Hlavní navigace

Důvody, proč v zimě pijeme spíš červené víno

20. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
K zimě se hodí spíše červená vína. Jsou těžší, budí hřejivý dojem a skvěle doplní kaloricky výživnější jídla, na kterých si v zimě pochutnáváme.

Červená vína nejsou tolik vychlazená jako bílá či růžová, proto v nás vyvolávají pocit tepla. V zimním období jim většinou dáváme přednost před lehčími víny.

 „V zimě obecně upřednostňujeme hutnější a mastnější pokrmy. Stejné je to i s vínem, a tak raději sáhneme po kvalitním červeném víně s příjemnou tříslovinou než po svěžím ovocném bílém víně, které se hodí spíše k lehčím pokrmům či zeleninovým salátům. Červené víno je navíc spojeno i s hřejivou atmosférou domova, a proto v nás vyvolává pocit tepla,“ říká sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club, dvojnásobný vítěz soutěže Bohemia Sekt Trophée.

Červená vína jsou těžší… ale proč?

Za to, že víno vnímáme jako těžší, může poměr kyselin a tříslovin. Přičemž platí jednoduchá pomůcka: čím více tříslovin, tím těžší víno. Obsah třísloviny je určen macerací neboli vyluhováním husté hmoty rozmixovaných hroznů, kdy dochází k uvolnění barviv ze slupek do moštu, z něhož se pak víno vyrábí. Bílá vína se nechávají louhovat jen několik hodin, u červených vín probíhá macerace daleko intenzivněji.

Červená vína

  • Obsahují více tříslovin a jsou většinou těžší, navozují vážnější atmosféru.
  • Jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína

  • Vyrábějí se z modrých hroznů jako víno červené. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín.
  • Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť.
  • Skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína

  • Pro svou lehkost a kyselinku se skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

Jak správně servírovat kvalitní červené víno s usazeninou

Pokud si chcete dobré červené víno co nejvíce vychutnat, nepodceňujte servírování. Se staršími červenými víny je třeba nakládat velmi opatrně, aby nedošlo k rozmíchání přirozené usazeniny – depotu, který se na dně lahve tvoří. Proto je nutná dekantace, která víno navíc provzdušní. A jak na ni?

„Nejprve zapalte svíčku. Poté odřízněte kapsli a začistěte hrdlo lahve plátěným ubrouskem. Zavrtejte spirálu do tří čtvrtin korku a tiše jej vytáhněte. Hrdlo opět začistěte, tentokrát korkem, který lahev zbaví i drobných chloupků z ubrousku. Do jedné ruky vezměte karafu a do druhé otevřenou lahev, kterou zvedněte nad plamen svíčky tak, abyste v jejím hrdle viděli světelný bod plamene. Po stěně pak opatrně přelévejte víno z láhve do karafy a přes plamen kontrolujte, zda se vám do karafy nepřemisťuje depot. Ve chvíli, kdy vidíte, že se blíží usazeniny, přestaňte víno přelévat,“ radí sommelier David Král.

Na červené víno se používá objemnější sklo, aby se aroma lépe uvolňovalo, zatímco na bílé víno patří menší sklenice, aby víno rychle neteplalo. Teplota je totiž při podávání vína důležitá.

Červená vína mají nejraději pokojovou teplotu

Zatímco bílým vínům nesvědčí teploty vyšší než dvanáct stupňů Celsia, pravidla servírování vín červených jsou výrazně odlišná. Červená vína zchlazená pod dvanáct stupňů jsou totiž zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout dvacet stupňů, v takovém případě totiž podle odborníků působí až příliš těžkopádně. Největší chybou při podávání vína je příliš teplé červené a studené bílé.

Teplota dvaceti stupňů je samozřejmě překročena při přípravě zimní speciality – svařeného vína. Pro něj se převážně používá právě víno červené. Dělení vína na tři druhy – Dá sa, nedá sa a dá sa svařit – podle znalců neplatí. I dobrý svařák chce kvalitní surovinu. Co si o svařeném vínu myslí vinaři, zjistíte v článku Svařené víno nemá přesná pravidla. Je to ještě víno?

Barrique – víno, které zraje v sudech

Mají vaši přátelé vytříbené chutě a chcete jim nabídnout něco jedinečného? Vyzkoušejte víno zvané barrique, které si je získá svou kořenitou chutí s tóny dřeva.

Jedná se o víno, které zraje v sudech vyrobených z amerického nebo francouzského dubu o objemu 225 litrů minimálně tři měsíce. Tyto sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát. Podle původu použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky. Díky zrání v sudu se víno tzv. zakulacuje, třísloviny se zjemňují a barva nabírá na intenzitě. Ideální víno pro zimní večery.

Zdroj: TZ Bohemia Sekt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).