY CZECH REPUBLIC a.s. Na uvedené stránce a na ní dostupném elektronickém letáku byla v souvislosti s nabízenými potravinami užívána léčebná tvrzení jako „KORONAVIRUS“, „Infekční onemocnění vyvolaná koronavirem“, „onemocnění koronavirem“, „Projevuje se jako běžná chřipka. Rozdíl je pouze v déletrvající horečce, delší inkubační době a větší nakažlivosti.“„KORONAVIRUS – JAK SE ÚČINNĚ BRÁNIT?, Prevence – posílení – regenerace“, „VITAMARIN ANEB DALŠÍ POMOCNÍK V BOJI PROTI COVID-19“. Léčebná tvrzení byla použita například ve vztahu k potravinám DRAGS IMUN, Grepofit, Flavocel, Vironal a řadě dalších z nabídky.

38. Ochrana proti koronaviru

Internetový prodej na e-shopu: www.joalis.cz, provozovatel: spol. ECONOMY CLASS COMPANY s.r.o.; kontrolovaná osoba uvedla na webové stránce http://www.joalis.cz/cs/eshop/sezonni-a-akcnibalicky/imun-gripin-koronavirus-zdrava-imunita k potravinám Joalis Imun a Joalis Gripin následující tzv. léčebná tvrzení: „koronavirus“, „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“, „důležitá pro zvládnutí infekce“, „prevence“. Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

39. Prevence koronaviru na letácích

Letáková nabídka fyzické osoby Filip Vítů, letáky byly distribuovány ve stanicích metra v Praze a do schránek v m. č. Praha-Prosek dle sdělení kontrolovaného v počtu 3000 kusů. Na letácích bylo mj. uvedeno: „Prevence koronaviru“. Použitím zakázaného tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).