Žijeme „zdravě“. Jíme přece biopolotovary

Navzdory proklamovanému zdravému životnímu stylu roste zájem o různé bio, vegetariánské či veganské polotovary. Ani restaurace se svých oblíbených konveniencí nevzdávají.

Slovo polotovary nemá zrovna nejlepší image. Možná proto se dnes stále častěji používá slovo konvenience. Sice to není úplně samé, jak se durdí odborníci, ale fakticky svým způsobem o polotovary jde, byť v různém stupni zpracování primární zemědělské suroviny. Hlavní rozdíl spočívá – lidově řečeno – v tom, že zatímco polotovar je obvykle ještě třeba před konzumací upravit a zpracovat, produkty konvenience stačí pouze ohřát nebo je lze již rovnou konzumovat. Což je ale svým způsobem trochu slovíčkaření.

Konvenience

  • Anglické slovo „convenience“ znamená pohodlí, výhodnost, snadnost. Pokud jde o potraviny, znamená to vyšší stupeň zpracování proti základním potravinám. Pro tyto „pohotové potraviny“ se v češtině někdy používá výraz „polotovary“.
  • Patří sem např. prošpikovaná či marinovaná masa, obalené porce masa, ryb apod. určené ke smažení, chlazená či zmrazená těsta, knedlíky či předpečené pečivo, chlazené či zmrazené kompletní pokrmy, chlazená či zmrazená očištěná krájená zelenina a brambory určené k další tepelné úpravě nebo k přípravě syrových salátů.
  • Mezi konvenience se někdy řadí i balené obložené chleby, bagety apod., tzn. potraviny pro přímou konzumaci bez další kuchyňské úpravy nebo konzervované potraviny a potraviny a nápoje v prášku.
  • Je zřejmé, že významný je stupeň konvenience. Více v článku Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?

Zdroj: www.bezpecnost.potravin.cz, Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR

Instantní polévky na ústupu

Na pravidelné odborné přednášce pořádané koncem května Českou potravinářskou společností spolu s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací nicméně zazněly i pro spotřebitele zajímavější údaje. Například, že zájem o předzpracované produkty i přes technologický pokrok v jejich výrobě a rozšiřujícímu se spektru nabídky v poslední době mírně klesá. I když jak kde a jak v čem.

Za pozitivní vývoj lze zcela jistě považovat pokles zájmu o instantní polévky, na straně druhé se naopak mírně zvyšuje poptávka po různých snídaňových cereáliích.Víte, co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení.

Galerie: Test – instantní polévky jako na obrázku?

Pokud přitom přijmeme tezi, že kvalitní potravina by měla být co nejméně průmyslově zpracována a že kvalitní pokrm uvaříme ze surovin zpracovaných vlastními silami, trendy v zájmu o konvenience tomu moc neodpovídají.

Pro restaurace jsou konvenience výhodné

Polotovary v různém stupni zpracování totiž stále a v neztenčené míře využívají zejména restaurace, a to i některé vyhlášené, v nichž jídla připravují známí a celebritní kuchaři.

TIP: Rozhovor s šéfkuchařem, který tvrdí: Kdo říká, že konvenience nepoužívá, tak lže

Má to svou jistou logiku – takový silný masový vývar by se měl správně připravovat několik hodin, na což není téměř v žádné hospodě čas. Stejně tak různé masové šťávy vyžadují nějakou dobu přípravy, nehledě k tomu, že reálná potřeba v restauraci je obvykle vyšší, než se na místě vypeče z připravovaného masa.

Skutečností také je, že konvenience mají stabilizovanou chuť a díky technologickým postupům také – byť s tím někdo nemusí souhlasit – vyšší bezpečnost, neboť výrobní postupy se přísně kontrolují.

Častá sdělení na tabulích restaurací o vaření pouze z čerstvých a na místě zpracovaných surovin je nicméně třeba brát s určitou rezervou. Mimochodem – jedním z ukazatelů, zda příslušná restaurace připravuje jídla pro své hosty skutečně především z nakoupených surovin a ne z předpřipravených potravin, jsou šťouchané brambory – ty se jako konvenience opravdu neprodávají, nicméně vařené oloupané brambory k dalšímu zpracování ano – k nabídce šťouchaných brambor ale přece jen musí místní kuchař vyvinout nějaké úsilí…

Žijeme „zdravě“. Jíme přece biopolotovary

Tak či tak se člověk neubrání dojmu, že téměř neklesající používání konveniencí (polotovarů) nejenže není s neustále hlásanými a propagovanými zásadami zdravého a přirozeného životního stylu v souladu, ale že je s nimi v přímém rozporu. A možná nejhorší je skutečnost, že průmyslově vyráběné a následně kulinářsky využívané předpřipravené potraviny fatálně ničí pestrost stravy, pokrmům dávají unifikovanou chuť, vůni a konzistenci a nejen ze života lidského, ale i z oboru kulinářského, se vytrácí pestrost.

TIP: Instantní a průmyslově vysoce zpracované potraviny jsou podávány a mnohde i doporučovány již malým dětem, kritizuje výživový konzultant Jakub Přibyl a říká: Stav výživy nejmenších dětí je katastrofální

Značným paradoxem je také skutečnost, že ze všech druhů konveniencí roste nejvíce prodej a využívání biopolotovarů a vegetariánských i veganských polotovarů. Právě „biostrávníci“ přitom kudy chodí, tudy propagují konzumaci čerstvých nezpracovaných surovin a z nich vyrobených potravin. Realita ale ukazuje, že řada z nich dává přednost „přirozené stravě“, jen dokud se jim to hodí a zlepšuje image. Kromě toho je často „bio“ pro výrobce důvodem k vyšším cenám. Což vše ukazuje na známou pravdu, že nic není jednoznačné, a to ani ve striktním dodržování zdravého životního stylu.

26 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 5. 6. 2017 10:10