Hlavní navigace

Zdravotnictví: kde se bude šetřit v roce 2011?

8. 12. 2010

Sdílet

 Autor: SXC
Do nemocnice s vlastním obvazem? Tak daleko úspory sice ještě nedospěly, ale může se vám stát, že až půjdete po novém roce do nemocnice třeba s vykloubeným ramenem, pošlou vás pryč.

Nemocnice totiž dostanou o dvě procenta méně peněz než letos. Což v případě velkých zařízení znamená, že dostanou minimálně o sto milionů korun míň. A ty musí někde ušetřit. Budeme si tedy do špitálu nosit vlastní obvazy, když už si tam nosíme vlastní ručník a toaletní papír? Možná dojde i na to.

„Jsou to jednoduché počty: čtyřicet procent nákladů v nemocnici dělají mzdy, na ty sáhnout nemůžeme v žádném případě. Nemůžeme ani propouštět. Dvacet procent dělají běžné provozní náklady jako energie, opravy a podobně. Šetřit se dá jedině na zbylých čtyřiceti procentech nákladů, a to je zdravotní péče,“ říká Petr Hrabák z Fakultní nemocnice v Plzni.


Autor: SXC

Jinými slovy: šetřit se bude na nás, na pacientech. Malé nemocnice to budou řešit tak, že pacienty budou posílat do těch velkých, aby ušetřily. A velké fakultní nemocnice? Ty se chystají například  vracet lidi s banalitami k jejich obvodním lékařům, nebo ambulantním specialistům.

Takže kdo přijde do nemocnice s vykloubeným ramenem nebo opuchlým kotníkem, může počítat s tím, že poputuje zpět ke svému obvodnímu lékaři nebo někomu z ambulantních ortopedů. „Nemůžeme ošetřit všechno a ambulantní specialisté budou muset počítat s tím, že jim budeme odesílat některé pacienty,“ říká Hrabák.

„Kromě toho se prodlouží čekací doby na některé plánované operace, typu výměny kyčelních kloubů. Pacienty budeme odesílat z nemocnice dřív a řada věcí se bude řešit jednodenní chirurgií,“ popisuje realitu příštího roku.

Přečtěte si: Lékař si vymýšlel diagnózy, ale léčit může dál

Ani špatnému doktorovi a podvodníkovi nezabráníte v lékařské praxi.

Léky? Nedostanete, nebo jen ty levné


Autor: SXC

Nemocnice mají navíc nepřekročitelné limity i na léky. I tady musí oproti loňsku ušetřit dvě procenta. To sice podle Hrabáka neznamená, že by pacient nedostal potřebné léky, ale dostane ty nejlevnější. Nebo nemocnice pacientovi léky nedá, a po ošetření jej odešle k jeho praktickému lékaři či ambulantnímu specialistovi – gynekologovi, kardiologovi, internistovi a podobně, aby mu potřebné léky předepsal on.

A to ještě plzeňská nemocnice v podstatě počítá s tím, že i tak nastavený limit na léky překročí, a bude za to muset platit 10 až 20 miliónů korun pokutu zdravotním pojišťovnám.

Čtěte téma: Návštěva nemocnice: Retro exkurze, nebo realita dneška?

Coby pacientka si připadám jako v kriminále…

Potíž je, že šetřit budou muset i ambulantní specialisté. „Už letos osmdesát procent z nás dostalo výzvu od pojišťovny, že jsme překročili limity na  léky a na odesílání pacientů na další vyšetření, jako je například rentgen. To znamená, že máme zaplatit pokuty,“ říká Zorjan Jojko, kardiolog a předseda Svazu ambulantních specialistů.

Vydatně šetřit proto budou muset i ostatní lékaři. A podle Jojka opět zřejmě na lécích – pacient dostane tu nejlevnější variantu.

Rada pro příští rok plný úspor proto zní: nejlepší je neonemocnět a k lékařům nechodit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).