Hlavní navigace

Souhlasily by děti se zveřejněním svých fotek?

9. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
FEJETON – Také si často fotíte děti a jejich snímky umísťujete do fotogalerií na internetu, aby si je mohli prohlédnout i vaši přátelé? Co by na to děti řekly (kdyby se jich někdo ptal)?

Pomysleli jste někdy na to, zda by vaše děti souhlasily s tím, abyste jejich fotky nechali volně přístupné na internetu?


Autor: SXC

Pokud chcete na webu zveřejnit nějaké snímky, měla by osoba na fotografii se zveřejněním souhlasit a mít možnost zveřejnění zrušit nebo opravit. Jde totiž o zveřejnění osobních údajů. Pokud někdo zveřejní na internetu vaši fotku, a vy s tím nesouhlasíte, máte možnost se dohodnout na jejím stažení. Toto jsou velmi volně vyložené podmínky zveřejňování fotek na internetu. Praxe, jak všichni víme, je ale úplně jiná, při zveřejňování fotek žádná pravidla neřešíme.

Já na nočníku

Asi nejsem sám, když celkem pravidelně aktualizuji fotogalerii své dcery v internetovém albu. Přátelé a příbuzní mají kdykoliv možnost podívat se na aktuální snímky. I kdybych fotografie později smazal, nikdo nezaručí, že už nebudou stažené a zveřejněné jinde. Pokud se jednou na internet fotografie dostane, stane se fakticky veřejnou, může se potulovat po nejrůznějších archivech a prohlédnout si ji může vlastně každý.

Čtěte také: Pedofil má děti rád

Nesnášel jsem, když moji rodiče ukazovali návštěvám moje fotky z dětství, nejraději bych je roztrhal a vyhodil. Kdo by byl rád, kdyby si jeho snímky na nočníku prohlíželi v podstatě cizí lidé? S internetem je to stejné a mnohem horší. Fotky si neprohlíží jenom návštěva, ale prakticky kdokoliv. Jsem z té generace, jejíž rodiče uchovávají fotky v papírových albech, a nedokáži si představit, jak by mi bylo, kdyby si moje nočníkové fotky mohl kdokoliv prohlížet na internetu.


Autor: Isifa.cz

Přesně do této situace ale dostáváme své děti, které za deset let dorostou a budou nám vyčítat, že jsme na internet vyvěsili fotky z jejich porodu.

Kdo si stáhne vaše dítě?

Dětmi se chlubíme, když to nejde osobně, tak alespoň jejich fotografiemi. Nemyslíme vůbec na to, že za několik let nás mohou děti proklínat, že jsme jim zkazili život, že jsme zveřejnili jejich fotky bez souhlasu. Budeme se tedy nyní ročních dětí ptát, zda souhlasí s tím, abychom na internetu sdíleli jejich fotky? Těžko. Musíme myslet dopředu a pečlivě zvažovat, jestli opravdu potřebujeme na internet umisťovat fotky svých dětí. A když už je zveřejníme, tak bychom měli myslet na to, aby se mezi nimi neobjevily snímky nějakým způsobem choulostivé, které by třeba v budoucnu mohly dítě poškodit.

  • Ano, je to skvělá možnost, jak se o ně podělit s rodinou a kamarády
    4 %
  • Nevidím na tom nic špatného
    8 %
  • Jen při pečlivém zvážení co a kam umístit
    57 %
  • Ne, fotky svého dítěte bych na internet nikdy nedal/a
    31 %

Mysleme na to, že to, co je umístěné na internetu, je v určitém slova smyslu veřejným materiálem, který může prohlížet, sdílet a stahovat prakticky kdokoliv. Je naší hloupostí, když na internet pošleme fotografie z oslavy, na kterých nevypadáme zrovna použitelně. Ale proč dostávat do problémů naše malé děti? Nejrůznější snímky z vaniček a koupání jsou dost choulostivé a asi bychom nechtěli, aby se dostaly do nepovolaných rukou. Pokud je jen tak umístíme na internet, tak bychom měli počítat s tím, že se do těchto rukou klidně dostat mohou.

Za děti rozhodujeme mnoho věcí, jsme za ně koneckonců zodpovědní. Pokud jim nechceme přidělat starosti v jejich dospívání, měli bychom myslet na to, co o nich zveřejňujeme a zda jim to nějak neublíží.

Je samozřejmě těžké odolat touze pochlubit se, ale tuto touhu by možná mohla utlumit myšlenka na online dědictví, které jednou svým dětem předáme. Pokud se za nás (a ani za sebe) v tomto směru nebudou děti stydět, jenom dobře.

Co si o zveřejňování fotek vlastních dětí na webu myslíte vy? Sdílíte snímky svých dětí? Dodržujete nějaká pravidla?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).