největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
3 811
–
3 840
/
4 990
První strana
Předchozí strana
120
126
127
128
129
130
140
Následující strana
Poslední strana
„Boží“ potraviny: Církve vaří nejen pivo
Ačkoli je téma českých kvalitních potravin s dohledatelným původem již po několik let evergreenem tuzemské žurnalistiky, málokdo tuší, že se na výrobě i prodeji podílí také – církve.
Petr Havel
24. 4. 2014
Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí
Každý stánkař, který prodává masné výrobky, musí splňovat zákonem dané požadavky na hygienu prodeje. Jenže někteří o nich nemají ani potuchy. Jak si s podobným případem poradí inspekce?
Kateřina Čepelíková
23. 4. 2014
Vaříme.cz slibuje kvalitní recepty a suroviny šéfkuchařů. Uvidíme…
Test
Zkoušeli jste někdy vařit dle receptů na internetu? A což takhle povýšit tuhle disciplínu o pár řádů výš? Vařili jsme ze surovin, které vám přesně odváží a dovezou až domů i s receptem.
Kateřina Čepelíková
22. 4. 2014
Vejce už jsou zase zdravá. Babičky to neřešily
„O významu vajíčka pro výživu netřeba se zmiňovat,“ psaly prvorepublikové časopisy. Vařily se majonézy, předkrmy, vejce na tvrdo byla základem hlavního chodu. Vyzkoušejte staré recepty.
Blanka Chocová
18. 4. 2014
Značení a uchovávání vajec: Vajíčko na tvrdo vydrží až deset dní
I když třebas nedodržujeme jiné zvyky, Velikonoce bez vajec si u nás asi málokdo dovede představit. Připomínáme proto, jak mají být prodávaná vajíčka označována a také uchovávána.
Lenka Krbcová
17. 4. 2014
Petržel vyroste i na parapetu
První jarní zdroj vitamínů vám vyroste i na parapetu během několika dní. Odvary z petrželky zlepší kvalitu vlasů a při nachlazení pomohou s odkašláváním.
Hana Michalíková
17. 4. 2014
Do ledové čokolády se nikdy nekouše
Proč jí říkáme čokoláda, když to žádná čokoláda není? A proč se jí říká ledová, když neobsahuje led? Tajemství ledové čokolády odhalí její jediný výrobce v České republice.
Kateřina Čepelíková
17. 4. 2014
České dravé ryby v obchodech chybí
Zpracovnu v Čakovicích opustí každý den sedm tun rybích produktů. Podíl tuzemské produkce je bohužel mizivý. Naši producenti nedokáží nabídnout potřebné množství především dravých ryb.
Petr Havel
16. 4. 2014
Zakázané látky v potravině pro sportovce: více než 900 již je mezi lidmi
Aktualita
Analýza laboratoře Stání zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prokázala přítomnost nepovolených farmakologicky účinných látek v potravině určené sportovcům.
Lenka Krbcová
15. 4. 2014
Originální recepty: Velikonoce jako z první republiky
„Jen aby se mi ty bochánky povedly!“ – právě tak lákaly dobové reklamy prvorepublikové hospodyně ke svátečnímu vyvařování. Máme pro vás originální dobové recepty.
Blanka Chocová
15. 4. 2014
Sladkosti od pokladen zmizí. Víme kde a víme proč
V Británii řekli zákazníci sladkostem u pokladen dost! A řetězec je vyslyšel, v šesti stech prodejnách nahradil cukrovinky sušeným ovocem a ořechy. Podobně to bude i u nás. Ale ne všude.
Kateřina Čepelíková
14. 4. 2014
Vyrobte si domácí jogurt raz dva
Recept
Koupit jeden jogurt v obchodě si dneska může každý, kdo má v kapse aspoň pětikorunu. Jestli ale chcete jogurtů víc, podívejte se na náš domácí recept a nasajte inspiraci.
Kateřina Čepelíková
10. 4. 2014
Zajíci v krabici jsou lepší než zajíci v pytli
Rozhovor
Koupit zajíce v pytli není totéž, jako pořídit si jeho hranaté balení. Projekt dvou mladých lidí vás o tom přesvědčí. Přišli na to, jak rozšířit neznámé potraviny do českých domácností.
Kateřina Čepelíková
10. 4. 2014
Plzeňské farmářské trhy se stěhují
Aktualita
Poprvé v jejich historii se Plzeňské farmářské trhy uskuteční na náměstí Republiky v Plzni. Stěhování je vynucené.
Lenka Krbcová
9. 4. 2014
Konec farmářských trhů kvůli USA? Ani náhodou
Zánik farmářských trhů kvůli jednání EU a USA skutečně nehrozí. Podobná tvrzení si lze vysvětlit jen jako snahu o zviditelnění. Je ale pravda, že Amerika má pro potraviny jiná pravidla.
Petr Havel
9. 4. 2014
Slováci objevili Ameriku: Dávkovač na rohlíky
Aktualita
Na Slovensku čtyři roky vyvíjeli dávkovač na rohlíky, který by měl zvýšit hygienu prodeje. Nikdo už vám pečivo neosahá, rohlíky nepromáčkne a nepoprská. Je to prý světová novinka. Skutečně?
Kateřina Čepelíková
8. 4. 2014
Čuchám, čuchám… reklamu!
Většinou našich smyslů už marketéři zdárně manipulují. Ale je tu ještě čich. Působení vůní na naše spotřebitelské chování má rezervy, které je třeba využít. A nepůjde jen o potraviny.
Pavel Houser
8. 4. 2014
Andělika lékařská: Andělské jméno, ďábelské účinky
S hořkou bylinkou, která vám rychle vyroste až do dvou metrů, není radno si dlouho zahrávat. V malém množstvím a krátkodobě ale zatočí s revmatem, hysterií, stresem i nadýmáním.
Hana Michalíková
7. 4. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog
Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.
Kateřina Čepelíková
7. 4. 2014
20 tipů, jak přežít Velikonoce
Proč už teď? Pokud si chcete na svátky dopřávat, neuškodí na to tělo trochu připravit. Máme pro vás dvacítku tipů, které pomohou Velikonoce přežít ve zdraví a s energií.
Martin Škába
4. 4. 2014
Smutný příběh: Kuchař radící lidem nemá základní potravinářské znalosti
Nic proti nové skupině celebrit – totiž kuchařů z televizních pořadů, pakliže jde o skutečné a spotřebitele objektivně informující odborníky. To ale bohužel v řadě případů neplatí.
Petr Havel
4. 4. 2014
Má dáti – dal. Přijímáme víc energie než vydáváme
Více než polovina Čechů má nadváhu či obezitu. Řada z nás totiž přijímá více energie než vydá. Může za to sedavý způsob života a převaha vysokokalorických, výživově nehodnotných jídel.
Karolína Hlavatá
3. 4. 2014
Jak se z dánského selete stane české vepřové
Nejpozději za rok budeme znát zemi původu kupovaného masa. Pozor na častý omyl – jde pouze o maso jako takové, ne o součást dalších výrobků. A ani tak stoprocentní jasno mít nebudeme.
Petr Havel
2. 4. 2014
Vanilkový cukr o vanilku prakticky nezavadí
Test
Tři vanilkové cukry a deset vanilinových cukrů skončilo v laboratoři, abychom se dozvěděli, kolik obsahují vanilinu. Výsledek? Často kupujeme jen velice drahý cukr v mini balení.
Kateřina Čepelíková
1. 4. 2014
O bistru, kde dobře vaří a koláče servírují na romantických talířcích
Reportáž
Koncept bistra Kantýna je jednoduchý. Vařit podle tradičních receptů z čerstvých surovin, bez zahušťovadel a dochucovadel. Jak se takovému podniku daří?
Jana Poncarová
1. 4. 2014
Systém kontroly potravin vymyslela NASA. Je dobrý, ale nestačí
Systém HACCP řeší bezpečnost, nikoli však kvalitu potravin. Jak zajistit obojí? Vedle drakonických sankcí je tu ještě mnohem náročnější, ale v konečném důsledku efektivnější řešení.
Petr Baudyš
31. 3. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí nutriční poradce
Ve studené kuchyni je podle dietologa jedničkou olivový olej. Je lepší rafinovaný, nebo za studena lisovaný? A proč je ghee dobré pro kuchaře, ale z nutričního hlediska hotová pohroma?
Kateřina Čepelíková
31. 3. 2014
Inspekce našla nelegální porcovnu polského masa
Aktualita
Veterinární správa v Praze v těchto dnech odhalila a uzavřela nelegální porcovnu polské drůbeže. Maso mířilo jak do maloobchodu, tak do stravovacích zařízení.
Kateřina Čepelíková
28. 3. 2014
Levné potraviny? Letos se nedočkáme
Zdražování potravin se v tomto roce zřejmě nezastaví. Ceny kromě počasí ovlivní mimo jiné i vývoj situace na Ukrajině. Ale jinak, než se tvrdí.
Petr Havel
28. 3. 2014
Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě
V průměru solíme třikrát víc, než je zdrávo. Hůř jsou na tom jen Maďaři. Máte-li vysoký krevní tlak, ledvinové kameny nebo pokud chcete zhubnout, omezte sůl. Jak ji dostat pod kontrolu?
Karolína Hlavatá
27. 3. 2014
3 811
–
3 840
/
4 990
První strana
Předchozí strana
120
126
127
128
129
130
140
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji