Hlavní navigace

Největší chyby při podávání vína? Teplé červené a studené bílé

12. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Chladíte víno narychlo v mrazáku, případně ho přivádíte na ideální teplotu za pomoci mikrovlnky? Chybu děláte. Naučte se víno správně skladovat a za odpovídající teploty podávat.

Je dusno na padnutí, člověk by rád sáhl po něčem studeném, co ho osvěží, jenže jak už víme, Studené nápoje nás v létě neochladí. „Je to, jako kdybyste do moře nalili sklenici studené vody a mysleli si, že se ochladí,“ řekl nám lékař Petr Tláskal. Ideální je proto pít nápoje o teplotě kolem 16 °C, které nás uvedou do ideální provozní teploty. A platí to jak o limonádách, tak o vodě. Co se piva týče, tam zřejmě dál zůstává ideálem sedmý schod. Co se vína týče, v tom si necháme poradit od Jitky Pomykalové, obchodní ředitelky vinařství Víno Blatel.

Největší chyby při podávání vína

Amatéři nechávají červené víno při pokojové teplotě a studené ukládají ihned po nákupu do lednice. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní. Může se tak stát, že víno vás v horku sice příjemně zchladí, ale zcela ztratí chuť. V případě příliš vysoké teploty zase vystupuje do popředí alkohol, víno tak chutná hořce a pálí na jazyku. Chuti vína také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici. Víno v ní ale neskladujte příliš dlouho, chlazení v mrazáku se pak raději vyhněte úplně.

S chlazením to u bílých vín nepřehánějte

Co druh vína, to jiná teplota. Plnější a sladší vína nesmíme příliš zchlazovat, aby neutrpěl buket vína. Lehčí a sušší druhy naopak mohou být chladnější. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě 8 až 10 stupňů Celsia, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 stupňů. Při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ upřesňuje Jitka Pomykalová.

Bílé víno je tak sice vhodné konzumovat studenější, nikdy ale nesmí být podchlazeno pod 6 °C. Dlouhý pobyt v mrazáku nebo v lednici tak může vínu velmi uškodit. Teplota přesahující 12 °C však bílému vínu též neprospívá. V tomto případě zase dochází k nežádoucímu vystoupení alkoholu, víno se zdá silné a chutná příliš ostře.

Červená vína mají nejraději pokojovou teplotu

Zatímco bílá vína nesnesou teplotu vyšší než 12 °C, pravidla servírování vín červených jsou výrazně odlišná. Červená vína zchlazená pod 12 °C jsou totiž zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16 – 19 °C. „Mladá červená vína ale snesou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 stupni Celsia, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová. I červené víno tak může v létě příjemně osvěžit. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž působí až příliš těžkopádně.

Na teplotu vína myslete i během jeho konzumace

Pokud si chcete vychutnat chuť vína se vším všudy, musíte myslet nejen na teplotu nápoje, ale i na teplotu vzduchu v místnosti. Víno ve skleničce se totiž rychle přizpůsobí pokojové teplotě, v letních měsících pak může velmi rychle zteplat. Bílé víno tedy podávejte o 2 °C podchlazené a na stůl připravte chladicí nádobu, která udrží teplotu vína na přijatelné úrovni. Červené víno však není rozhodně připravené ke konzumaci ve chvíli, kdy ho vezmete z police a zbavíte ho korkové zátky. „Pokojovou teplotou při podávání vína se myslí teplota mezi 16 a 18 stupni, teplota v domácnostech ale bývá obzvláště v létě mnohem vyšší, červené víno tak rozhodně není vhodné skladovat na poličce v kuchyni nebo v obýváku,“ upozorňuje Jitka Pomykalová.

Mikrovlnná trouba nebo mrazák?

Ať už ale potřebujete víno zchladit nebo oteplit, musíte to dělat šetrně. Žádnému vínu totiž nesvědčí teplotní šok. Ke zchlazení lze využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba čtyřicet pět minut v lednici. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7 – 9 °C, ty vychladíte do hodiny a půl. Víno určitě nevkládejte do mrazáku, ani ho nepodávejte s ledem. Pokud skladujete červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním. Nechce se vám pamatovat všechny finty a fígle k uchování vín? Pořiďte si domácí vinotéku, snadno si pak odpovíte na otázku K čemu je mi vinotéka, když mám doma lednici? 

Zdroj: Víno Blatel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).