Hlavní navigace

Zánět slinivky břišní má akutní i chronickou formu. Napoví bolesti i oteklé břicho

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zatímco akutní zánět slinivky se obvykle projevuje nesnesitelnou bolestí, chronický se často dá rozpoznat o poznání hůře. Oba však zatěžují organismus a mohou mít vážný dopad na zdraví. Předcházet se jim dá především zdravým životním stylem.

Zánět slinivky břišní neboli pankreatitida může mít poměrně různorodé příznaky. Projevuje se podobně jako některé jiné zdravotní potíže, a pro laika tedy není snadné poznat, že se jedná právě o tento problém.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je pankreatitida
  2. Akutní pankreatitida mívá rychlý nástup
  3. Chronická pankreatitida vede až k cukrovce
  4. Co způsobuje zánět slinivky břišní
  5. Co udělá lékař při podezření na pankreatitidu
  6. Při zánětu slinivky je třeba dodržovat přísnou dietu
  7. Riziko vzniku pankreatitidy se dá snížit

Co je pankreatitida

Pankreatitida je zánět slinivky břišní (pankreatu), důležitého orgánu umístěného za žaludkem, v blízkosti tenkého střeva. Uvolňuje enzymy, které pomáhají trávit jídlo, a reguluje hospodaření s glukózou.

Zánět se může objevit zčistajasna a vyléčit se, anebo může jít o chronický problém. Na tom, o který typ se jedná, pak závisí příznaky i léčba.

Akutní pankreatitida mívá rychlý nástup

Akutní zánět slinivky břišní bývá většinou důvodem k hospitalizaci, protože kvůli řadě možných komplikací se může stát život ohrožujícím stavem.

Nástup zánětu je běžně velmi náhlý a odezní během několika dnů po zahájení léčby. Některé případy však vyžadují k uzdravení delší čas. Primární příčinou tohoto typu pankreatitidy mnohdy bývají žlučové kameny.

Příznaky akutního zánětu slinivky

  • obvykle nesmírně silná bolest, která se může rozšířit do zad
  • horečka
  • nevolnost
  • zvracení
  • oteklé nebo citlivé břicho
  • rychlý srdeční tep

Chronická pankreatitida vede až k cukrovce

Tento chronický zánět slinivky břišní je takový, který se neustále vrací, anebo se vyskytuje nepřetržitě po dlouhou dobu.

Může vést k trvalému poškození slinivky a dalším komplikacím včetně poškození buněk produkujících inzulin, který uvolňuje slinivka pro regulaci množství cukru v krvi. Pokud dojde k poškození těchto buněk, vede to u zhruba 45 procent lidí s chronickou pankreatitidou ke vzniku diabetu.

Příznaky chronického zánětu slinivky

  • bolest v horní části břicha, která může vyzařovat do zad
  • někdy však není přítomná vůbec žádná bolest
  • bolest se může po jídle zhoršit
  • průjem
  • nevolnost
  • hubnutí
  • zvracení

Lidé, kteří mají chronickou pankreatitidu, mohou také trpět steatoreou, což je vylučování objemného množství kašovité stolice plné tuku. Pacienti následkem toho mohou trpět malabsorpcí, což znamená, že jejich tělo nedostává všechny potřebné živiny, protože slinivka nevylučuje dostatek trávicích enzymů, které by správně rozložily jejich potravu.

Co způsobuje zánět slinivky břišní

Akutní a chronická pankreatitida mívá řadu stejných příčin:

Příčiny zánětu slinivky břišní

Vysoké hladiny vápníku nebo některých tuků v krvi mohou také vést k chronické pankreatitidě. Riziko vzniku zánětu slinivky břišní zvyšuje několik faktorů, kterými jsou konzumace více než dvou sklenic tvrdého alkoholu denně, obezita, kouření a vrozené dispozice. Kouření a pití alkoholu může také zvýšit nebezpečí rozvoje akutní pankreatitidy v chronickou.

Co udělá lékař při podezření na pankreatitidu

Lékař pravděpodobně pro stanovení diagnózy použije kombinaci krevních testů, které mohou prokázat změny hladin pankreatických enzymů, a zobrazovacích metod. V případě akutní pankreatitidy napoví také silné bolesti břicha.

Ze zobrazovacích metod se používá ultrazvuk, magnetická rezonance nebo výpočetní tomografie (CT). Analýza vzorku stolice může také určit, zda obsahuje vyšší množství tuku, než je běžné.

Léčba zánětu slinivky břišní často vyžaduje hospitalizaci. Protože slinivka hraje důležitou roli v trávicím procesu, je třeba ponechat ji v klidu, aby mohlo dojít co nejdříve k její regeneraci. Z tohoto důvodu mohou pacienti dostávat výživu intravenózní cestou nebo pomocí nazogastrické sondy, která vede přes nos přímo do žaludku.

Bolest pomohou zvládnout léky, při chronické pankreatitidě se předepisují syntetické trávicí enzymy, pokud jich slinivka neprodukuje dostatečné množství. Opětovné zahájení konzumace potravy orální cestou závisí na stavu konkrétního pacienta. Někteří lidé se cítí lépe už po několika dnech, jiní potřebují týden či dva, aby se dostatečně uzdravili.

Při zánětu slinivky je třeba dodržovat přísnou dietu

Při zotavení ze zánětu slinivky břišní hraje hlavní roli nízkotučná a vyvážená dieta. Zejména lidé s chronickou pankreatitidou potřebují sledovat množství tuku, které konzumují. Je třeba vyhýbat se hlavně následujícím potravinám:

Co nejíst při zánětu slinivky břišní

  • červené maso
  • smažená jídla
  • plnotučné mléčné výrobky
  • sladké dezerty
  • slazené nápoje
  • kofein
  • alkohol

Důležité je také jíst více menších porcí během dne, aby docházelo k menšímu zatěžování trávicího systému. Vhodné je konzumovat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a antioxidantů a pít hodně tekutin, aby tělo zůstalo hydratované. Lékař může navrhnout užívání vitamínových doplňků, aby byly zajištěny všechny látky, které organismus potřebuje.

Riziko vzniku pankreatitidy se dá snížit

Pokud se domníváte, že byste mohli mít pankreatitidu, je důležité navštívit lékaře, který diagnózu potvrdí, nebo vyloučí.

Zánětu slinivky břišní můžete předcházet vhodným životním stylem. Pokud kouříte, snažte se přestat, anebo kouření aspoň omezit, totéž se týká pití alkoholu. Pomoci může také udržování zdravé tělesné hmotnosti, vyvážený jídelníček, správný pitný režim a pohyb.

Zdroje:

Healthline.com: Everything You Need to Know About Pancreatitis

Medical News Today: Acute pancreatitis

Medical News Today: What's to know about chronic pancreatitis?

WebMD: Pancreatitis

Mayo Clinic: Pancreatitis

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.