Hlavní navigace

Vysvědčení – učitelé dostanou horu kytek. A žáci se opijí

29. 6. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Už zítra je poslední školní den. Tradice velí přinést vyučujícím květinu a ve vyšších třídách také popít se spolužáky. Učitelé si s kytkami poradí, děti s alkoholem málokdy.

Předávání vysvědčení na konci školního roku je událostí pro žáky, studenty, učitele i rodiče. Zvyk dát vyučujícím drobný dárek jako poděkování za uplynulé školní měsíce se u nás stále dodržuje a již dlouhé roky lidé volí nejčastěji květiny. Každý červen je od svých žáků a studentů dostávají nejenom učitelky, ale i učitelé.

„Červen je nejsilnějším letním měsícem v prodeji květin. Prodej v porovnání s běžným obdobím stoupá o 25 procent. Je to jednoznačně dáno právě koncem školního roku, kdy jsou lidé zvyklí kupovat květiny jako pozornost kantorům,“ říká Eva Karasová ze společnosti Tesco.

Každý žák utratí za kytku stokorunu


Autor: SXC

Za jednu kytici pro učitelku svých ratolestí jsou Češi ochotni utratit kolem jedné stokoruny. Tomu se obchodníci přizpůsobují a každoročně připravují řezané kytice v této cenové hladině. Ceny se samozřejmě liší podle místa nákupu, ve větších městech, zejména v jejich centru, bývají dražší.

Sortiment květin se stále rozšiřuje a tak není nutné zůstávat u jednoduchých řezaných kytic z gerber, růží či chryzantém, které na konci školního roku tradičně hrají prim. „Češi jsou jako zákazníci poměrně konzervativní a neradi se pouštějí do velkých změn. Prodeje gerber, růží a chryzantém v jednodruhové nebo mixované kytici jsou opravdu již několik let na konci června vyšší než ve zbytku léta. Novým trendem jsou ale hrnkové květiny s přízdobami, které hned neodkvetou, jsou krásně barevné a hodí se na letní stůl,“ dodává Eva Karasová.

Máte doma školáka? Tak nezapomeňte – na zítra potřebujete kytku!

Prázdniny mohou začít opicí a skončit v nemocnici

Radost z povedeného vysvědčení, začátku prázdnin, nebo naopak žal a obavy z průšvihu… hlavně starší žáci a studenti se loučí nad lahví alkoholu.

Záchranáři varují rodiče, že na konci školního roku tradičně stoupá počet dětí, které vysvědčení zapijí alkoholem. Výjimečné prý nejsou ani těžké otravy alkoholem, při nichž děti a mladiství končí na oddělení intenzivní péče. „Počet výjezdů k mladým lidem s otravou alkoholem stále stoupá,“ cituje agentura ČTK ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze.

V letních měsících stoupá také počet dětských úrazů a zranění. V průběhu loňského léta záchranáři v Praze ošetřili 459 dětí, což bylo o šest procent víc než předešlý rok. Nejčastěji lékaři vyjíždějí ke zraněním způsobeným při dopravních nehodách. 

Kromě úrazů při dopravních nehodách si děti většinu zranění způsobí při sportu a zábavě. "Alarmující jsou ale i stále se zvyšující počty tonoucích dětí, stoupá i počet výjezdů k mladým lidem zraněným při jízdě na koni,“ řekl Zdeněk Schwarz.

Výraznější položkou ve statistikách jsou nově právě úrazy způsobené jízdou na koni nebo při kopnutí koněm. „Jde často o velmi vážná poranění, srovnatelná s nehodou na motorce,“ řekl ČTK lékař Jaroslav Valášek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).