Hlavní navigace

Muži jsou přesolení, ženy překyselené

21. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejen příjem správného poměru základních živin a vitaminů je pro náš organismus důležitý. Zapomínat bychom neměli ani na minerální látky. Podle nového průzkumu je nám to ale fuk.

Více než dva tisíce tři sta Čechů se zajímalo o to, jak jsou na tom s minerály ve svém těle, a proto se v uplynulých dnech zúčastnili preventivního programu Zdraví národa. Výsledky asi nikoho nepřekvapí, špatně jsou na tom jak muži, tak ženy. S tím rozdílem, že každému chybí něco jiného.

„Téměř 32 % z aktivních účastníků programu Zdraví národa – minerály – mělo nejméně jeden ze sledovaných prvků mimo referenční mez,“ říká Kateřina Štolcová, tisková mluvčí projektu Zdraví národa. Častější problémy s minerály mají ženy, které boj s muži prohrály také v absolutních číslech. „Minerály jsou nezbytné pro správnou funkci našeho organismu. Jsou zásadní pro tvorbu kostí a zubů, podílí se na přenosu kyslíku a tvoří elektrolyt, který je významný pro správné fungování buněk. Naše tělo si neumí minerály samo vyrobit, proto je musíme přijímat v potravě a tekutinách. V případě nedostatku některého minerálu nebo při špatném poměru jednotlivých minerálů může organismus selhat a mohou vzniknout různá onemocnění,“ říká Kateřina Štolcová.

Muži mají špatné výsledky sodíku, ženy trápí chloridy

U mužů se jako nejproblematičtější ukázal sodík. Téměř u třetiny z nich vyšly výsledky obsahu tohoto minerálu v krvi mimo referenční mez. „Je to pravděpodobně dáno především nadměrným solením. Nadbytek sodíku může přitom způsobit zadržování tekutin, vysoký krevní tlak, nebo dokonce selhání ledvin a srdce,“ varuje Kateřina Štolcová. Jak dodává, ženy si se sodíkem vedou lépe než muži, ani ony ale nemají výsledky dobré.

U žen se naopak špatné výsledky projevily u chloridů. Ty jsou důležitou složkou žaludečních kyselin, podílejí se na udržování acidobazické rovnováhy v organismu. Právě špatné výsledky chloridů ukazují, že ženy mají tělo často takzvaně „překyselené“ (trpí acidózou), v opačném případě se u nich projevuje takzvaná alkalóza. Ženy mají ale také problémy s draslíkem a vápníkem. Právě posledně jmenovaný, respektive jeho nedostatek, je přitom příčinou vzniku osteoporózy u starších žen. U mužů i žen se ukazuje, že horší výsledky mají věkové kategorie nad padesát let.

Všechny informace k bezplatnému programu, ale také k tomu, jak o své zdraví pečovat a odpovědi na případné dotazy najdou zájemci na speciálně připravených internetových stránkách Zdravinaroda.cz.

Zdroj: TZ Zdravinaroda.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).